Onsdag 13. juni 2018
USAs sentralbank øker styringsrenten
Den amerikanske sentralbanken setter som ventet opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til intervallet mellom 1,75 og 2 prosent.
Publisert: 13 Juni 22:11
Den amerikanske sentralbanken setter som ventet opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til intervallet mellom 1,75 og 2 prosent.
Bakteppet for beslutningen er at USAs økonomi går bedre, ledigheten er lav og det er tegn til økende inflasjon. Inflasjonen nærmer seg nå sentralbanken Federal Reserves mål på 2 prosent.
Ledigheten er ventet å falle til 3,6 prosent innen utgangen av året. Det vil være den laveste ledigheten i USA siden 1969, og en nedjustering av tidligere prognoser som var på 3,8 prosent. Inflasjonen kommer til å nå 2,1 prosent mot slutten av året, noe som er 0,2 prosentpoeng høyere enn tidligere prognoser.
Sentralbanken i USA satte opp styringsrenten tre ganger i fjor. Onsdagens økning er årets andre, og den sjuende siden desember 2015.
Under kunngjøringen onsdag varslet også sentralbanken at det ligger an til ytterligere to renteøkninger før nyttår, til et intervall mellom 2,25 og 2,5 prosent.
Videre er det ventet tre renteøkninger neste år, samt én i 2020.
Onsdagens renteøkning kan bidra til at dollaren styrker seg. Renteoppgangen var ventet på forhånd. I forkant av rentemøtet var det jevn oppgang å spore på aksjemarkedet på Wall Street, men deretter falt kursene. Dow Jones stengte med et fall på 0,5 prosent, den bredere sammensatte S&P 500-indeksen gikk ned 0,4 prosent og teknologitunge Nasdaq endte med en nedgang på 0,1 prosent.
Torsdag skal Den europeiske sentralbanken holde sitt rentemøte. Den japanske sentralbanken holder også rentemøte denne uken.
(©NTB)
Torsdag 24. januar 2019
VOLD: Venezuela er i ferd med å gå tom for penger og opposisjonen mobiliserer i gatene. USA støtter åpent forsøket på å kaste sosialist­regjeringen.
Torsdag 24. januar 2019
• Et demonstrasjonstog for fri tilgang til fosterreduksjon ville ikke samlet mange. Likevel har protestene mot innskrenkningen av denne retten dominert den politiske debatten om regjeringsplattformen. Mange reagerer sterkt på måten endringen...
Torsdag 24. januar 2019
Vebjørn Sand vil reise fem lysende søyler i Holmen­kollen for å markere 75-års­dagen for frigjøringen. Kommunen har foreløpig ingen andre planer for kunstmarkeringer av jubileet.
Torsdag 24. januar 2019
KVOTER: Regjeringen har reservert 15 uker av for­eldrepermisjonen for fedrene. ­Mødrene synes er nok med 13 ukers fedrekvote, viser ny rapport fra Nav.
Onsdag 23. januar 2019
• For unge mennesker er det to ting som veier tungt når de vurderer å få barn: om forholdet går bra og økonomisk trygghet. Det svaret kan de fleste for så vidt tenke seg fram til selv, men det er også resultatet i en studie forskerne Anne...
Onsdag 23. januar 2019
En ny studie viser at vanlige arbeidsfolk er mindre synlige i dagens medie­bilde enn for 20 år siden. Norske journalister har «middelklasseblikk», mener forsker.
Onsdag 23. januar 2019
USIKKERHET: Nå kan alt skje i det britiske parlamentet. Den konservative veteranen, brexit-tilhengeren og baronen Peter Lilley tror britene kan forlate EU uten en avtale.
Onsdag 23. januar 2019
PÅ SIN POST: Knut Arild Hareide vil vokte KrFs primærpolitikk som leder for KrFs stortingsgruppe. Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold mener ingen andre kan fylle rollen.
Tirsdag 22. januar 2019
Dagbladet vil søke om pressestøtte. Dersom avisa innlemmes i ordningen, kan den ende opp med å motta en rekordhøy sum på over 50 millioner kroner.
Tirsdag 22. januar 2019
FEIL PÅ FEIL: Lista over medieblundere knyttet til Russland-etterforskningen vokser. Her er noen av dem.