Klassekampen.no
Mandag 11. juni 2018
SVETT & HETT: Lucky Malice blant svette tyske punkere – stort sett menn – på klubben Au i Frankfurt.FOTO: BORIS SCHOEPPNER
Halden undergrunn: Det er bevegelse i vennekollektivet Tonehjulet Kräftpest.
By på seg sjæl
Göttemia
Laurits Mosseby
Lucky Malice
Det finnes ingen T-bane i Halden. Allikevel blomstrer det under bakken.

Norsk Label

Mens sola går ned en fin kveld i mai, tetter det seg til med folk på Bryggerhuset Syd i Halden. Det langstrakte kafe-lokalet er ikke optimalt for konserter. De hvite takplaten minner egentlig mer om kontorlokaler, men atmosfæren er god og våryr denne fredagskvelden. Langs bardisken, med kaker og croissanter, går det mest i øl. Stemningen stiger i det kvartetten Laurits Mosseby Orkester entrer den lave scenen. Bandet plugger i og er klar. Under traktorcapen med OFF! i store bokstaver på fronten henger viking-luggen til Ole Laurits Mosseby. Håret dekker delvis ansiktet i det han myser mot mikrofonen og tar forsiktig sats.

Halden har vært tydelig til stede på det norske rockekartet de siste 40 år, siden punk og new wave lagde bølger på slutten av 70-tallet. Denne punk-spiriten har levd videre gjennom for eksempel Tonehjulet Kräftpests fargerike plateslipp i rykk og napp gjennom mange år.

Fakta:

Tonehjulet Kräftpest

• Tonehjulet Kräftpest er et DIY plate- og produksjonsselskap med base i Halden.

• Uten nevneverdig, eller egentlig helt uten, kommersiell suksess fortsetter de å slippe plater fulle av både punk- og teen-spirit.

• De siste årene med utgivelser fra Laurits Mosseby Orkester, Lucky Malice, Norsk Råkk, Regn og Göttemia.

• Denne uka arrangereres det Kräftpest-kvelder i Oslo, Fredrikstad og Halden.

Forfriskende

Tonehjulet Kräftpest startet tidlig på 2000-tallet på småstedene Eidsberg og Rakkestad. Det var først noen år senere, da noen av de aktive guttene og jentene fant sin base i Halden og traff likesinnede, at Tonehjulet slo ut i full blomst og viste sin fargerike palett. Kreativitet, ungdommelig friskhet og pågangsmot, samt en glødende idealisme og vilje til å få ting gjort, med DIY-lyst, humor og punk-attityde som drivkraft. En felles base var ungdomsklubben Rockehuset i Halden, med øvingslokaler, lydstudio og scene.

Tonehjul Kräftpest-bandene ble flere og utgivelsene kom tettere, mer organiserte, men fortsatt med teen-spiriten i høyeste grad til stede. Med en herlig, forfriskende punk-forankring i både form og uttrykk, gjennom band som Göttemia, Garden, Lucky Malice, Fork, Norsk Råkk, Anti Poison Slammer, Freedumb, Aiming for Enrike og Regn. Ofte med overlappende besetninger, der flere av de samme spilte i forskjellige konstellasjoner.

Blitz-ruta

Det første store manifestet, hadde jeg nær sagt, var samleplata «I Don’t Wanna Be Part of Your So Called Punk» fra 2010, som presenterte mye av det kollektivet står for: musikalsk lekenhet, variasjon og en vilje til å gjøre ting på sin måte. Blant de mest markante bandene har vært de skitten-punka villbassene i Göttemia, som ikke er redde for å kødde med seg sjøl. Humoren ligger langt fremme, i form av en total mangel på sjølhøytidelighet.

Det samme gjelder den slagkraftige punk-feminist-trioen Lucky Malice, som hevder at de «stinker av ekte kvinnelig hemningsløshet og spilleglede». De trumfer teknikk med energi og engasjement som sin styrke. Et tredje sentralt Tonehjul-band er ska-punk-bandet Norsk Råkk, opprinnelig fra Moss, med The Aller Værste, Raga og Jokke nær sine hjerter. Disse bandene har spilt seg rundt på små klubbscener i Norge, samtidig som de har turnert klubber og ungdomshus nedover Europa i kassebil på kryss og tvers i flere år, på turné-ruter bygd på den gamle Blitz-ruta, der Blitzband på 80-tallet svettet seg nedover Europa og bygde nettverk.

Mosseby

Det siste skuddet på Kräftpest-stammen er Laurits Mosseby Orkester, som omsider presenterte sitt debutalbum «Our Greed» med slipp-konserter to helger på rad i mai. Først på Bryggerhuset i Halden, deretter på Last Train i Oslo. Bandet frontes av Ole Laurits Mosseby (Göttemia, Garden, Vaya Con Satan) flankert av Simen Følstad Nilsen (Anti Poison Slammer, Aiming for Enrike) og Casper Støten.

I god rock-tradisjon sjongleres det med trommiser: plata ble spilt inn med Magnus Nymo (Regn, Fork), mens han i konsertsammenheng av og til bytter plass med Mads Golden (tidligere Oslo Ess). Laurits Mosseby Orkesters ferske skive tar en annen retning innen Tonehjulet-land. Her viser Mosseby nye tone-spor med låter som skrangler og vrir seg gjennom poppa indierock-landskaper som kan gi assosiasjoner til artister som J Mascis, Elliott Smith, Sebadoh, Silver Jews og kanskje til og med det legendariske norske undergrunnsbandet Babij Jar. Bandet låter inderlig og energisk, med orgelkrydder og lekre Sonic Youth-aktige gitarer, drevet fremover av en dempet fuzzbass.

Voksne unge

Tonehjulet Kräftpest er ikke lenger et rent Halden-prosjekt, noe det kanskje heller aldri var, men «det åndelige hovedkvarteret» ligger der fortsatt, blant annet med fuzzbassist Mosseby som en av lokførerne om bord.

Til tross for at de fleste av bandene og musikerne knyttet til kollektivet har holdt på så lenge at de har blitt voksne av alder, har de ikke gitt slipp på den ungdommelige kraften som var utgangspunktet for hele greia. Samtidig er det ingen tvil om at de kan oppmuntre og inspirere en ny generasjon tenåringer som er i startgropa, både i Halden og andre steder.

For det er verdt å sjekke ut dette Tonehjulet Kräftpest, enten ved å få med seg en konsert på kollektivets hjemmebane i Halden – som anbefales – eller ved å støte på dem andre steder. For eksempel, du vet, på plate.

musikk@klassekampen.no

Laurits Mosseby Orkesters «Our Greed» er ute nå, mens Tonehjulet Kräftpest har labelkvelder 14.–16. juni i Oslo, Fredrikstad og Halden, med Lucky Malice, Göttemia (kun Oslo) og Freedumb på plakaten.