Søndag 17. juni 2018
Omstridt mål ga Sveits 1-1 mot Brasil etter Coutinhos drømmetreff
Philippe Coutinhos kandidat til VMs flotteste mål var ikke nok til å gi Brasil seier i søndagens VM-kamp. Steven Zubers omstridte utligning ga Sveits 1-1.
Publisert: 17 Juni 23:00
Philippe Coutinhos kandidat til VMs flotteste mål var ikke nok til å gi Brasil seier i søndagens VM-kamp. Steven Zubers omstridte utligning ga Sveits 1-1.
Håvard Nordtveits lagkamerat i Hoffenheim feilet med en svak klarering rett til Coutinho da Brasil tok ledelsen, men revansjerte seg da han fikk gå opp alene og nikke inn et hjørnespark. Det var bare fordi han dyttet bort Miranda, hevdet opprørte brasilianere, som senere mente seg snytt for et straffespark.
– Jeg ble dyttet ut av veien. Det finnes video av det, og dommeren kunne ha sett på den, men det skjedde ikke, sa Miranda etter kampen.
– Det endte uavgjort, men dette var bare begynnelsen for oss. Vi visste at det ikke ville bli en lett kamp.
Brasil ble uten seier i sin åpningskamp i VM for første gang siden 1978 (1-1 mot Sverige). Ni strake seirer var fasit siden da.
Coutinho sendte Brasil-tilhengerne til himmels med et skudd så vakkert at det vil bli vanskelig å overgå. Det var spilt 19 minutter da Coutinho, Neymar og Marcelo kombinerte på siden, og sistnevnte la inn fra venstre. Steven Zuber nikket ballen ut, men rett til Coutinho.
Barcelona-stjernen dempet ballen rett utenfor venstre hjørne av 16-meteren, tok et par steg og ga den perfekt skru med innsiden av høyrefoten. I en perfekt bananbue svingte ballen inn i mål via lengste stolpe, langt utenfor keeper Yann Sommers rekkevidde.
Dermed kunne Brasil endelig juble for en VM-scoring igjen, etter at mesterskapet på hjemmebane i 2014 endte med tårer og fortvilelse med 1-10 på de to siste kampene.

Tempo og ferdigheterNeymar, som mistet både semifinale og bronsekamp i det mesterskapet med skade, hadde ristet av seg sin fotskade og spilte fra start i Rostov. Brasil viste tempo og ferdigheter som i perioder ga sveitserne store problemer.
Den første sjansen kom etter 11 minutter, da Coutinho og Neymar kombinerte på kant og Fabian Schär misset sitt klareringsforsøk. Ballen falt til Paulinho på nesten blank goal, men Sommer fikk fingrene på hans halvtreff og sørget for at ballen gikk utenfor.
Ellers greide ingen av lagene å få til en avslutning på mål i første omgang. Brasil tettet godt igjen bakover og ga ikke sveitserne skyggen av en sjanse, men greide heller ikke selv å sette Sommer på alvorlige prøver i jakten på et mål som kunne punktert kampen.
Det straffet seg tidlig i annen omgang, mot et sveitsisk lag som kom på banen igjen med større besluttsomhet. Zuber revansjerte seg for sin svake klarering på baklengsmålet da han i det 50. minutt nikket inn et hjørnespark fra Xherdan Shaqiri.

ProtesterDet førte til voldsomme brasilianske protester. Zuber ga Miranda en liten dytt før han helt alene hoppet opp og styrte ballen i mål. Brasilianerne mente det burde kvalifisere til frispark, men ble kontant avvist av dommeren.
César Ramos fra Mexico ble ikke mer populær i Brasil da han i det 74. minutt vinket spillet videre da Gabriel Jesus gikk i bakken etter å ha blitt holdt av innbytter Manuel Akanji. Begge situasjonene var slik at det kunne forsvares å blåse, men det var samtidig situasjoner som dommere ofte lar gå uten sanksjoner, og VAR-assistentene grep ikke inn.
Brasil jaget et seiersmål med størst vilje og intensitet, men med unntak for Coutinhos drømmetreff sto ikke avslutningene i klasse med spillet for øvrig. Gang på gang forsvant gultrøyenes skuddforsøk over, utenfor eller ble blokkert.
I siste minutt var Roberto Firmino nær vinnermål da han nikket et frispark mot mål. Sommer svarte med en kjemperedning, før Miranda på overtid skjøt centimeter utenfor.
Ett minutt på overtid av overtiden måtte Schär redde Renato Augustos avslutning nesten på streken.
Sveits hadde all grunn til å si seg fornøyd med at det ble poeng.

(©NTB)
Tirsdag 13. november 2018
• I går skrev avisa Vårt Land om alkoholservering på styresamlinger i de statlige helseforetakene. På tre styresamlinger i Helse Nord drakk de frammøtte alkohol for nesten 60.000 kroner, viser tall avisa har hentet inn. Det er ikke ny...
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
• I den svært EU-positive boka «Vi som elsker Europa» legger forfatteren Stein Inge Jørgensen stor vekt på at EU nå har fått en tyngre sosial profil. Han viser til at det i EU-traktatens artikkel 3 står at EU skal jobbe for sosialt...
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.