Torsdag 14. juni 2018
25 års fengsel for drap på 71 flyktninger i Ungarn
En domstol i Ungarn har dømt fire menn til 25 års fengsel i forbindelse med at 71 flyktninger ble funnet kvalt i en kjølebil ved en motorvei i Østerrike.
Publisert: 14 Juni 16:28
En domstol i Ungarn har dømt fire menn til 25 års fengsel i forbindelse med at 71 flyktninger ble funnet kvalt i en kjølebil ved en motorvei i Østerrike.
De fire, tre bulgarere og en afghaner, ble funnet skyldige i drap under særdeles skjerpende omstendigheter etter å organisert og gjennomført menneskesmuglingen som kostet flyktningene livet.
Den forlatte kjølebilen ble funnet på en rasteplass i Østerrike i august 2015. I lasterommet lå 71 døde mennesker, 59 menn, åtte kvinner og fem barn, alle flyktninger fra Syria, Irak og Afghanistan.
Obduksjonen viste at de ble kvalt under forferdelige forhold tre timer etter at de ble plukket opp nær grensen mellom Serbia og Ungarn to dager tidligere.

AnkerTorsdag fikk de fire hovedmennene, blant dem den 27 år gamle sjåføren av kjølebilen, dommen som lød på 25 års fengsel.
Aktor i saken hadde lagt ned påstand om livsvarig fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse, og dommene ble derfor anket på stedet.
– Dommene viser ikke på tilstrekkelig vis alvorligheten av denne forbrytelsen, mener aktor Gabor Schmidt.

– La dem døUnder rettssaken hevdet en av de antatte hovedmennene, afghaneren Samsoor Lahoo, at han ikke ønsket at noen skulle dø.
Påtalemyndigheten la imidlertid fram opptak fra avlyttede telefonsamtaler mellom 31-åringen og de som kjørte kjølebilen, der han ba dem om ikke å åpne dørene til lasterommet.
– La dem heller dø. Det er en ordre, sier Lahoo i en av samtalene.
– Dersom de dør, dump dem i en tysk skog, la han til.
Konfrontert med dette under rettssaken, hevdet Lahoo at det bare var snakk om «tankeløse uttalelser».

Stort nettverkSaken mot menneskesmuglerne ble ført for en ungarsk domstol ettersom ofrene døde på ungarsk territorium før lastebilen passerte grensen til Østerrike.
Ti andre menn deltok også i nettverket som skal ha smuglet over 1.100 flyktninger til Østerrike via Ungarn i 2015.
Nettverket disponerte over 15 lastebiler og tok opptil 1.500 euro, drøyt 14.000 kroner, fra hver flyktning de smugler over grensen.
De ti medtiltalte, som kommer fra Bulgaria. Afghanistan og Libanon, fikk torsdag dommer på fra tre til tolv års fengsel.
Funnet av de 71 døde flyktningene i Østerrike, sjokkerte hele Europa og bidro sterkt til at Tysklands statsminister Angela Merkel besluttet å åpne landets grenser for over 1 million flyktninger, de fleste fra krigsherjede Syria.
(©NTB)
Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Onsdag 19. desember 2018
• Regjeringen, LO og NHO presenterte i går en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, som skal gjelde de neste fire årene. Den nye avtalen er utvidet og skal gjelde hele arbeidslivet. Målet med avtalen er å kutte sykefraværet med ti prosent.
Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Tirsdag 18. desember 2018
• Ville du synes det var ubehagelig dersom du hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt et representativt utvalg nordmenn dette og andre spørsmål om holdninger til innvandring i...
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.