Fredag 22. juni 2018
Dyster børsuke i Asia
Asiatiske børser endte opp fredag, men måtte likevel se tilbake på en dyster uke. En gryende handelskrig med USA får skylda.
Publisert: 22 Juni 10:49
Asiatiske børser endte opp fredag, men måtte likevel se tilbake på en dyster uke. En gryende handelskrig med USA får skylda.
Hang Seng-indeksen i Hongkong steg med 0,15 prosent fredag, men børsuka sett under ett endte med en nedgang på 3,18 prosent.
Hovedindeksen i Shanghai steg i løpet av dagen med 0,49 prosent, mens uka endte med en nedgang på 4,37 prosent.
På den kinesiske Shenzhen-indeksen var nedgangen siden forrige fredag på hele 5,57 prosent, til tross for en stigning på 1,21 prosent fredag.
I Tokyo falt Nikkei-indeksen med 0,78 prosent, og uka sett under ett endte i minus 1,47 prosent. Den bredt sammensatte Topix-indeksen falt med 0,33 prosent fredag, og endte 2,47 prosent lavere enn forrige fredag.

GjengjeldelsestollUSAs nye tollsatser på stål og aluminium, og EU og asiatiske lands svar på disse, har ført til frykt for handelskrig og børsfall over hele verden.
Dow Jones-indeksen i New York endte 0,8 prosent ned torsdag, og fredagens nedgang i Asia var derfor ventet.
EUs gjengjeldelsestoll på amerikanske varer trådte i kraft natt til fredag. Tollen på 25 prosent er innført på en lang rekke produkter, fra Harley Davidson-motorsykler til Levis-bukser og whisky.
– Vi ønsket ikke å være i denne situasjonen. Men USAs ensidige og uberettigede beslutning om å innføre stål- og aluminiumstoll, betyr at vi ikke har noe annet valg, sa EUs handelskommissær Cecilia Malmström onsdag.

Trump truerListen ble utformet allerede i mars da USAs president Donald Trump kunngjorde at han ville innføre 25 prosents toll på importert stål og 10 prosent på aluminium.
Trump truet mandag med en ny toll på 10 prosent på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar. Få dager før ga han ordre om å innføre toll på 25 prosent på kinesiske varer til en verdi av opptil 50 milliarder dollar.
Regjeringen i Kina har lovet å svare med «tilsvarende tiltak» hvis tollsatsene innføres.
(©NTB)
Lørdag 17. november 2018
• Samtidig som forslaget til brexit-avtale river og sliter i britene, blåser det opp til ny strid om EØS-avtalen i fagbevegelsen her hjemme. I går signerte lederne i Fellesforbundet og Norsk Transportarbeiderforbund en avtale om...
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Lørdag 17. november 2018
Statlige teatre har økt sine egeninntekter, selv om de får mindre i offentlige tilskudd. Høyre jubler, mens SV mener tallene i rapporten gir et misvisende bilde.
Lørdag 17. november 2018
Å vite: Michelets bok er en undersøkelse formulert som en dom.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Fredag 16. november 2018
– Det har aldri vært mindre grunn til å rehabilitere Alf Larsen, sier litteratur­forsker Tore Rem. Han reagerer på Forfatterforeningens unnskyldning til den omstridte poeten.
Fredag 16. november 2018
HEMMELIG: Etterretningstjenesten skal betale kilder svart – og kunne bryte norsk lov uten straff. Det er regjeringens forslag til ny etterretningslov.
Fredag 16. november 2018
• «Gratulerer! Theresa May har lyktes med å forene en dypt splittet nasjon. Alle er enige om at avtalen hun har kommet opp med er forferdelig», skriver Martin Wolf i Financial Times. Ambrose Evans-Pritchard i The Telegraph sammenlikner den...
Torsdag 15. november 2018
SATSER: Equinor bruker rekordmye penger på lobbyisme i Brussel. Målet er å sikre etterspørselen etter gass i lang tid framover.