Tirsdag 19. juni 2018
MØTENEKT: Troms-politikerene Ellen Øseth (SV), Askild Gjerstad (MDG) og Jens Ingvald Olsen (Rødt) nekter å stille i møter som forbereder fylkessammenslåing uten at Finnmark er til stede. Foto: Monica Larsen Vegstein og Lars Åke Andersen (portretter)
Kommunalministeren vil straffe ulydige finnmarkinger med styring fra Troms:
Vraker Mælands plan B
Undersak

Forventer at Finnmark møter

Vi spurte kommunalministeren om møtet i fellesnemnda vil avholdes selv om Finnmark ikke deltar. Vi spurte også hva som ville skje dersom representantene fra Troms ikke møter fulltallig, og vi ville vite når departementet vil endre forskriften og gi Troms større flertall i nemnda.

Departementet sendte svar fra statsråd Monica Mæland, som slår fast at både regjeringen og fylkeskommunene må følge opp vedtaket om sammenslåing:

«Vi legger til grunn at fylkeskommunene overholder sine plikter og tar sitt ansvar for å bygge en ny fylkeskommune til det beste for innbyggerne i Finnmark, de ansatte i fylkeskommunen og næringslivet. Nå avventer vi fylkestingsmøtet i Finnmark 20. og 21. juni, der Finnmark har plikt til å oppnevne medlemmer til fellesnemnda.»

NEKTER: Kommunalministeren vil la Troms overkjøre Finnmark. Tromspolitikere fra Rødt, SV og MDG sier blankt nei, og nekter å overstyre finnmarkingene.

FylkesreForm

Samlingen av Troms og Finnmark til én region har møtt sterk motstand i det nordligste fylket. Finnmarkingene kan nekte å delta i arbeidet med å forberede sammenslåingen.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har vedtatt at det skal opprettes en fellesnemnd med 19 politikere fra Troms og 17 fra Finnmark. Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) har innkalt til første møte i nemnda fredag 22. juni. Med kommuneloven i hånd slår statsråden fast at nemnda kan fatte vedtak så lenge halvparten av medlemmene er til stede.

I klartekst innebærer dette at politikerne fra Troms kan gjennomføre møtene i fellesnemnda alene, dersom fylkestinget i Finnmark ikke vil delta. Men det nekter flere politikere fra Troms å være med på:

– Da er det ikke en fellesnemnd lenger. Jeg mener det ikke vil være et lovlig organ, og vil fratre møtet, sier Jens Ingvald Olsen fra Rødt.

Fakta

Regionreform i nord:

• Regionreformen ble vedtatt 8. juni 2017, og var et resultat av forhandlinger mellom KrF, Høyre, Venstre og Frp.

• Fra 2020 skal Norge ha elleve fylker, inkludert Oslo. Troms og Finnmark skal slås sammen til ett fylke.

• I Finnmark stemte 87 prosent nei i en folkeavstemning om sammenslåingen.

• Fylkesordføreren i Finnmark, Ragnhild Vassvik, sier avstemningen gir fylkestinget «et utvetydig mandag til å fortsette motstanden mot sammenslåingsprosessen».

– Rett og slett uakseptabelt

Olsen får støtte fra Ellen Øseth fra SV og Askild Gjerstad fra Miljøpartiet De Grønne. Begge varsler at de også vil forlate møtet. Dermed sitter Troms igjen med maksimalt 16 politikere, og nemnda vil ikke være vedtaksdyktig. Det innebærer at det blir vanskeligere for regjeringen å presse gjennom den planlagte sammenslåingen.

– Vi kan ikke forhandle fram politiske avtaler uten at Finnmark er til stede. Det er rett og slett uakseptabelt. Det burde være en del av den demokratiske ryggmargsrefleksen til enhver politiker, sier Gjerstad.

SV-politiker Ellen Øseth håper møtet blir avlyst. Dersom det blir forsøkt gjennomført uten Finnmark, vil hun benytte møtet til å sende klar beskjed til Monica Mæland.

– Jeg har tenkt å gi politisk ledelse i departementet tilbakemelding på at de ikke oppnår noen ting ved å drive trusselpolitikk, sier Øseth.

Vil avlyse sammenslåing

Alle tre politikerne mener fylkessammenslåingen mellom Troms og Finnmark nå må sendes tilbake til Stortinget.

– Neste skritt må være at regjeringen innser at vedtaket ikke lar seg gjennomføre, sier Jens Ingvald Olsen, og legger til:

– Jeg kan ikke tenke meg at de har tenkt å sende militære styrker til Finnmark for å gjennomføre sammenslåingen.

I Klassekampen fredag fortalte statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet Aase Marthe Horrigmo at de vurderer å gi Troms større flertall i fellesnemnda. Dermed er det mulig at Rødt, SV og MDG mister muligheten til å blokkere framtidige møter. Gjerstad håper de andre partiene i Troms følger opp nemnds-nekten.

– De burde forstå at en slik overstyring av Finnmark vil skape varige sår i samarbeidsklimaet i regionen, sier han.

Ellen Øseth sier departementet setter Finnmark i en skvis.

– Vi ønsker ikke å bli brukt til å skape mer konflikt med Finnmark. Vi må ha et godt forhold uavhengig av om det blir sammenslåing eller ikke.

johnt@klassekampen.no

Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Torsdag 8. november 2018
FRAFALL: Ungdom som faller ut av videregående fanges opp for seint, sier Jan Bøhler.
Onsdag 7. november 2018
SAMLING: Ap, Sp og SV har reint fleirtal i Klassekampens novembermåling. Etter å ha blitt vraka av KrF er Jonas Gahr Støre klar for å samkøyre med dei raudgrøne.
Mandag 5. november 2018
STRID: Når abortloven nå er på forhandlingsbordet, vil Senterpartiet fremme forslag om å fjerne den omstridte retten til tvillingabort. Ap går for fort i vranglås, mener Kjersti Toppe.
Lørdag 3. november 2018
DELT: Sentrale partifolk tror det kan ta tid å samle fløyene i KrF etter partiets skjebnelandsmøte på Gardermoen i går.
Fredag 2. november 2018
NEI: Dersom KrFs høyrefløy vinner fram på dagens skjebnemøte, forsvinner sentrum i norsk politikk, advarer Anne Enger.
Torsdag 1. november 2018
NEI: Erna Solbergs abortfrieri til KrF mangler flertall i Stortinget. – Min stemme for kvinnes rett til abort kan ikke forhandles bort, sier Venstres Abid Raja.
Fredag 26. oktober 2018
SPLITTELSE: Mens venstrefløyen i KrF «kjenner frosten gripe om rygg­raden», rikker ikke Sylvi Listhaugs siste utspill på høyrefløyen i partiet.
Tirsdag 23. oktober 2018
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.
Mandag 22. oktober 2018
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.