Klassekampen.no
Fredag 29. juni 2018
2 prosent av BNP – skal vi le eller gråte?
80.000.000.000

Noen ganger er virkeligheten så uforståelig at det ikke en gang hjelper å gni seg i øya. På ordre fra Jens Stoltenberg og Donald Trump har Erna Solberg forplikta seg til å sørge for at utgiftene til Forsvaret innen 2024 skal ligge på 2 prosent av BNP. En opptrappingsplan er i gang, fra dagens stusselige nivå på 1,57 prosent – 55 milliarder.

Jeg runder av litt, men dette betyr at forsvarsbudsjettet skal opp til 80 milliarder, en økning på 25 milliarder. Årlig. Som Klassekampen skriver – fem nye operahus, hvert år. Og nå snakker vi altså bare om opptrappinga. For 80 milliarder kan vi bygge 16 operahus, hvert år. Utgiftene til nytt nasjonalmuseum eller Munchmuseet vil knapt synes i regnskapet.

Man kan bli blind på tall, men likevel: Ifølge Statens vegvesen, vil det koste mellom 10 og 20 milliarder å gjøre all tungtransport langs E39 på Vestlandet utslippsfri. Det har vi ikke råd til. Men 80 milliarder, hvert år, til Forsvaret – det har vi råd til. Et forsvar som ifølge pensjonerte forsvarssjefer i høyden er i stand til å forsvare bydelen Frogner i hovedstaden. Et forsvar som gjør seg avhengig av amerikanske baser på norsk jord. Et forsvar som skal bruke hundrevis av milliarder på bombefly som skal bistå amerikanernes krigseventyr over alt på kloden.

Når skal noen trekke i bremsen?

Jeg ser fram til å høre hvor Erna skal ta de 25 milliardene fra. Hun kunne jo faktisk tatt dem gjennom å oppheve skattelettene hun har gjennomført de siste fem åra. Men det er liten grunn til å tro at det er sånn hun tenker. Vi snakker med andre ord store kutt i velferden. 25 milliarder ekstra til Forsvaret vil bokstavelig talt gå på helsa løs.

Og en ting til – dette 2 prosent-målet. Hva om det oppstår en oljekrise som vi opplevde tidlig på 1970-tallet, og prisen på et fat olje mangedobles i løpet av noen uker? Om noe lignende skjer på ny, betyr det da at vi umiddelbart skal øke forsvarsbudsjettet i takt med økte inntekter fra Nordsjøen? Ja, for sånn er logikken til Trump og Stoltenberg. 2 prosent, for faen!

Om noen politisk beslutning noen gang har fortjent betegnelsen galimatias, så må det være dette. Og hvilket parti er pådriver? Arbeiderpartiet! I unisont kor med Senterpartiet kritiserer Ap regjeringa for å ruste opp for sakte! Og det er kvinnene som sitter i opprustningsførersetet – Anniken Huitfeldt og Liv Signe Navarsete. «Mer Erna, og fortere! Flere soldater! Flere stridsvogner!» Slik går refrenget her.

Så hvem er det vi skal ruste opp mot? England har et større forsvarsbudsjett enn Russland. Frankrike bruker mer på forsvar enn Russland. Enkelt sagt – Nato er totalt overlegen. Men ruste opp, det skal vi. Hva skjedde med den fredelige tanken om nedrustning? Jeg er gammel nok til å huske at noen glupe hoder snakka om noe sånt, men noe skjedde visst på veien.

Hvor er protestene fra SV og Rødt? Kari Elisabeth Kaski – du kan umulig være tilhenger av dette vanviddet?

Ukas lydspor: Kamasi Washington – «Heaven and Earth».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«25 milliarder ekstra til Forsvaret vil gå på helsa løs»

Artikkelen er oppdatert: 25. september 2018 kl. 11.36