Tirsdag 19. juni 2018
RADIKALISERER: President Donald Trump, visepresident Mike Pence og justisminister Jeff Sessions har ytterligere radikalisert USAs innvandringspolitikk. FOTO: ALEX WONG, AFP/NTB SCANPIX
• Demokrater raser mot ny grensepraksis • Flykter fra USA-utløst voldskaos
De tar barna fra foreldrene
GRENSEVAKT: Særlig siden 2001 har USAs grensepoliti, her i California, fått utvidede fullmakter. FOTO: SANDY HUFFAKER, AFP/NTB SCANPIX
OGSÅ UNDER OBAMA: Barack Obama deporterte 2,5 millioner mennesker. Bildet er fra 2014. FOTO: ROSS D. FRANKLIN, AP/NTB SCANPIX
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.

USA

I en Texas-leir for papirløse innvandrere reiv føderale agenter i juni et spedbarn ut av armene på en ammende mor fra Honduras.

Barnet er et av over 2000 som de siste ukene har blitt tvangsskilt fra foreldrene på USA-Mexico-grensa etter en ny «nulltoleranse»-­ordre fra Trump-administrasjonen.

300 katolske biskoper, aktivister og demokrater er blant dem som nå raser mot en «umenneskelig» situasjon på grensa, og saken ligger an til å bli sentral i høstens kongressvalg.

Fakta

Trumps grenseplan:

• Donald Trump gikk til valg på å deportere alle de elleve millioner menneskene som er i USA uten oppholdstillatelse.

• Han lovet også å bygge en mur mot grensa til Mexico for å stanse innvandringene.

• Nå separerer han barn og foreldre på grensa.

• De siste årene har særlig innvandring fra mellomamerikanske land som Honduras, Guatemala og El Salvador skutt i været.

Bruker bibel som forsvar

Innvandringsaktivister peker samtidig på at militariseringen av USAs grensekontroll ble skrudd opp under Barack Obama. Han deporterte 2,5 millioner mennesker, mer enn alle andre presidenter siden år 1900 til sammen.

Tvangsskilling av foreldre og barn, innført 7. mai av justisminister Jeff Sessions, er imidlertid en ny praksis.

– Hvis folk ikke vil skilles fra sine barn, burde de ikke ta dem med seg, sier Sessions, som vil avskrekke innvandrere fra å ta seg inn i USA.

I forsvar for sine endringer har han sitert Romerne 13, et bibelvers som omtaler myndigheter som utnevnt av Gud og oppfordrer til respekt for loven.

Kritikere peker på at bibelverset ble brukt på 1800-tallet i sørstatene som forsvar for slaveriet.

Bygger nye leirer

Asylsøkere som forsøker å ta seg over grensa, stoppes av grensepoliti. Foreldre håndteres som kriminelle av justisdepartementet og det omstridte deportasjonspolitiet ICE (Immigration and Customs Enforcement).

Barna overleveres på sin side til departementet Health and Human Services. Foreldre og barn gis ulike numre av de ulike byråene.

Ifølge MSNBC er det uklart hvorvidt det blir lagret informasjon på en måte som ­muliggjør smertefri gjen­forening.

Til sammen holder myndighetene nå 10.000 barn. Kapasiteten er sprengt. Blant annet er over 1400 gutter mellom 10 og 17 år blitt internert i et tidligere Walmart-bygg i Texas.

Myndighetene vil nå bygge nye teltleirer for barn som har blitt tatt fra foreldrene sine, blant annet i tilknytning til militærbaser på grensa.

Viktig valgkampsak

Den første slike leiren skal bygges i Tornillo i Texas. Dit arrangerte søndag den demokratiske senatskandidaten Beto O’Rourke en protestmarsj. Tusenvis av mennesker deltok i marsjen.

– Dette er umenneskelig og jeg har lyst til å si at det er uamerikansk. Men dette skjer akkurat nå i Amerika. Og det er vårt alles ansvar, ikke bare Trump-administrasjonen, sier O’Rourke til CNN.

I november utfordrer O’Rourke ultrakonservative Ted Cruz i valget om en plass i Senatet. O’Rourke støttes blant annet av Our Revolution, grasrotorganisasjonen som ble startet i kjølvannet av kampanjen til venstrekandidaten Bernie Sanders.

Han er en av mange demokrater som nå løfter fram innvandrerbehandling som viktig valgkampsak.

«Vi vet ikke når mor og barn vil gjenforenes, og enda verre, mor og barn veit det ikke selv. Jeg kan ikke se for meg noe mer skremmende enn for det barnet eller den moren som nettopp har ofret og risikert alt», sier O’Rourke.

Clinton-arv i Honduras

Sanders kaller administrasjonen «ufattelig grusom».

– De har nådd et nytt bunnpunkt med å separere barn fra foreldre og plassere dem i interneringsleirer, sier Vermont-senatoren, som trolig stiller som presidentkandidat i 2020.

Sessions har nylig endret lovverket for å gjøre det enda vanskelige å få innvilget asyl.

Endringene skal gjøre det vanskeligere for kvinner som har blitt utsatt for vold i hjemmet å få innvilget asyl. Avgjørelsen opphever oppholdstillatelsen til en dame fra El Salvador som fikk asyl etter at hun i 15 år ble banket, voldtatt og drapstruet av ektemannen.

De siste årene har antallet flyktninger fra Mellom-Amerika skutt i været. Med toget som har fått navnet «Tren de la muerte» og «La Bestia», Dødens tog og Beistet, flykter mange fra et voldskaos USA har stort ansvar for.

I Honduras har korrupsjon og vold, ikke minst knyttet til narkotikahandel, økt etter 2009-kuppet mot venstrepresident Manuel Zelaya. Istedenfor å kreve at Zelaya ble gjeninnsatt tok Obama-administrasjonen og daværende utenriksminister Hillary Clinton, til orde for et nyvalg som ble vunnet av den USA-allierte høyresida.

Amerikanerne har også tette bånd til sikkerhetstyrker som angriper aktivister.

eirikgs@klassekampen

Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Onsdag 7. november 2018
PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.
Tirsdag 6. november 2018
VALG: Over hele USA har Demokrat-kandidater kjempet for å ikke la mellomvalget bare handle om Donald Trump. Kan det gi dem mulighet til løsne presidentens maktgrep i Washington, D.C.?
Mandag 5. november 2018
STOPP: Vladimir Putin er rasjonell, kan mer om atomvåpen og har langt mer erfaring enn Donald Trump. Det kan redde INF-avtalen, sier den amerikanske sikkerhetstoppen Andrew Weber.
Lørdag 3. november 2018
PRESS: Menge vil at Norge skal trekke ut sine investeringer og stanse salg av militært utstyr til Saudi-Arabia. Men Oljefondet planlegger å doble investeringene i landet.
Fredag 2. november 2018
ANGREP: De kurdiskledete SDF-styrkene må nå avbryte sin offensiv mot Den islamske staten (IS) for å stagge Tyrkias angrep ved Kobane.