Torsdag 14. juni 2018
Kjent menneskerettsadvokat pågrepet i Iran
Den prisvinnende iranske menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh er pågrepet etter å ha forsvart hijab-protestene i hjemlandet, opplyser hennes ektemann.
Publisert: 14 Juni 08:59
Den prisvinnende iranske menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh er pågrepet etter å ha forsvart hijab-protestene i hjemlandet, opplyser hennes ektemann.
55 år gamle Sotoudeh ble hentet i sitt hjem onsdag og brakt til det beryktede Evin-fengslet, der Irans politiske fanger sitter.
Sotoudeh er blant Irans mest profilerte menneskerettsforkjempere. Hun har nylig representert flere kvinner som ble pågrepet mens de protesterte mot regimets krav til kvinner om å bære skaut.
Sotoudeh, som fikk EUs Sakharov-pris i 2012, er blitt fengslet flere ganger tidligere etter å ha forsvart opposisjonelle og aktivister i Iran.
Mannen hennes, Reza Khandan, sier at Sotoudeh ringte ham etter pågripelsen. Advokaten sa hun hadde blitt fortalt at hun måtte sone en fem år lang straff i Evin etter å ha blitt dømt in absentia.
– Jeg har ingen anelse om hva straffen er knyttet til, sier Khandan.

Amnesty reagererI februar opplyste politiet i hovedstaden Teheran at 29 kvinner var blitt pågrepet for å ha vist seg uten hodeplagg i det offentlige rom.
Amnesty International reagerer kraftig på pågripelsen.
– Nasrin Sotoudeh har viet livet sitt til å kjempe for menneskerettigheter i Iran. Pågripelsen er det siste eksempelet på iranske myndigheters hevngjerrige forsøk på å hindre henne i å utføre hennes viktige arbeid som advokat, sier Philip Luther fra Amnestys Midtøsten- og Nord-Afrika-avdeling.

Shirin EbadiSotoudeh tilbrakte tre år i fengsel mellom 2010 og 2013 etter å ha blitt dømt for å ha «handlet i strid med nasjonal sikkerhet» og for å ha «spredt propaganda mot regimet». Myndighetene forbyr advokaten fortsatt å jobbe med politiske saker, og hun har ikke lov til å forlate Iran før 2022.
Sotoudeh har forsvart journalister, aktivister og andre menneskerettsforkjempere, deriblant nobelprisvinner Shirin Ebadi. Fra 2009 representerte Sotoudeh også flere dissidenter som ble pågrepet under masseprotestene det året.
(©NTB)
Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Onsdag 19. desember 2018
• Regjeringen, LO og NHO presenterte i går en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, som skal gjelde de neste fire årene. Den nye avtalen er utvidet og skal gjelde hele arbeidslivet. Målet med avtalen er å kutte sykefraværet med ti prosent.
Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Tirsdag 18. desember 2018
• Ville du synes det var ubehagelig dersom du hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt et representativt utvalg nordmenn dette og andre spørsmål om holdninger til innvandring i...
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.