Torsdag 14. juni 2018
Minnemarkeringer ett år etter brannen i Grenfell Tower
Overlevende og pårørende markerer torsdag at det er gått ett år siden brannen i Grenfell Tower i London, hvor over 70 mennesker omkom.
Publisert: 14 Juni 14:28
Overlevende og pårørende markerer torsdag at det er gått ett år siden brannen i Grenfell Tower i London, hvor over 70 mennesker omkom.
– Årsdagen er en anledning til å reflektere og øke bevisstheten og være sikker på at verden lytter. For vi ønsker ikke at dette noen gang skjer igjen, sier Antonio Roncolato, som selv bodde i boligblokken i den britiske hovedstaden.
Pårørende og overlevende deltok i en markering natt til torsdag – nøyaktig ett år etter at brannen brøt ut. De gikk i prosesjon fram til Grenfell Tower, hvor navnene til de omkomne ble lest opp.
– Jeg så alt fra begynnelsen den natten, og jeg fikk ikke sove på tre uker, fortalte Farhiya Abdi (42). Hun var et av de første øyenvitnene som kom til brannstedet.
Torsdag ble det holdt ett minutts stillhet, og i løpet av dagen er det planlagt flere gudstjenester og andre markeringer.

Offentlig høringBrannen i den kommunale boligblokken vest i London spredte seg svært raskt etter at den brøt ut. En av årsakene var at bygningen var kledd med fasadeplater som inneholdt brennbart materiale.
Både lokale og nasjonale myndigheter har fått krass kritikk i kjølvannet av tragedien. En offentlig høring om årsakene til brannen begynte i forrige måned.
Så langt i høringen er både bygningskonstruksjonen og brannvesenets håndtering blitt kritisert. En ekspert på brannsikkerhet har slått fast at brannvesenet langt tidligere skulle gitt ordre om full evakuering av bygningen.
I stedet fikk beboere beskjed om å bli i leilighetene sine, mens flammene spredte seg oppover ytterveggene. Brannfolkene fulgte standard prosedyre ved denne typen branner – men prosedyrene forutsetter bygninger som er konstruert slik at flammer ikke sprer seg raskt.

Innvandrere og fattige70 mennesker omkom i selve brannen, og i tillegg døde en kvinne av brannskader et halvt år senere.
En gravid kvinne mistet barnet hun bar på, og barnet er blitt regnet som et av dødsofrene.
Mange av beboerne i Grenfell Tower var innvandrere og folk med dårlig råd. Kritikere mener brannsikkerheten ble nedprioritert fordi beboerne befant seg lavt på den sosiale rangstigen i det britiske klassesamfunnet.
Flere hundre boligblokker i Storbritannia har fasadeplater som ligner på dem som bidro til brannen i Grenfell Tower. Regjeringen har lovet å bruke en sum tilsvarende over 3 milliarder kroner på å skifte ut plater på bygg som er offentlig eid.

(©NTB)
Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Onsdag 19. desember 2018
• Regjeringen, LO og NHO presenterte i går en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, som skal gjelde de neste fire årene. Den nye avtalen er utvidet og skal gjelde hele arbeidslivet. Målet med avtalen er å kutte sykefraværet med ti prosent.
Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Tirsdag 18. desember 2018
• Ville du synes det var ubehagelig dersom du hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt et representativt utvalg nordmenn dette og andre spørsmål om holdninger til innvandring i...
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.