Fredag 22. juni 2018
TYRKISK INVASJON: Tyrkia biter seg fast i nord i Syria nær to år etter det første innrykket i august 2016, her i grensebyen al-Bab hvor de har satt inn egen administrasjon. FOTO: LEFTERIS PITARAKIS, AP/NTB SCANPIX
• USA spisser advarslene mot Assad • Tyrkia og USA starter felles patruljer
USA truer med «tiltak»
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.

Syria

USA vil ta «håndfaste, nødvendige tiltak» om Assad-regimet går til angrep i den såkalte nedskaleringssonen i den sørvestre delen av Syria, ned mot grensa til Jordan og Golanhøydene som Israel har annektert.

Advarselen som kom i forrige uke fra utenriksdepartementet i Washington, D.C., ble tirsdag fyrt opp av Nassim Abu Arra, kommandant i Den frie syriske hæren (FSA).

Regjeringsstyrkene og iranske allierte vil bli møtt med «vulkaner av ild» om den går til offensiv i sørvest, har Abu Arra uttalt. Offensiven har vært varslet siden Assad-styrkene nedkjempet de siste opprørslommene nær Damaskus og Homs.

Alt tyder på at USA og Israel trekker opp «røde linjer» som varselet i forrige uke bærer bud om. Det kom samme dag som Israels statsminister Benjamin Netanyahu gikk på lufta med at Israel har bombet Iran-støttet sjiamilits.

Nedskaleringssonene ble forhandlet fram av Russland og USA i fjor for å demme opp for konflikten i sørvest.

Fakta

Krigen i Syria:

• USA tror Israel sto bak luftangrepet som kostet over 50 regjeringsvennlige milits­soldater livet i landsbyen al-Hari i Deir az-Zur-provinsen, ved grensa til Irak, tirsdag. Irakiske Hashed al-Shaabi-militsen, som slåss mot Den islamske staten (IS), bekrefter at over 20 soldater ble drept i droneangrepet.

• Kurdisk-arabiske SDF hevdet søndag å ha jaget IS fra landsbyen Dashisha, den siste skansen deres i Hasakah- provinsen, nær grensa til Irak.

• Dashisha ligger i korridoren som knyttet sammen IS i Syria og Irak.

• SDF hevder å ha drept lederen for IS’ olje- og gass­operasjoner 26. mai.

Spent i Sør-Syria

President Assad har hatt løpende kontakt med Russland, USA og Israel, men benekter at det fins iranske baser i Syria. Han avviser at forholdet mellom Syria og Iran blir en del av stormaktsspillet som pågår om Syria og i regionen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Alle parter innrømmer at det pågår forhandlinger om en politisk løsning. Ifølge israelske Kanal 2 kan den innebære at regjeringsstyrkene tar kontroll over områdene rundt Dera’a og sørvestover til grensa, hvis Russland garanterer for at det ikke kommer iranske styrker eller sjiamilits inn i området.

Russland er ansvarlig for «å bruke sin diplomatiske og militære innflytelse på den syriske regjeringen til å stanse angrep og få regjeringen til å avstå fra ytterligere militære offensiver», heter det i den amerikanske advarselen, ifølge Reuters.

Det er denne advarselen som FSA nå henger seg på, på bakgrunn av meldinger om mobilisering og trefninger i sørvest.

– Alle er på vakt, sier Abu Arra i Quwaa Shabaab al-Sunnah (Den sunniske ungdomsstyrken) i FSA, til Reuters.

De holder til i Dera’a og Quneitra opp mot Golan. Opprørsstyrker skal dessuten ha beskutt Dera’a by og områdene rundt.

Det er ikke snakk om noen snarlig offensiv, ifølge militære eksperter, men Assad forsøker å legge press på FSA og andre grupper for å tvinge dem til å inngå evakueringsavtaler slik som i Øst-Aleppo, Øst-Ghouta, Homs og andre steder. Assad vil ha kontroll med grensestasjonen Nassib mot Jordan.

– Ingen overgivelse, svarer Abu Arra, ifølge Reuters.

Skittent spill

Situasjonen er vel så komplisert nord i Syria etter at Russland lot Tyrkia invadere den kurdiskdominerte enklaven Afrin i januar, det andre militære innrykket fra Nato-landet Tyrkia siden august 2016.

Assad-regimet protesterte, men har vist seg ute av stand til å forsvare syrisk territorium. Det har vært overlatt til den kurdiske militsen Folkets/Kvinnenes forsvarsenheter (YPG/YPJ) og dets allierte i Syrias demokratiske styrker (SDF). De har aldri gått til angrep på Assad-styrkene, men slåss mot Den islamske staten (IS) innenfor den selverklærte demokratiske føderasjonen Nord-Syria.

Men Russland og Assad har sluset tusenvis av jihadister, inkludert al-Qa’ida-allierte Hayyat Tahrir ash-Sham og saudi-allierte Jaish al-Islam, og deres familier til Afrin. Der er de blitt innlosjert i tidligere kurdiske hjem og beskyttes av tyrkiske okkupasjonssoldater, for å drive ut den kurdiske befolkningen i Afrin. Andre er sendt til den nord-syriske byen Jarabulus som er okkupert av Tyrkia.

Patruljerer i Manbij

Utenriksdepartementet i Damaskus uttrykte tirsdag «sterk fordømmelse og absolutt avstand fra de tyrkiske og amerikanske styrkenes inntrengen i Manbij», melder det statlige nyhetsbyrået Sana.

Bakgrunnen er at USAs utenriksminister Mike Pompeo og hans tyrkiske kollega Mevlüt Çavušoglu skal ha blitt enige om at tyrkiske soldater skal patruljere byen Manbij sammen med US Special Forces.

Dette bekreftet forsvarsminister Nurettin Canikli på Nato-toppmøtet i Brussel for to uker siden.

Hvor utstrakt avtalen mellom USA og Tyrkia er, er imidlertid uvisst. Det verserer flere versjoner, og USAs forsvarsminister James Mattis sa nylig at «vi kommer ikke til å overgi SDF» av hensyn til faren for at IS kan gjenoppstå, slik det fortsatte amerikanske militære nærværet i nordøst blir begrunnet med.

Det er imidlertid offisielt begrenset til vel 2000 soldater og personell. USA leverer fortsatt våpen til SDF, inkludert antipanserraketter og Humvee-biler.

YPG/YPJ forlot Manbij allerede i november, men har hatt representanter i byen for å bistå Manbijs sivile administrasjon som overtok byen etter Manbij Military Council (MMC). Det var dette som utløste den første tyrkiske invasjonen, Operasjon Eufrats skjold.

SDF og MMC deler Assads syn på Tyrkia:

– Tyrkia har vist seg å være okkupasjonsmakt ved å invadere steder som Jarablus, al-Bab og Afrin, sier MMC-kommandanten general Abu Adil til nyhetsbyrået Hawar.

Mandag startet amerikanske og tyrkiske soldater patruljeringen av frontlinja mellom Manbij og de tyrkiskkontrollerte områdene nordvest for byen.

Demokratisk samfunnsbevegelse (TEV-DEM) i Nord-Syria rapporterer at tidligere IS-krigere og FSA har etablert flere poster ved Manbij. Disse blir ledsaget av den tyrkiske militæretterretningen.

USA har tonet ned utspillene om Tyrkia i forbindelse med det såkalte veikartet som tyrkiske myndigheter hevder de er blitt enige med USA om.

YPG/YPJ er i skvis. De har militær kontroll med føderasjonen i Nord-Syria.

Buffer mot Tyrkia

USAs nærvær tjener foreløpig som buffer mot den større tyrkiske invasjonen som president Recep Tayyip Erdogan har varslet. USA vet godt at Assad ikke vil være i stand til å slå tilbake, og heller ser sitt snitt til å fullføre forfølgelsen av kurderne fra 2004–06.

Assad-regimet vil ikke innlemme kurderne i den politiske løsningen for framtidas Syria gjennom grunnlovskommisjonen som Russland, Iran og Tyrkia tok opp med FN i Genève mandag.

peterm@klassekampen.no

Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Onsdag 7. november 2018
PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.
Tirsdag 6. november 2018
VALG: Over hele USA har Demokrat-kandidater kjempet for å ikke la mellomvalget bare handle om Donald Trump. Kan det gi dem mulighet til løsne presidentens maktgrep i Washington, D.C.?
Mandag 5. november 2018
STOPP: Vladimir Putin er rasjonell, kan mer om atomvåpen og har langt mer erfaring enn Donald Trump. Det kan redde INF-avtalen, sier den amerikanske sikkerhetstoppen Andrew Weber.
Lørdag 3. november 2018
PRESS: Menge vil at Norge skal trekke ut sine investeringer og stanse salg av militært utstyr til Saudi-Arabia. Men Oljefondet planlegger å doble investeringene i landet.
Fredag 2. november 2018
ANGREP: De kurdiskledete SDF-styrkene må nå avbryte sin offensiv mot Den islamske staten (IS) for å stagge Tyrkias angrep ved Kobane.