Torsdag 14. juni 2018
Mistillitsforslag i Hellas mot makedonsk navneavtale
Hellas' største opposisjonsparti vil fremme mistillitsforslag mot regjeringen i protest mot avtalen som skulle gjøre slutt på navnestriden med Makedonia.
Publisert: 14 Juni 13:23
Hellas' største opposisjonsparti vil fremme mistillitsforslag mot regjeringen i protest mot avtalen som skulle gjøre slutt på navnestriden med Makedonia.
Ny Demokratis partileder Kyriakos Mitsotakis sier i nasjonalforsamlingen at han formelt vil levere forslaget senere torsdag.
Hellas' statsminister Alexis Tsipras og hans makedonske motpart Zoran Zaev ble etter langvarige forhandlinger enige om et kompromiss i den 27 år lange navnestriden. Avtalen innebærer at sistnevntes land skifter navn til Nord-Makedonia, forutsatt at det godkjennes gjennom en folkeavstemning og ratifiseres i nasjonalforsamlingen.
Forslaget har møtt motbør i begge land, og onsdag sa Makedonias president Gjorge Ivanov at han ikke kommer til å skrive under på avtalen med Hellas.
Presidenten omtaler navneavtalen som «skadelig».
– Denne avtalen er uakseptabel og jeg vil ikke tillate at den blir legalisert, sa Ivanov.
Hellas har ikke villet godta at nabolandet kaller seg Makedonia fordi Hellas har en region ved samme navn. Navnestriden har stått i veien for makedonsk medlemsskap i både NATO og EU.
Etter Jugoslavias sammenbrudd på 1990-tallet fikk Makedonia det offisielle navnet Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia (FYROM).
(©NTB)
Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Onsdag 19. desember 2018
• Regjeringen, LO og NHO presenterte i går en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, som skal gjelde de neste fire årene. Den nye avtalen er utvidet og skal gjelde hele arbeidslivet. Målet med avtalen er å kutte sykefraværet med ti prosent.
Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Tirsdag 18. desember 2018
• Ville du synes det var ubehagelig dersom du hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt et representativt utvalg nordmenn dette og andre spørsmål om holdninger til innvandring i...
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.