Lørdag 16. juni 2018
BLE GRILLET: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen var på Stortinget onsdag, der han ble spurt om Norges nå avsluttede Syria-oppdrag. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
• Norge vil ikke bekrefte støtte til milits • Rødt-leder kaller nekting «parodisk»
Holder tett om støtte
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.

Syria

Åtte måneder etter at Norge avsluttet det omstridte Syria-oppdraget, vil regjeringen fortsatt ikke si hvilke syriske opprørere Norge har trent.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen argumenterte i Stortinget onsdag med at slik informasjon holdes tilbake på grunn av forholdet til Norges koalisjonspartnere.

I en e-post til Klassekampen bekrefter imidlertid USA, som leder koalisjonen Norge er del av, at koalisjonen har støttet Den revolusjonære kommandohær (MaT).

Bekreftelsen kommer fra Combined Joined Task Force (CJTF) – den Kuwait-baserte ledelsen for Operation Inherent Resolve, USAs operasjon i krigen mot Den islamske staten (IS) i Syria og Irak.

Fakta

Oppdrag Syria:

• I mai 2016 kunngjorde regjeringen at norske soldater skulle sendes til Jordan for å delta i opplæring av syriske opprørere, som en del av kampen mot Den islamske staten (IS).

• De rundt 60 norske spesial­soldatene hadde også «mandat til å kunne trene, rådgi og gi operativ støtte» inne i Syria.

• Den operative delen av oppdraget ble avsluttet i oktober i fjor. Oppdraget ble offisielt avsluttet 10. mars i år.

MaT: Norge trente oss

Klassekampen har skrevet flere saker om Norges treningsoppdrag i Syria. Ifølge mandatet skulle Norge støtte opprørere til krig mot IS, også omtalt som ISIL.

Opprørskilder hevder imidlertid at deres mål hele tida har vært regimeskifte i Syria, og at de har vært i kamp mot Assad-allierte styrker.

Klassekampen spør Forsvarsdepartementet hvorfor Norge ikke kan bekrefte støtten til MaT når vår viktigste koalisjonspartner gjør det.

Departementet svarer nå at «dette er av hensyn til disse gruppenes egen sikkerhet».

Men flere kilder i og rundt militsen, blant annet gruppas øverstkommanderende og en høyrestående offiser, har overfor Klassekampen selv bekreftet at MaT har blitt trent av Norge.

– MaT sier selv at de har blitt trent av Norge? Kan dere avkrefte dette?

– Vi kommenterer ikke denne type informasjon, skriver spesialrådgiver Birgitte Frisch i en e-post.

I Stortinget onsdag ville Bakke-Jensen ikke svare på spørsmål fra Rødt om hvem Norge har trent.

– Det er uholdbart at de fortsatt nekter å fortelle hvilke grupper vi har trent selv om treningen for lengst er avsluttet og gruppene selv står fram i Klassekampen, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– At amerikanerne bekrefter dette, gjør det bare enda mer parodisk at dette ikke er åpen informasjon, sier han.

Ap støtter hemmeligholdet

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, bruker et tredje argument for å holde tilbake informasjon om hvem vi har trent:

– Hensynet til de norske soldatenes sikkerhet tilsier at ikke all informasjon bør deles med offentligheten, sier hun.

– Du mener norske soldaters sikkerhet trues dersom Norges nå avsluttede trening av opprørsgrupper i Syria bekreftes?

– Her er det Forsvaret selv som har full innsikt i de konkrete sikkerhetsvurderingene, men på generelt grunnlag mener jeg sikkerheten til de norske soldatene kan tilsi at ikke all informasjon bør offentliggjøres.

Slåss mot Assad

Overfor Klassekampen bekrefter amerikanerne også at militsen Shuhada al-Qaryatayn tidligere ble «støttet av koalisjonen». Støtten ble ifølge CJTF avsluttet i juli 2017 fordi militsen «valgte å forfølge andre mål enn å nedkjempe Daesh (IS, red.anm.)», ifølge amerikanerne.

Shuhada al-Qaryatayn har selv sagt de forlot koalisjonen for å slåss mot Assad.

Gruppa var ved samme base som norske soldater parallelt med det norske oppdraget. Klassekampen har spurt Forsvarsdepartementet hvorvidt Shuhada al-Qaryatayn på noe tidspunkt har blitt støttet av Norge. Dette vil ikke FD svare på.

«Vi understreker at lokale styrker i Syria kun har kjempet mot ISIL i de perioder Forsvaret har samarbeidet med dem. Vi har ikke kjennskap til at de har kjempet mot andre enn ISIL utenom samarbeidet», skriver FD.

CJTF hevder MaT ikke har vært i militære aksjoner mot andre enn IS. MaTs egen leder Muhannad al-Talla har derimot hevdet at MaT har deltatt i kamp mot Assad-allierte styrker.

eirikgs@klassekampen.no

Tirsdag 22. januar 2019
FEIL PÅ FEIL: Lista over medieblundere knyttet til Russland-etterforskningen vokser. Her er noen av dem.
Mandag 21. januar 2019
MOTSTAND: Flere tusen ungarere protesterte lørdag mot regjeringens politikk og mot en ny, omstridt arbeidsmiljølov som åpner for 400 timer overtid per år.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.
Fredag 18. januar 2019
KLINSJ: Labour-aktivist Mike Buckley mener ny folkeavstemning er eneste vei ut av dagens brexit-floke. Noe slikt vil være et historisk svik, hevder historiker og brexit-tilhenger Sheila Lowley.
Torsdag 17. januar 2019
UT: Daniel Hannan har jobbet for brexit i 20 år. Han tror fremdeles Storbritannia er på vei ut av EU, men innrømmer at nå kan alt skje.
Onsdag 16. januar 2019
BISMAK: Socialdemokraterna fører en selvutslettende strategi, mener rådgiveren til «Sveriges Gerhardsen». – Regjeringsavtalen smaker ikke godt, vedgår kommunalråden i «Sossarnas» bastion.
Tirsdag 15. januar 2019
KAOS: Vänsterpartiet kan slippe til Stefan Löfven som statsminister, selv om han må føre høyrepolitikk i regjering. – Det finnes ikke noe bedre alternativ, sier Ali Esbati.
Mandag 14. januar 2019
UNDER PRESS: Syriske flyktninger i Libanon stål­setter seg for mer uvær etter at stormen Norma forrige uke drev ­mange av dem på ny flukt.
Lørdag 12. januar 2019
AVTALE: Socialdemokraterna er villige til å svekke stillingsvernet, liberalisere husleieloven og gjeninnføre familiegjenforening. Alt for å beholde regjeringsmakten.
Fredag 11. januar 2019
MØRKLAGT: Det er ikke sikkert vi noen gang får vite hvem som egentlig fikk flest stemmer i presidentvalget. Det sier Kongo-forsker Morten Bøås.