Mandag 25. juni 2018
POLARISERT: Nooshi Dadgostar, nestleder i svenske Vänsterpartiet, tilhører et parti i medvind. Men det er innvandringskritiske Sverigedemokraterna som øker mest. FOTO: VILHELM STOKSTAD, TT/NTB SCANPIX
Nestleder i Vänsterpartiet (V) mener folks misnøye må tas på alvor – men at svaret er bedre velferd:
Imot normalisering av SD
Undersak

SD-ere avslørt

Sverigedemokraterna (SD) har blitt stadig mer stuerent i Sverige, og er landets nest største eller største parti på meningsmålinger.

Men partiet rammes nå av avsløringer. «Hemmelig nazistsekt har infiltrert SD», var overskriften på venstreorienterte ETC onsdag forrige uke. Tidsskriftet avslørte at Tor Paulsson, et kjent navn i det høyreekstreme miljøet i Sverige, har bygget opp «Nätverket» der 250 personer inngår.

Ifølge ETC forsøker Paulsson, som har en fortid fra SD og som seinere grunnla det betydelig mer ytterliggående partiet Nationaldemokraterna, å verve SD-politikere «for å tilegne seg makt» i partiet.

ETC skriver at Paulsson har lyktes, da flere SD-politikere fra Skåne og Stockholm deltar på nettverkets møter. En avhopper sier at partileder Jimmie Åkesson kjenner til dette, men at «så lenge det ikke kommer ut i offentligheten, velger han å se gjennom fingrene».

Forrige uke avslørte også Aftonbladet at Lars Nilsson, SD-leder i Perstorp i Skåne, har gitt ros til Den nordiske motstandsbevegelsen på nettstedet Nordfront, og tilbudt sin støtte til den høyreekstreme organisasjonen. Nilsson trakk seg fra SD da saken ble kjent.

Jimmie Åkesson (SD)
NULLTOLERANSE: Populariteten til Sverigedemokraterna skyldes i stor grad at de tradisjonelle partiene har snakket innvandringskritikerne etter munnen, hevder Nooshi Dadgostar (V).

SVENSKE TILSTANDER

– Jeg tror ikke Sverigedemokraterna (SD) blir størst. Men jeg ér veldig urolig før valget, sier Nooshi Dadgostar, nestleder i Vänsterpartiet.

Partiet står lengst til venstre i den svenske Riksdagen og har de siste fire årene økt oppslutningen i jevn takt. I dag har Vänsterpartiet 9,4 prosent på gjennomsnittsmålinga Poll of polls. Men det er det innvandringskritiske SD som øker mest før valget 9. september.

På Yougovs siste måling ligger SD øverst med hele 28,5 prosent oppslutning, langt foran Socialdemokraterna på 22 prosent og Moderaterna på 17,3 prosent. På Poll of polls er SD målt til 20,6 prosent.

– Det er veldig alvorlig. SD er et nazistisk parti fra grunnen av, og sprang ut fra den relativt ukjente organisasjonen Bevara Sverige Svenskt. Det er et rasistisk parti, som nær sagt vil velte demokratiet vårt. SD er en stor trussel mot landet, sier nestlederen i Vänsterpartiet.

Fakta

Valg i Sverige:

• 9. september er det riksdagsvalg og kommunevalg i Sverige. I en serie tar Klassekampen temperaturen på den svenske valgkampen.

• Socialdemokraterna og Miljöpartiet (MP) har siden 2014 vært i mindretallsregjering under statsminister Stefan Löfven (S). Vänsterpartiet har vært støtteparti til den rødgrønne regjeringa.

• Høyrepposisjonen kalles Alliansen. Innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) står utenfor, men er Riksdagens tredje største parti.

• Denne helga gjestet Vänsterpariets nestleder Nooshi Dadgostar den politiske festivalen Popvenstre i Oslo, som partiet Rødt arrangerer.

– Andre svar på misnøyen

Hvordan en skal forholde seg til SD, er en nøtt for partiene.

Vänsterpartiet står for en isolasjonslinje. Da Klassekampen gjestet Järvaveckan i Stockholms forsteder forrige uke, fortalte lokale vänsterpartietpolitikere at Vänsterpartiet stengte sin valgbod den dagen SD-partileder Jimmie Åkesson holdt tale. De delte ut buttons utformet som et rødt forbudsskilt trykket over bokstavene SD.

Dadgostar er nådeløs i sin kritikk av hvordan Socialdemokraterna har svart på SDs medvind.

– Sosialdemokratenes strategi har vært en katastrofe. Igjen og igjen har Socialdemokraterna gått inn i diskusjoner om etnisitet og selv satt det i sentrum, med egne utspill. Både Socialdemokraterna og Moderaterna har snakket om innvandring hele tida, og spilt på de fremmedfiendtliges banehalvdel.

– Men svenske velgere oppgir innvandring som det nest viktigste saken for dem. Skal man ignorere et tema velgerne er såpass opptatt av?

– Slike målinger viser at det i hovedsak er SD-velgere som er kjempeinteressert i dette. Og om politikere og mediene stadig tar opp temaet, blir det en viktig sak for velgerne, svarer Dadgostar.

– Det jo er en misnøye der, i forsteder og i bygder. Velferden er for dårlig. Pensjonene er for lave. Da er det dumt å normalisere SD og høyreekstrem språkbruk, og samtidig si nei til å øke pensjonsnivået. Vi har foreslått reformer, men Socialdemokraterna har sagt nei, sier Dadgostar, med adresse til regjeringen Vänsterpartiet har vært støtteparti for i fire år.

Seint å snu nå

Forrige uke rapporterte Klassekampen fra politikkuka Järvaveckan i de marginaliserte forstedene Tensta og Rinkeby utenfor Stockholm.

Der holdt statsminister Stefan Löfven (S) en rungende tale hvor sosial og økonomisk politikk sto i sentrum.

– Nå har de panikk fordi de innser at strategien deres har vært feilslått. Men det er litt seint å snu nå, sier Dadgostar, to og en halv måned før valget.

Men hun håper debatten vil handle om høyre/venstre-spørsmål framover. Vänsterpartiets viktigste sak har vært kampen mot velferdsprofitørene i Sverige.

Kjemper mot profitt

Partiet har lagt press på Socialdemokraterna, og på nyåret ble regjeringen og støttepartiet enige om å begrense profittutbyttet i omsorgssektoren og skolen til 7 prosent. Men tidligere i juni stemte Riksdagen nei til profittak, takket være SD som har snudd i spørsmålet og støtter nå høyresida.

– Under den store diskusjonen om innvandring og etnisitet, finnes det viktigere spørsmål om enormt mange penger. Det handler om hvilket land vi skal ha. Om vi skal ha en bra og trygg velferd for alle, eller bli et land der de rike bestemmer, sier Dadgostar.

Kamp mot velferdsprofitører kommer relativt langt ned på lista når velgerne lister sine viktigste saker. Helsevesen topper lista, og skole og eldreomsorg er også viktige spørsmål.

– Kommersialisering av velferd henger direkte sammen med at velferden blir dårligere. Det er en effekt av profittjakten, og det må vi bli flinkere til å vise, sier Dadgostar.

Skrekkeksempelet er skolesystemet, som ble privatisert på 1990-tallet. Politikeren forteller om et system der hvem som helst har kunnet starte privatskole og ta ut store utbytter. De offentlige kronene som legges på hver elev, følger med eleven. Kombinert med det frie skolevalget, har segregasjonen økt.

– Privatskolene tjener penger på å lokke til seg elever fra privilegerte hjem, de «plukker rosinen ut av kaka». Slik sper de på segregasjonen og forverrer forutsetningene for den kommunale skolen, sier Dadgostar.

– De store skoleselskapene tar ut større utbytter enn hele banksektoren.

yngvildt@klassekampen.no

Onsdag 21. november 2018
KONTROLL: Frankrike og Tyskland vil ha et felles EU-forsvar, men er uenige om hvem som skal ha styringa.
Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.