Onsdag 20. juni 2018
FØDT PÅ FLUKT: Vesle Alex ble født om bord på redningsskipet Aquarius 25. mai 2016. Her med foreldrene David Dibonde og Bernadette Obiona og helsepersonell fra Leger uten grenser. I forrige uke nektet italienske myndigheter Aquarius å legge til med flere gravide kvinner om bord. FOTO: GABRIEL BOUYS, AFP/NTB SCANPIX
Spørsmålet om mottak av migranter og asylsøkere skaper trøbbel i EU:
Mot en uviss framtid
Undersak

Fattige land tar imot

Tyrkia, Pakistan, Uganda og Libanon er landene som har tatt imot flest flyktninger i verden, fastslår FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i en ny rapport. Bare i Tyrkia lever 3,5 millioner som flyktninger, mens Pakistan og Uganda har tatt imot 1,4 millioner flyktninger hver.

Nesten én million flyktninger befinner seg i Libanon, som har litt over seks millioner innbyggere.

Totalt var 68,5 millioner mennesker registrert som flyktninger i fjor, en økning på 50 prosent i løpet av ti år. Krigen i Syria, samt konflikter i Den demokratiske republikken Kongo, Sør-Sudan og Myanmar trekkes fram som noen av hovedårsakene bak veksten, melder CNN.

Rapporten, som lanseres i forbindelse med verdens flyktningdag i dag, viser også følgende:

Mer enn åtte av ti som i dag er under UNHCRs beskyttelse, lever i et utviklingsland.

Flertallet av flyktningene, rundt 40 millioner, er såkalt internt fordrevne, altså på flukt i eget land.

Over halvparten av flyktningene (53 prosent) er barn, mange av dem atskilt fra foreldre og annen familie.

58 prosent av flyktningene bor i byer.

Mens antall flyktninger i verden har økt, kommer færre av dem til Norge og andre europeiske land, skriver NTB. I fjor kom det 3546 asylsøkere til Norge. I slutten av 2017 var antall ankomster på det laveste siden 1995, ifølge Utlendingsdirektoratet.

URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.

EU

Migrasjon- og asylpolitikk ligger an til å komme høyt på dagsordenen på et EU-toppmøtet som skal foregå 28. og 29. juni.

Tysklands hardt pressede statsminister Angela Merkel har varslet at hun ønsker å bruke møtet til å komme fram til en felles EU-politikk på flyktningfeltet.

Fakta

Flyktninger til Europa:

• Antall asylsøknader i EU og Efta falt med 44 prosent i fjor, men ligger fortsatt på et høyere nivå enn før krisa i 2015.

• 728.470 asylsøknader ble registrert i EU og Efta i 2017.

• Trenden har holdt seg i 2018. Rundt 50.000 har søkt asyl i snitt per måned i år.

• 40.073 flyktninger og migranter har ifølge FN kommet sjøveien til Europa i 2018. 857 mennesker er rapportert døde.

Kilder: NTB, FN

Vi sende folk tilbake

Merkel, som leder det kristeligdemokratiske CDU, har lenge vært under hardt press fra CDUs bayerske søsterparti CSU. Merkels rause politikk under flyktningkrisa i 2015 var svært upopulær i CSU. Selv om Merkel nå har en strengere holdning til innvandring, forsvarer hun fortsatt det hun gjorde i 2015 og mener Tyskland tok ansvar.

Innenriksminister Horst Seehofer tilhører CSU og har med full støtte fra eget parti varslet en allianse med Østerrike og Italia for å få ned antall flyktninger og migranter.

Ifølge NTB er CSU særlig opptatt av å markere seg foran delstatsvalget i Bayern 14. oktober. Der møter CSU skarp konkurranse fra det innvandringskritiske partiet Alternativ für Deutschland (AfD), og CSU risikerer å miste flertallet i delstatsforsamlingen.

Mandag varslet Seehofer at dersom ikke Merkel klarer å få til en felles EU-avtale om migrasjon før utgangen av måneden, vil han begynne å snu migranter på grensa, dersom de allerede er registrert i et annet EU-land.

Frykter kjedereaksjon

Også Merkel ønsker å avvise folk som allerede er registrert i andre EU-land, men hun er sterkt imot at Tyskland skal innføre slike grensetiltak uten samordning med EU.

Merkels klinsj med Seehofer gjør at mange frykter for koalisjonsregjeringens framtid, men Seehofer sa søndag at CSU ikke vil velte Merkel.

EU-diplomater frykter ifølge avisa Financial Times at dersom Tyskland ensidig begynner å avvise folk som allerede er registrert i andre land, vil dette kunne føre til en kjedereaksjon i andre land.

Imens dundrer den nyvalgte italienske regjeringen videre i sin kamp mot innvandring. Italias innenriksminister Matteo Salvini, som leder ytre-høyre-partiet Ligaen, nektet i forrige uke redningsskipet Aquarius, med 629 migranter om bord, å legge til kai i Italia. Skipet kom søndag til Spania.

Salvini har gjentatte ganger lovet å begrense antall innvandrere til landet, som har tatt imot mer enn 700.000 siden 2013.

Etter avvisningen av Aquarius sa han at Italia nå har vist at de «ikke lenger er Europas dørmatte».

Må la folk anke

På et valgarrangement søndag sa en ordførerkandidat som har støtte fra Salvini, at en stemme på henne betyr «ingen asylsøkere, ingen romfolk-leire, ingen moskeer».

Mandag meldte Reuters at Italias regjering planlegger en folketelling over alle romfolk, med sikte på å kaste ut de som oppholder seg illegalt i landet.

– Dessverre må vi beholde de italienske rom-folkene, fordi vi ikke kan utvise dem, sa Salvini, ifølge NTB. EU-domstolen fastslo i går ifølge NTB at EUs medlemsland ikke kan kaste ut avviste asylsøkere som har en ankesak til behandling. Medlemslandene har rett til å fatte vedtak om retur så snart en asylsøknad er avvist. Men vedtaket kan ikke iverksettes før ankefristen har utløpt, og det må suspenderes inntil en eventuell ankeprosess er avsluttet i minst én ytterlig­ere instans, ifølge EU-dom­stolen i Luxembourg.

sisselh@klassekampen.no

yohans@klassekampen.no

Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.