Fredag 29. juni 2018
Toppfotballen avviser bettingselskapene, men frir til Norsk Tipping og ber om lukrativ sponsoravtale
Svensk fotball bader i bettingpenger. Norsk Toppfotball avviser at det er veien å gå.
Publisert: 29 Juni 12:25
Svensk fotball bader i bettingpenger. Norsk Toppfotball avviser at det er veien å gå.
– Det er ikke aktuelt for oss å gå i den samme retningen som svenskene. Vi står bak enerettsmodellen, men vi ønsker samtidig en langsiktig sponsoravtale med Norsk Tipping, sier direktøren i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, til NTB.
– Det er to veldig ulike situasjoner i Sverige og Norge. I Sverige åpner de for konsesjoner, slik at utenlandske bettingselskaper kan kjøpe lisens for å operere i det svenske markedet. I Norge er det et klart stortingsflertall for dagens system med Norsk Tipping. Jeg opplever også at en samlet idrettsbevegelse står bak, fortsetter Øverland.
I 2018 deler Norsk Tipping ut 5,251 milliarder kroner til ulike formål innen idrett, kultur og humanitært arbeid. Bare fotballen alene får 500 millioner kroner gjennom rene spillemidler i tillegg til Norsk Tippings sponsoravtale med Norges Fotballforbund.
Slik svarer Norsk Tipping-direktør Åsne Havnelid på NTFs ønske om sponsoravtale.
– Vi er allerede inne i norsk fotball via Fotballforbundet. Vi er en stor samarbeidspartner for norsk fotball. Vi har valgt i denne perioden å ha avtale med Norges Fotballforbund. Vi er inne på dame- og herresiden og ikke minst på grasrot, bredde og barn og unge. Det er et valg vi har gjort, sier Havnelid.

Jobber med NT-avtaleTidligere i måneden var Øverland i møter med tippeledelsen i Hamar.
– Eliteserien og 1. divisjon har ingen sponsoravtale med Norsk Tipping. Jeg gjør mitt beste for å sørge for at vi er attraktive for dem. Vi tror det vil være klokt av dem. Det viser interessen rundt våre to øverste divisjoner. Våre andre partnere er veldig fornøyde, og vi ønsker å gjøre Norsk Tipping fornøyd, men det må være på felles premisser. Vi jobber med en avtale, men per dags dato er vi ikke der, sier NTF-toppen.
– Vi jobber godt med Norsk Tipping på det praktiske, men ønsker naturligvis en langsiktig avtale.
Unibet går inn som hovedsponsor for Allsvenskan og Superettan. Det gir svensk toppfotball over 700 millioner kroner de seks neste årene. Øverland er tydelig på hva norsk fotball vil bruke pengene på, dersom han får tilgang til midler fra Norsk Tipping.
– Vi skal bruke våre profiler til å øke attraktiviteten på breddefotballen, styrke spiller- og trenerutviklingen og helt klart bruke de store stjernene våre for å hindre spillegalskap. Vi ser helheten, påpeker Øverland.

Sosialpolitisk virkemiddelDet er grunn til at tro at enkelte aktører og klubber i norsk fotball kan bli fristet av bettingmillionene. I dag ser en dette bare i TV-sammenheng og i sosiale medier. Norsk Tipping frykter ikke å bli satt under press etter monopolopphevelsen i nabolandene.
– Når Sverige nå åpner for lisenser, må dotcom-selskapene søke om lisenser. Da blir de lovlige på det svenske markedet. Samtidig er jeg veldig glad for at norsk idrett støtter opp om modellen vi har i Norge. Jeg mener enerettsmodellen, og da tenker jeg ikke for Norsk Tippings del, er viktig som sosialpolitisk virkemiddel. Vi regulerer spill i trygge rammer og alt overskudd går tilbake til idrett og kultur. Det gir en forsvarlig spillpolitikk og midler til frivilligheten og gode formål, sier Havnelid.
Senest torsdag gikk hoppsjef Clas Brede Bråthen hardt ut mot bettingselskaper i utlandet som vil inn på det nordiske markedet. Tidligere har også skipresident Erik Røste og idrettspresident Tom Tvedt vært svært tydelige i kampen for å bevare den norske enerettsmodellen.

(©NTB)
Tirsdag 13. november 2018
• I går skrev avisa Vårt Land om alkoholservering på styresamlinger i de statlige helseforetakene. På tre styresamlinger i Helse Nord drakk de frammøtte alkohol for nesten 60.000 kroner, viser tall avisa har hentet inn. Det er ikke ny...
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
• I den svært EU-positive boka «Vi som elsker Europa» legger forfatteren Stein Inge Jørgensen stor vekt på at EU nå har fått en tyngre sosial profil. Han viser til at det i EU-traktatens artikkel 3 står at EU skal jobbe for sosialt...
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.