Søndag 1. juli 2018
17-åring senket Brann foran speider fra Manchester United
Erling Braut Håland (17) leverte en enorm kamp da Molde vant 4-0 mot serieleder Brann søndag. Etter bare 21 minutter hadde spissen scoret fire ganger.
Publisert: 01 Juli 20:51
Erling Braut Håland (17) leverte en enorm kamp da Molde vant 4-0 mot serieleder Brann søndag. Etter bare 21 minutter hadde spissen scoret fire ganger.
Molde hadde ikke vunnet borte siden 18. mars. I 4-0-seieren søndag kveld gjorde romsdalingene slutt på både bortekomplekset og serieleder Branns rekke uten tap.
Etter kampen var det ingen tvil om hvem som var på alles lepper – en 17-åring fra Jæren.
– Han må ut av Norge, sa Brann-trener Lars Arne Nilsen til Eurosport i pausen.
Og det er slett ikke umulig at Nilsen får sitt ønske oppfylt. På tribunen satt nemlig speidere fra Manchester United for å se unggutten.
– Jeg har ingen spesielle tanker om at Manchester United så kampen, sa en ordfattig Braut Håland til NTB like etter en av sine beste kamper i karrieren.

– Mister ikke bakkekontaktenDet tok bare tre minutter for Braut Håland å presentere seg i Bergen. Spissen timet løpet perfekt på en stuss fra Fredrik Aursnes, rundet en utrusende Samuel Sahin-Radlinger og satt ballen i det åpne målet. En drømmestart for Molde som kun sto med én seier på sine seks første bortekamper denne sesongen.
– Vi er skikkelig «på» fra start. Vi får umiddelbart betalt, og jeg synes det var skikkelig kjekt å spille i dag. En morsom opplevelse, sa hovedpersonen selv til NTB.
1-0-målet var bare et forvarsel på det som skulle komme fra unggutten. Etter en Brann-corner fikk spissen stå alene igjen med Ruben Kristiansen. Den fysisk robuste 17-åringen driblet seg enkelt forbi venstrebacken, før han iskaldt satt ballen mellom beina på Sahin-Radlinger.
– Erling er et spennende talent og er ikke noe særlig å spille imot i den formen han viser i dag. Han får et litt uvant medietrykk etter en slik kamp, men det tror jeg han skal klare å takle. Han har en fornuftig familie, så jeg er ikke nervøs for at han mister bakkekontakten, sa en smørblid Molde-trener Ole Gunnar Solskjær etter kampslutt.

MålshowMen det stoppet ikke der, for bare minuttet etter 2-0-målet var han frempå igjen. Sivert Heltne Nilsen rotet i et mottak og plutselig var Braut Håland alene gjennom. Nok en gang rundet han keeper og kunne fullføre hattricket sitt på bare 15 minutter.
– Jeg får en liten touch på ballen og det er nok til å sette ut Vito (Wormgoor). Det var en sånn dag der alle marginer går imot oss, sa Sivert Heltne Nilsen til NTB etter kampslutt.
Etter 21 minutter fullførte han det som må være Eliteseriens prestasjon denne sesongen. Brann rotet i forsvar og Sahin-Radlinger forårsaket straffe. Jærbuen tok ansvar fra ellevemeteren og det sto 0–4 foran et sjokkert hjemmepublikum i Bergen.
– De scorer på sine fire første sjanser. Det er en sterk prestasjon av Håland, men samtidig et resultat av våre personlige feil. Det er egentlig en ganske jevn kamp som vi ender opp med å tape 4–0. Vi blir nådeløst straffet, fortalte Brann-trener Lars Arne Nilsen.

Kontrollert andreomgangDe fem siste møtene mellom lagene i Bergen har endt med fire hjemmeseiere for Brann. I fjor var Lars Arne Nilsens gutter suverene og vant fortjent 4–1. Søndag kveld ble det en ganske annerledes opplevelse for bergenserne etter Braut Hålands vanvittige målshow før pause.
På sesongens 14 første seriekamper hadde Brann sluppet inn fem mål. Mot Molde slo det vanligvis så solide forsvaret sprekker og laget slapp inn fire mål på 21 minutter. Etter timen spilt valgte Ole Gunnar Solskjær å bytte ut kampens store spiller.
– Forhåpentligvis så har vi brukt opp alle forsvarstabbene i denne kampen. Vi er ikke gode nok i dag og må bare glemme dette så raskt som mulig, sa en skuffet Vito Wormgoor.
Hjemmelaget forsøkte å skape et press, men evnet ikke true et meget aggressivt og godt Molde-lag. Vegard Forren og Ruben Gabrielsen rensket unna de spede forsøkene fra tamt hjemmelag, og det var nærmere 0–5 enn redusering på Brann stadion etter pause.
Årets første tap betyr at Brann blir stående på 34 poeng etter 15 spilte kamper. Etter Rosenborgs 1-0-seier borte mot Sandefjord reduseres differansen mellom lagene til fire poeng etter halvspilt eliteseriesesong. For Molde betyr de tre poengene at laget avanserer til 4. plass på tabellen.
(©NTB)
Tirsdag 13. november 2018
• I går skrev avisa Vårt Land om alkoholservering på styresamlinger i de statlige helseforetakene. På tre styresamlinger i Helse Nord drakk de frammøtte alkohol for nesten 60.000 kroner, viser tall avisa har hentet inn. Det er ikke ny...
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
• I den svært EU-positive boka «Vi som elsker Europa» legger forfatteren Stein Inge Jørgensen stor vekt på at EU nå har fått en tyngre sosial profil. Han viser til at det i EU-traktatens artikkel 3 står at EU skal jobbe for sosialt...
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.