Torsdag 14. juni 2018
FN fordømmer Israels drap på sivile palestinere
Norge og 119 andre land fordømmer Israels drap på ubevæpnede palestinske demonstranter på Gazastripen.
Publisert: 14 Juni 15:02
Norge og 119 andre land fordømmer Israels drap på ubevæpnede palestinske demonstranter på Gazastripen.
Bare åtte land stemte imot resolusjonen i FNs hovedforsamling onsdag, der Israel og USA bare fikk følge av Australia, Marshalløyene, Mikronesia, Nauru, Solomonøyene og Togo.
45 land avsto fra å stemme over resolusjonen, som var fremmet av Palestina, Algerie og Tyrkia, og som krever at Israel avstår fra handlinger som strider mot Genevekonvensjonene og stanser angrepene mot sivile.
Foruten å be om udefinerte tiltak for å beskytte sivilbefolkningen på Gazastripen, fordømmer resolusjonen Israels bruk av «overdreven, uforholdsmessig og vilkårlig makt».
Den kritiserer også rakettangrepene fra Gazastripen mot Israel, men nevner ikke Hamas som har makten i den palestinske enklaven.
– Vi ber om en eneste ting. Vi ønsker at sivilbefolkningen vår beskyttes, sa palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour.

– Viktig resolusjonUtenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som tidligere har slått fast at det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot ubevæpnede demonstranter slik Israel gjør, fastholder at det var riktig av Norge å stemme for FN-resolusjonen.
Siden slutten av mars er 130 palestinere drept, de aller fleste ubevæpnede demonstranter som er skutt av israelske skarpskyttere på den andre siden av det tungt bevoktede grensegjerdet.
13.000 ubevæpnede demonstranter er såret, 3.600 av dem etter å ha blitt skutt.
– Situasjonen i Gaza er kritisk. Det er derfor viktig at et flertall av FNs medlemsland i går kveld støttet et vedtak om å beskytte sivilbefolkningen i Palestina, inkludert i Gaza, sier Søreide til NTB.

USA nedstemtUSA la 1. juni ned veto i FNs sikkerhetsråd mot en likelydende resolusjon, men fikk der ingen støtte til sitt eget resolusjonsutkast som ga Hamas skylden for Israels voldsbruk.
USAs FN-ambassadør Nikki Haley protesterte også kraftig mot resolusjonen som ble vedtatt i hovedforsamlingen onsdag og la fram et endringsforslag som anklaget Hamas for å «sette sivile i fare» ved å oppmuntre til demonstrasjoner.
Endringsforslaget ble nedstemt, men Søreide har en viss forståelse for amerikanernes kritikk av resolusjonsteksten som ble vedtatt.
– Selv om resolusjonen fordømmer voldshandlinger begått av alle parter, hadde vi ønsket at den enda tydeligere fordømte voldelige handlinger av Hamas og andre militante grupper i Gaza, som foreslått i det amerikanske endringsforslaget, og at den anerkjente Israels rett til å forsvare sine grenser, sier Søreide.

Ulikt synPalestinerne gleder seg over støtten fra verdenssamfunnet.
– En seier for palestinernes rettigheter, for rettferdighet og for internasjonal lov, sier president Mahmoud Abbas i en kunngjøring, gjengitt av nyhetsbyrået Wafa.
– Denne avstemningen isolerte USA og okkupantmakten og viser verden hvordan USA fullt ut står på den israelske okkupasjonens side og nekter palestinerne deres legitime rettigheter, heter det i en kunngjøring fra Hamas.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller resolusjonen skammelig.
– FNs fokus på Israel bringer skam over organisasjonen, heter det i en kunngjøring fra Netanyahu.
– Når det gjelder Gaza så er det Hamas som har ansvaret for den forferdelige situasjonen der, for tapene av menneskeliv og for lidelsene som har oppstått som et resultat av de voldelige opptøyene de har oppmuntre til de siste ukene, heter det videre.
(©NTB)
Tirsdag 22. januar 2019
Dagbladet vil søke om pressestøtte. Dersom avisa innlemmes i ordningen, kan den ende opp med å motta en rekordhøy sum på over 50 millioner kroner.
Tirsdag 22. januar 2019
FEIL PÅ FEIL: Lista over medieblundere knyttet til Russland-etterforskningen vokser. Her er noen av dem.
Tirsdag 22. januar 2019
• Politikk kan iblant framstå som en dragkamp mellom fløyene, hvor én side får gjennomslag det ene året, før nye valg snur om på alt. I realiteten er det likevel slik at mye av det som vedtas blir stående, politiske skifter til tross. Det...
Tirsdag 22. januar 2019
SV I VINDEN: Medlemmene strømmer til opposisjonspartiene etter opprettelsen av den borgerlige firepartiregjeringen. Hos SV er veksten dobbelt så stor som hos Ap.
Mandag 21. januar 2019
• «Vi prøver å lure en hel befolkning, men mest oss selv, med å kalle dette en nærpolitireform.» Det skrev hovedverneombud for Sør-Øst politidistrikt, Bjørn Druglimo, på Politiforum denne helga. Han kommenterte funnene i en ny...
Mandag 21. januar 2019
MOTSTAND: Flere tusen ungarere protesterte lørdag mot regjeringens politikk og mot en ny, omstridt arbeidsmiljølov som åpner for 400 timer overtid per år.
Mandag 21. januar 2019
NY VEG: Regjeringa ventar på Statens vegvesen si eiga vurdering av kva oppgåver private kan få. – Me har ei oppleving om at Vegvesenet blir riven i bitar, seier tillitsvald Alf Edvard Masternes.
Mandag 21. januar 2019
Selvpubliserte bøker finner veien inn til forlagseide nettbokhandler. Kan gjøre det vanskeligere for leserne å navigere på nett, mener Anne Oterholm.
Lørdag 19. januar 2019
BYENS MANN: Eliten er ikke vegetarianere som sykler til jobb i Oslo, men rikinger som påvirker regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken i sitt svar til Trygve Slagsvold Vedum.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.