Søndag 24. juni 2018
Saudiarabiske kvinner feirer retten til å kjøre bil
Både praktisk og symbolsk er det et viktig skritt for kvinnene i Saudi-Arabia at de nå få lov til å kjøre bil, mener forsker.
Publisert: 24 Juni 16:42
Både praktisk og symbolsk er det et viktig skritt for kvinnene i Saudi-Arabia at de nå få lov til å kjøre bil, mener forsker.
Ivrige kvinner satte seg bak rattet da Saudi-Arabia som siste land i verden opphevet forbudet mot at kvinner får kjøre bil fra midnatt natt til søndag.
– Endelig kan jeg besøke familien min uten å be mannen min kjøre meg, sa 30 år gamle Wala Abu Negm da hun satte seg i førersetet i ektemannens Ford og dro av gårde gjennom Riyadhs nattemørke gater.
Det var et stort øyeblikk, mener Midtøsten-forsker Fannie Agerschou-Madsen ved Københavns universitet.
– Mange av kvinnene som har kjempet for rett til å kjøre, har sett det som et første steg i retning av full likestilling mellom kvinner og menn, sier hun til nyhetsbyrået Ritzau.
Saudiarabiske kvinner har hittil måttet lene seg på ektemenn, fedre, brødre og privatsjåfører for å gjøre ærender, dra på jobb, besøke venner eller få barna til skolen.

Vergesystem står ved lagI nesten tre tiår har saudiarabiske kvinner og menn som støtter dem, krevd at kvinner skal få kjøre bil.
Opphevingen av forbudet er en del av kronprins Mohammed bin Salmans løfte om å reformere det fundamentalistiske og konservative kongedømmet. Men tiltaket har fått en bitter smak etter at en rekke av landets ledende kvinneaktivister, som blant annet har kjempet mot kjøreforbudet, er blitt satt i fengsel den siste tiden. Mange andre har fått forbud mot å reise utenlands.
Slik sender kronprinsen et klart signal om at reformer er noe han gir folket, ikke noe folket kan kjempe for, påpeker kritikere.
– Hvis myndighetene gir anerkjennelse til kvinner som har stått i spissen for å fjerne kjøreforbudet, medgir de at reformer kan oppnås gjennom aktivisme, og da kommer saudiaraberne til å kreve mer, sa Rothna Begum i Human Rights Watch til nyhetsbyrået AFP sist uke.

Synd å kjøreDet gamle vergesystemet, der kvinner må ha tillatelse fra sine ektemenn, fedre eller brødre i en lang rekke saker, står ved lag. Mennene har fortsatt myndighet til å ta vilkårlige beslutninger på deres vegne på mange områder, og kvinner må ha tillatelse fra en mann for å studere eller reise utenlands.
Mange saudiarabiske kvinner som har bodd i utlandet, har hatt førerkort og kjørt bil i andre land de har bodd, men de få som våget seg til å utfordre forbudet hjemme, risikerte å bli arrestert.
Det overveldende flertallet av saudiarabiske kvinner har fortsatt ikke førerkort, og det er lange køer for å ta kjørekursene som har vært tilgjengelig for kvinner inne på avlukkede områder de siste tre månedene.

ModerniseringMohammed bin Salman har også åpnet for visning av filmer på kino og tillatt konserter der begge kjønn kan være til stede.
Noe av bakgrunnen for opphevelsen av forbudet er økonomiske problemer i oljelandet. Når kvinner kan kjøre selv, ventes det at mange flere kvinner får lønnet arbeid, noe som kan bidra til solid økonomisk vekst.
I timene etter at forbudet ble opphevet, ble sosiale medier fylt av bilder og selfier fra de første bilturene. Mange steder sto folk og jublet da kvinnene kjørte langs hovedveiene i Riyadh og andre byer.
– Dette er et stort framskritt. Nå har kvinner fått sin frihet, sa oljemilliardæren prins Al-Waleed bin Talal da datteren Reem kjørte av gårde i familiens SUV med hans barnebarn i baksetet.(©NTB)
Lørdag 17. november 2018
• Samtidig som forslaget til brexit-avtale river og sliter i britene, blåser det opp til ny strid om EØS-avtalen i fagbevegelsen her hjemme. I går signerte lederne i Fellesforbundet og Norsk Transportarbeiderforbund en avtale om...
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Lørdag 17. november 2018
Statlige teatre har økt sine egeninntekter, selv om de får mindre i offentlige tilskudd. Høyre jubler, mens SV mener tallene i rapporten gir et misvisende bilde.
Lørdag 17. november 2018
Å vite: Michelets bok er en undersøkelse formulert som en dom.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Fredag 16. november 2018
– Det har aldri vært mindre grunn til å rehabilitere Alf Larsen, sier litteratur­forsker Tore Rem. Han reagerer på Forfatterforeningens unnskyldning til den omstridte poeten.
Fredag 16. november 2018
HEMMELIG: Etterretningstjenesten skal betale kilder svart – og kunne bryte norsk lov uten straff. Det er regjeringens forslag til ny etterretningslov.
Fredag 16. november 2018
• «Gratulerer! Theresa May har lyktes med å forene en dypt splittet nasjon. Alle er enige om at avtalen hun har kommet opp med er forferdelig», skriver Martin Wolf i Financial Times. Ambrose Evans-Pritchard i The Telegraph sammenlikner den...
Torsdag 15. november 2018
SATSER: Equinor bruker rekordmye penger på lobbyisme i Brussel. Målet er å sikre etterspørselen etter gass i lang tid framover.