Torsdag 14. juni 2018
Økende splittelse i tysk regjering om innvandringspolitikk
Statsminister og partileder Angela Merkel er utsatt for økende press fra regjeringspartner CSU for å få innført en strengere asyl- og innvandringspolitikk i Tyskland.
Publisert: 14 Juni 20:09
Statsminister og partileder Angela Merkel er utsatt for økende press fra regjeringspartner CSU for å få innført en strengere asyl- og innvandringspolitikk i Tyskland.
Konflikten var torsdag i ferd med å koke over da flere representanter fra CSU mer enn antydet at det kan være lovlig for CSU-leder og innenriksminister Horst Seehofer å innføre et strengere regime over hodet på statsministeren.
– Vi er midt oppe i en svært, svært alvorlig situasjon, sa Alexander Dobrindt, gruppeleder for CSU i Forbundsdagen. Det ble holdt krisemøter både i CDU og CSU. Seehofer vil angivelig få saken avklart i løpet av uken. CSU-lederen sier han har partiet i ryggen og at han ikke vil bøye av.
Det konservative regjeringspartiet, med hovedsete i Bayern, har lenge krevd en markant skjerping av grensekontrollen, ikke minst etter den store asylsøkerbølgen i 2015. Selv om bølgen av flere grunner har lagt seg, får Tyskland fortsatt 11.000 nye asylsøkere i måneden.

Støtter SeehoferEn meningsmåling som kringkastingsselskapet ARD offentliggjorde torsdag, viser at 62 prosent av de spurte mener at papirløse migranter ikke må få slippe inn i Tyskland, et forslag Seehofer støtter.
Samtidig viser målingen, som er utført av Infratest, at 61 prosent av de spurte støtter Seehofers kontroverislle forslag om å opprette interneringsleirer ved Tysklands grenser der migranter kan plasseres fra det øyeblikket de kommer til landet og fram til de kan deporteres.
Og ifølge målingen er hele 86 prosent positive til å få et mer effektivt system for deportasjon av asylsøkere som har fått avslag på asylsøknaden.

BruddSeehofer utelukker ikke at partiet vil forsøke å sette det nye regimet ut i livet på delstatsnivå i Bayern. Dette kan bety en full splittelse mellom de to kristeligdemokratiske partiene.
Det er ennå for tidlig å si hva det kan bety for regjeringskoalisjonen. Sosialdemokratene, som inngår i koalisjonen, har ikke tonet flagg i denne saken.
CSU krever at det skal bli lovlig å bortvise asylsøkere som allerede er registrert, og eventuelt avvist, i andre land i EU. CSU vil gi tyske grensevakter myndighet til å gjøre dette ved selve grensen, og dermed unngå å slippe søkere inn i landet for behandling og opphold der.

Felles reglerMerkel mener at denne type bortvisning kan være brudd på EUs felles regelverk og potensielt legge ytterligere press på utsatte land som Italia og Hellas.
Tidlig torsdag var det snakk om et kompromiss som syntes å åpne for strengere grensekontroll, samtidig som CDU og CSU samme ville støtte arbeidet med å få løftet kampen om felles grensepolitikk opp på EU-nivå.
Statsministeren frykter at det vil undergrave solidariteten i EU dersom enkeltland innfører regler uten å samordne seg med andre. Merkel vil ta opp dette spørsmålet på EU-toppmøtet senere i måneden.
(©NTB)
Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Onsdag 19. desember 2018
• Regjeringen, LO og NHO presenterte i går en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, som skal gjelde de neste fire årene. Den nye avtalen er utvidet og skal gjelde hele arbeidslivet. Målet med avtalen er å kutte sykefraværet med ti prosent.
Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Tirsdag 18. desember 2018
• Ville du synes det var ubehagelig dersom du hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt et representativt utvalg nordmenn dette og andre spørsmål om holdninger til innvandring i...
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.