Torsdag 28. juni 2018
OPPGJØR: Avtroppende AUF-leder Mani Hussaini vil ha en ny diskusjon om basepolitikken, og mener regjeringen har brutt med norsk utenrikspolitisk tradisjon.
AUF-lederen mener regjeringen bryter basepolitikken ved å la US Marines bli i Norge:
– Erna er i lomma på Trump
Undersak

Avviser kritikken

Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité Anniken Huitfeldt (Ap) er ikke enig i at de amerikanske soldatene på Værnes bryter med norsk sikkerhetspolitisk tradisjon.

«At våre allierte trener mer i Norge er i tråd med initiativet vi tok i regjering for ti år siden om å ‘ta Nato hjem’», skriver hun i en sms til Klassekampen.

«Vi mener denne treningen er i tråd med Norges egendefinerte base­politikk. Siden 1949 har vi en rekke ganger oppdatert inn­holdet i vår basepolitikk», skriver hun.

Huitfeldt skriver at «vi lever godt med at det ikke er 100 prosent enighet mellom AUF og Ap i alle saker», men også at Arbeiderpartiet setter som krav at regjeringen opprettholder antallet soldater i indre Troms når de amerikanske marinesoldatene kommer.

Huitfeldt har tidligere kritisert regjeringen for å skape en ubalanse mellom antallet norske og antallet amerikanske soldater i det som tradisjonelt er den norske hærens kjerneområde.

Samtidig som US Marines nå skal stasjoneres i Troms, er det på Stortinget strid om en av Hærens bataljoner skal gjøres om til mobiliseringsbattaljon, det vil si at det ikke skal være soldater på plass, men at soldatene skal mobiliseres i tilfelle krise.

magnusl@klassekampen.no

MOTSTANDER: Regjeringen har brutt med den norske sikkerhetspolitiske tradisjonen, og Arbeiderpartiet bør si nei til flere amerikanske soldater i Norge. Det mener AUF-leder Mani Hussaini.

FORSVAR

I sine siste måneder som ungdomspartileder rykker AUF-leder Mani Hussaini nå ut med et hardt oppgjør med Erna Solbergs utenriks­politikk – og et krav om at Arbeiderpartiet endrer kurs.

For to uker offentliggjorde regjeringen nyheten om at antallet amerikanske soldater i Norge skal dobles, og at soldatene skal bli i landet i fem år.

Hussaini reagerer kraftig på den amerikanske opptrappingen i Norge og mener at regjeringen har brutt med et grunnleggende prinsipp i norsk utenriks- og forsvarspolitikk.

– Jeg mener at regjeringen bryter norsk basepolitikk når de inviterer enda flere amerikanske soldater til Norge og lar dem bli i fem år, sier han.

Den avtroppende AUF-lederen sier han mener at base­politikken fortsatt er viktig, på tross av den er nesten 70 år gammel.

– Det var viktig under den kalde krigen, da vi hadde stor spenning mellom stormaktene. Vi er i en ganske lik situasjon i dag, sier Hussaini.

Fakta

USA i Norge:

• Regjeringen har varslet at antallet amerikanske marinesoldater i Norge skal økes til 700. Soldatene skal stasjoneres på Setermoen i Troms, i tillegg til dagens stasjonering på Værnes i Trøndelag. Ordningen skal vare i fem år.

• Samtidig skal USA bygge fire plasser for jagerfly på Rygge i Østfold. Det skal være snakk om amerikanske fly av typen F-22.

• Den norske overvåkingsskvadronen på Andøya er under hardt press etter at Stortinget besluttet å legge ned basen, og det er usikkert om Forsvaret vil greie å fly de norske overvåkingsflyene fram til nye fly er på plass i 2022. I mellomtiden vil USA støtte den norske havovervåkingen. Detaljene i denne støtten er ikke kjent.

Vil senke spenningen

Den norske basepolitikken ble lagd da Norge gikk inn i Nato, og den norske regjeringen beroliget Sovjetunionen med at det ikke ville bli opprettet fremmede baser på norsk jord i fredstid.

Det er en politikk regjeringen nå har forlatt, mener Mani Hussaini.

– I begynnelsen skulle de amerikanske soldatene være her midlertidig, så ble det to år. Nå blir det dobbelt så mange og i fem år. Det begynner å se ut som de er her permanent, sier han.

Hussaini vil heller ha flere norske soldater i Nord-Norge og lavere spenning i forholdet til Russland.

– Norge bør ikke være med på å øke spenningsnivået. Nå gjør vi det motsatte. Erna Solberg er i lomma på Donald Trump, sier AUF-lederen.

Mener Erna brøt konsensus

På tross av at han er tilhenger av et norsk Nato-medlemskap, sier AUF-lederen at det nå er på tide at Ap presser fram en diskusjon om base­politikken i Norge.

– Første steg er at vi får slutt på hemmeligholdet og får fram den egentlige bakgrunnen for at soldatene er her, sier Hussaini.

– Svarene som Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide har gitt, er talepunkter som ingen tror på, legger han til.

– Ap har for det meste støttet Høyre-regjeringers utenrikspolitikk. Mener du at det er på tide å bryte enigheten nå?

– Det er regjeringen som har brutt konsensusen i norsk sikkerhetspolitikk ved å bryte med basepolitikken, sier Husseini.

Russisk reaksjon

Soldater fra det amerikanske marinekorpset skal rotere gjennom de norske basene på Værnes i Trøndelag og på Setermoen i Troms. Det er spesielt vintertrening marinesoldatene vil drive med. I 2017 kom de første 330 soldatene til Værnes.

Nå blir det 700 soldater til sammen med den nye kontingenten i Nord-Norge.

I tillegg har regjeringen gitt USA tillatelse til å begynne byggingen av plasser for fire amerikanske kampfly på Rygge i Østfold.

Russiske myndigheter har reagert skarpt på nyhetene og hevder at det er et brudd på tidligere norsk politikk overfor Russland.

På en pressekonferanse for litt over to uker siden sa talsperson for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova at den amerikanske militære opptrappingen i Norge «undergraver tilliten og forutsigbarheten i de bilaterale relasjonene og er i strid med tidligere løfter om å avvise politikk med aggressive hensikter».

Zakharova understreket at russisk UD ser på den amerikanske tilstedeværelsen i Norge som et brudd på basepolitikken.

magnusl@klassekampen.no

Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Fredag 16. november 2018
HEMMELIG: Etterretningstjenesten skal betale kilder svart – og kunne bryte norsk lov uten straff. Det er regjeringens forslag til ny etterretningslov.
Torsdag 15. november 2018
SATSER: Equinor bruker rekordmye penger på lobbyisme i Brussel. Målet er å sikre etterspørselen etter gass i lang tid framover.
Onsdag 14. november 2018
VIND I SEGLA: Produksjonen av kraft frå vindturbinar vert meir enn firedobla innan 2020. Nasjonal ramme for vindkraft skal opne for endå meir, men ikkje på Smøla.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.
Fredag 9. november 2018
FALL: Gapet mellom nivået på den statlige bostøtten og boutgifter i storbyene har økt dramatisk, viser ny rapport. Byene får en ekstraregning på flere hundre millioner.
Torsdag 8. november 2018
FRAFALL: Ungdom som faller ut av videregående fanges opp for seint, sier Jan Bøhler.
Torsdag 8. november 2018
KLAR MELDING: Leder for FNs klimapanel Hoesung Lee vil nødig fremstå alarmistisk. Men forskningen er entydig: Vi har dårlig tid, sier han.