Klassekampen.no
Mandag 11. juni 2018
Å forføre med slapp diksjon

Album

Lykke Li

«So Sad So Sexy»

LL Recordings/RCA/Sony Music

HHHJII

En tittel som «So Sad So Sexy» kan lett gi noen føringer for hvordan lytteren skal forstå albumet. Og i hvert fall når artistnavnet bak utgivelsen er Lykke Li. Den Øya-aktuelle svenske sangeren og låtskriveren rakk å slippe tre ganske så kritikerroste album, og bli en stor stjerne på indie-siden av popstjernehimmelen, før det ble tyst i fire år.

På privaten har det derimot skjedd saker i mellomtiden. Det har vært et brudd, helseutfordringer, en barnefødsel og tilhørende ny produsentmann. Derfor er det kanskje ikke overraskende at hun også ville ... om ikke ta et musikalsk hamskifte, så i hvert fall låte litt annerledes. Men at hun skulle omfavne et nærmest generisk R&B-pop-uttrykk, må likevel kunne kalles forbausende.

I hvert fall når hun er så lite utfordrende. For der hun tidligere var vågal, sågar småfrekk, i så vel stemmebruk som i tekstvendinger, er begge deler her distansert, for ikke å si i overkant polert. Vokalen har ved hjelp av effekter som vocoder, med heftig bruk av delay funksjonen, og til dels autotune, effektivt blitt kvitt de fleste drag av personlighet. Eller erfaringer som kunne reflektere de glimt av tristesse tekstene postulerer.

Det er mulig at slappheten i diksjonen er ment forførende, som om hun var en Lana Del Rey. Men altfor ofte låter det i stedet uengasjerende. Det er nesten vanskelig å tro at hun selv egentlig bryr seg om at hun har vært avkledd og alene i senga i «Two Nights». Eller at hun gjør annet enn å kokettere, når hun med power ballade-manerer hevder at noen vil gå fra henne fordi hun er en «Bad Woman», hva hun enn mener med det.

Produksjonen, derimot, har ingen andre mangler enn at den er helt pop-formelen. Med unntak av singelen «Deep End», som evner å fenge like mye som den Sia-låta den likner på – men også den faller til slutt sammen under den kjedelige vekten av korrekt kalkulasjon.

musikk@klassekampen.no

Lykke Li spiller på Øyafestivalen i Oslo 10. august.