Torsdag 14. juni 2018
Drømmestart på VM for Russland, ydmyket Saudi-Arabia
Russland fikk en perfekt start på VM-sluttspillet på hjemmebane da Saudi-Arabia ble rundspilt med 5-0 i åpningskampen i Moskva torsdag.
Publisert: 14 Juni 20:20
Russland fikk en perfekt start på VM-sluttspillet på hjemmebane da Saudi-Arabia ble rundspilt med 5-0 i åpningskampen i Moskva torsdag.
Dermed tok russerne ledelsen i gruppe A, før Uruguay møter Egypt fredag formiddag.
Det ble en storstilt åpningsseremoni med taler fra blant annet FIFA-president Gianni Infantino, og underholdning fra Robbie Williams på Luzhniki stadion. Deretter overtok vertsnasjonens spillere showet.
12 minutter ut i oppgjøret satt Jurij Gazinskij fyr på kampen. Aleksandr Golovin fikk ballen på hjørnet av sekstenmeteren, før han slo et perfekt innlegg. Der ventet midtstopper Gazinskij som fikk en enkel jobb med å heade vertsnasjonen i føringen.
– Vi har forberedt oss lenge på denne dagen. Seier i den første kampen er svært viktig, sa den russiske landslagstreneren Stanislav Tsjertsjesov etter kampslutt.

Doblet før pauseEtter drøye 20 minutter fikk dog russerne et betydelig skår i gleden. Alan Dzagojev måtte forlate banen med det så ut som en strekk i hamstringen. Dermed er 27-åringen etter alt å dømme ute resten av mesterskapet.
Tre minutter før pause var i midlertidig Dzagojevs skade glemt. Det var nemlig innbytter Denis Tsjerysjev som fikk æren av å sette inn 2–0. Russerne kontret, og til slutt havnet ballen hos den tidligere Real Madrid-spilleren.
Med en glimrende utført skuddfinte, fintet han to saudiarabiske forsvarere, før ballen ble satt knallhardt i nettaket.
Resultatet sto seg til pause.

Full kontrollRussland fortsatte presset i den andre omgangen. Grønntrøyene fra Saudi-Arabia virket å mangle det nødvendige tempoet for å sette keeper Igor Akinfejev i aktivitet.
Drøye ti minutter etter pause var riktignok Taisir Al Jassam nær ved å redusere, men midtbanespilleren nådde akkurat ikke innlegget.
Etter 70 minutter ble Artem Dzyuba byttet inn for vertsnasjonen. Bare ett minutt senere var den 194 centimeter høye spissen sterkest i duellen med Osama Hawsawi. Innlegget fra kampens store spiller Golovin var perfekt, og dermed sto det 3–0 på Luzjniki stadion. Til glede for Vladimir Putin og ditto fortvilelse for Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, på tribunen.
På overtid kronet Denis Tsjerysjev en perfekt ettermiddag. Villareal-spilleren fikk ballen på 20 meter, og banket inn 4-0, og dermed sin andre – og fineste – for dagen.
Som om ikke det var nok, satt kampens store spiller Aleksandr Golovin inn Russlands femte scoring på et herlig frispark tre minutter på overtid. .

Misfornøyd trenerSaudi-Arabias trener Juan Antonio Pizzi var ikke nevneverdig imponert over eget lags prestasjon.
– Vi taper ikke denne kampen fordi Russland er gode. Vi taper fordi vi er dårlig, sa argentineren til DPA.
For den russiske treneren Tsjertsjesov var tonen annerledes. 54-åringen har måttet tåle mye kritikk for landslagets prestasjoner den siste tiden. På FIFA-rankingen er laget helt nede på en 70. plass. Nå har i midlertidig laget fått en perfekt start på mesterskapet.
– Det er tre poeng som ingen kan ifra oss. Men det er en turnering. Vi kan ikke slappe av nå.
(©NTB)
Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Onsdag 19. desember 2018
• Regjeringen, LO og NHO presenterte i går en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, som skal gjelde de neste fire årene. Den nye avtalen er utvidet og skal gjelde hele arbeidslivet. Målet med avtalen er å kutte sykefraværet med ti prosent.
Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Tirsdag 18. desember 2018
• Ville du synes det var ubehagelig dersom du hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt et representativt utvalg nordmenn dette og andre spørsmål om holdninger til innvandring i...
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.