Mandag 2. juli 2018
SLÅR SPREKKER: Alliansen mellom Ebba Busch Thor (leder for Kristdemokraterna), Annie Lööf (leder for Centerpartiet), Ulf Kristersson (leder for Moderaterna) og Jan Björklund (leder for Liberalerna) har fått et skudd for baugen etter at en flørt med Sverigedemokraterna ble dårlig mottatt.FOTO: BARDELL ANDREAS, AFTONBLADET/IBL BILDBYRÅ
• Omstridt invitt til Sverigedemokraterna skaper uro • Høyresida kan «kuppe» regjeringsmakta
SD-flørt splitter høyresida
KAOS: Sveriges borgerlige allianse åpnet for å gi Sverigedemokraterna (SD) mer makt i Riksdagen og danne regjering med SD-støtte. Utspillet slår store sprekker i Alliansen.

Svenske Tilstander

I det politikkuka Almedalsveckan går av stabelen, og det bare er ti uker igjen til valget i Sverige, krangler den borgerlige høyrealliansen internt om hvordan de skal forholde seg til Sverigedemokraterna (SD) – det sterkt innvandringskritiske partiet som ligger an til å bli valgets nest største eller største parti.

Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet og Kristendemokraterna strever med å enes om en felles linje og nå slår saken sprekker i samarbeidet mellom partiene i Alliansen.

– Jeg begynner å lurer på om de kan klare å holde sammen fram til valget. De kan i alle fall ikke fortsette sånn her. Alliansen framstår helt uten troverdighet, sier Marie Demker, professor i statsvitenskap ved Göteborg universitet.

Fakta

Valg i Sverige:

• 9. september er det riksdagsvalg og kommunevalg i Sverige. I en serie tar Klassekampen temperaturen på den svenske valgkampen.

• I 2014 dannet Socialdemokraterna (S) og Miljöpartiet (MP)mindretallsregjering.

• Siden 2006 har de borgerlige partiene Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna samarbeidet i Alliansen. Alliansens største parti er Moderaterna, der Ulf Kristersson er leder.

• Det høyrepopulistiske og innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna er riksdagens tredje største parti og ligger på i overkant av 20 prosent på meningsmålingene før valget.

Strakk ut hånd til SD

Uroen brøyt ut etter det på torsdag ble kjent at Alliansen skulle legge fram to nye forslag som ville endret SDs innflytelse i Riksdagen fundamentalt:

Alliansen vil fremme en kandidat til valget av Riksdagens talsperson (Stortingspresident) – uansett hvilken oppslutning Alliansen, som i dag sliter på meningsmålingene, får i valget. Om den rødgrønne blokken blir størst, trenger Alliansen aktiv støtte fra SD for å vinne kampen om vervet. Forslaget bryter med prinsippet de borgerlige partiene har holdt i hevd siden 1979, nemlig at talspersonen skal utgå fra det største partiet i den største blokken i Riksdagen. Talspersonen legger fram forslag til ny statsminister – og kan dermed bli ekstra viktig i denne valgthrilleren.

Senere ble det også lekket at Alliansen ville ønske SD inn i varmen, i toppverv i Riksdagen. Forslaget gikk ut på at lederpostene for riksdagens utvalg (komiteer) skulle fordeles ut fra proporsjonalitet, noe de ikke gjør i dag.

De åtte årene SD har sittet i nasjonalforsamlingen, har ikke partiet ledet noen av Riksdagens 15 utvalg. Det skyldes en enighet gjort på tvers av den røde og den blå blokken for å holde det fremdeles kontroversielle partiet borte fra nasjonalforsamlingens lederjobber.

– Byttehandel

Leder for Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt koblet raskt sammen de to utspillene fra det borgerlige samarbeidet.

– Alliansen vil ta talspersonposten med SDs hjelp, selv om de rødgrønne blir større. Som takk for hjelpen får SD lederverv i utvalg [i Riksdagen], tvitret Sjöstedt og kalte Alliansens nye linje en byttehandel med SD.

– Jeg tror Sjöstedt nok er på sporet av noe her, ja, sier professor Marie Demker.

Reaksjonene var sterke da nyheten sprakk. Isolasjonslinja overfor SD har nemlig vært noe både venstresida og høyresida har hegnet om siden SD kom inn i riksdagen i 2010.

Flere ganger i løpet av valgkampen har partier i Alliansen forsikret at det ikke bare er uaktuelt å gå i regjering med SD, men også at alle former for støtte og samarbeid med partiet er utelukket.

Storstilt snuoperasjon

Særlig har Liberalerna og Centerpartiet markert tydelig avstand til Jimmie Åkessons parti. Kort tid etter at nyheten ble sluppet om Alliansens nye holdning til SD, endte begge partiene med å ta en U-sving.

«Den åpne døren holdt et knapt døgn før Annie Lööf (leder for Centerpartiet, journ.anm.) og Jan Björklund (leder for Liberalerna, journ.anm.) stakk hull på testballongen, reaksjonen ble for sterk», konstaterte Aftonbladet på lederplass søndag.

Björklund rykket ut og erklærte at «saken er død», med henvisning til forslaget om å slippe SD til i lederverv i Riksdagen. Søndag rapporterte imidlertid Dagens Industri at det var nettopp Björklund som skal ha lansert dette forslaget innad i Alliansen, ifølge «sentralt plasserte Alliansen-kilder».

Annie Lööf avviste også at SD skulle gis mulighet til å lede riksdagsutvalg, men forsøkte å dysse ned saken på Facebook ved å si at «for Centerpartiet er fordelingen av lederposter utifra proporsjonalitet ikke et viktig spørsmål».

– Ubegripelig. Det er klart det er et kjempeviktig spørsmål, sier Marie Demker om Lööfs utspill.

Kan «kuppe» makta

Og selv om halve Alliansen avviser at SD skal slippes inn i riksdagsutvalgenes lederposisjoner, står de fortsatt samlet om lansere sin egen kandidat til kampen om Riksdagens talsperson.

Kritikere mener dette viser at Alliansen ikke har strukket ut en hånd til SD grunnet et demokratisk og hederlig prinsipp om å la alle partier slippe til, men snarere for sikre seg mulig regjeringsmakt.

I Aftonbladet skriver politisk kommentator Eva Franchell at «Ulf Kristersson (partileder for Moderaterna, journ.anm.) har bestemt seg: Han skal bli statsminister og nå gjør han alt for å oppfylle sin drøm. Han fikser og han trikser for å komme dit han vil. Med hjelp av SD tenker han å snyte Löfven (Sveriges statsminister, journ.anm.) for jobben».

Om Alliansen vinner valget av talspersonkampen ved støtte fra SD, kan i teorien talspersonen foreslå Kristersson som ny statsminister, og den borgerlige Alliansen danne regjering, tross at de rødgrønne skulle bli størst.

En slik regjering trenger aktivt støtte fra SD, for ikke å bli stemt ned. «Hva kommer SD å kreve tilbake?», spør Franchell på kommentatorplass.

– Det er en risiko for at Riksdagens talsperson nå blir en politisk spiller, sier Marie Demker.

– Alliansen er død

I det Almedalsveckan åpnet for femtiende år på rad i helga, meldte Expressen at «Alliansen er død». Lekkede e-poster avslører at det er stor frustrasjon mellom de borgerlige partiene. Kilder i Moderaterna anklager Liberalerna og Centerpartiet for «svik og dobbeltspill».

Ifølge Expressen skulle Alliansen etter planen lansere et felles utspill kommende torsdag, for å «kuppe» Socialdemokraternas dag under Almedalsveckan. Nå henger planen i en tynn tråd, skriver avisa.

– Noen må ha misforstått hva alt det her handlet om. Plutselig kan man ikke diskutere noe uten at det skal handle om SD. Det er en sjuke, var kommentaren fra Moderaternas partileder Ulf Kristersson til tv-programmet Godmorgon världen, i Almedalen på søndag.

yngvildt@klassekampen.no

Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.