Torsdag 14. juni 2018
Colombia stemmer om fredsavtalens framtid
Høyresidens Ivan Duque eller sosialisten Gustavo Petro. Det er alternativene i søndagens colombianske valg som kan få store følger for fredsavtalen med FARC.
Publisert: 14 Juni 13:14
Høyresidens Ivan Duque eller sosialisten Gustavo Petro. Det er alternativene i søndagens colombianske valg som kan få store følger for fredsavtalen med FARC.
–Dersom colombianerne velger Duque som president, vil
mange på venstresiden, ikke minst Petro, si at Colombia står i fare for å bli
kastet ut i en ny krig. Spørsmålet er i hvilken grad dette er sant, sier forsker Bård Drange i NUPIs podkast om valget.
Forrige valgomgang endte med seier til Duque.
Hans 39,1 prosent av stemmene var likevel ikke nok til å forhindre en ny valgomgang mot venstrekandidaten Gustavo Petro, som fikk 25 prosent av stemmene. De to har tidligere uttrykt svært ulike syn på fredsavtalen med den oppløste kommunistgeriljaen FARC.

– Fred møter rettferdighetFARC la ned våpnene i 2016 etter en avtale med president Juan Manuel Santos.
Høyresiden er imidlertid kritiske til avtalens nåværende form grunnet manglende straffeforfølgelse av tidligere geriljamedlemmer.
– Vi ønsker ikke å ødelegge avtalen. Vi ønsker å understreke at et fredelig Colombia er et land der fred møter rettferdighet, sa Ivan Duque i mai, ifølge Reuters.
Ifølge Andrea Ramirez Stangeland, Norsk Folkehjelps Latin-Amerika-rådgiver, er staten Colombia bundet til avtalen. Duque kan likevel gjøre store endringer.
– Det han kan gjøre, er å pulverisere flere punkter som handler om forsoning mellom aktørene som deltok i konflikten. Kongressen har allerede stemt for å endre deler av avtalen, sier Stangeland til NTB.

Katastrofal borgerkrigStangeland frykter at en demontering av fredsavtalen vil føre til at flere av FARCs tidligere medlemmer oppsøker andre militser. Hun frykter også at fredsprosessen med den mindre geriljaen ELN bryter sammen.
Konflikten i Colombia startet i 1964. Flere geriljagrupper ble dannet, blant annet FARC. Der militsene offisielt ønsket rettferdige sosiale forhold, resulterte opprøret i en blodig krig.

– Konflikten har hatt katastrofale konsekvenser for mange colombianere, og for landet som helhet. Totalt har 220.000 blitt drept, mens opp mot 7 millioner har blitt internt fordrevet, forklarer NUPI-forsker Bård Drange.

På bedringens veiSituasjonen er betraktelig forbedret i 2018 til tross for utbredt narkotikavirksomhet og et stort antall internt fordrevne. Stangeland i Norsk Folkehjelp forteller om et gryende politisk engasjement.
Det førte til en valgdeltakelse på 52 prosent i første valgrunde i et land der valgdeltakelsen normalt er på rundt 40 prosent.
– Det har vært det fredeligste valget noensinne. Folk diskuterer politikk ved middagsbordet, på jobben og i gatene. I colombiansk kontekst gir det stor grunn til optimisme, sier Stangeland.
Der Ivan Duque leder på meningsmålingene, mener Norsk Folkehjelps rådgiver at det er vanskelig å spå utfallet.
– Den siste offisielle meningsmålingen viste 46 prosents støtte til Duque mot Petros 40 prosent. Siden den gang har en stor sentrumsfraksjon stilt seg bak Petro. Jeg vet ikke hvor stor effekt det vil ha, men det virker jevnt, sier Andrea Ramirez Stangeland.

(©NTB)
Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Onsdag 19. desember 2018
• Regjeringen, LO og NHO presenterte i går en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, som skal gjelde de neste fire årene. Den nye avtalen er utvidet og skal gjelde hele arbeidslivet. Målet med avtalen er å kutte sykefraværet med ti prosent.
Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Tirsdag 18. desember 2018
• Ville du synes det var ubehagelig dersom du hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt et representativt utvalg nordmenn dette og andre spørsmål om holdninger til innvandring i...
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.