Mandag 11. juni 2018
I VALGMODUS: President Donald Trump skapte sjokk og vantro blant internasjonale ledere og medier da han ikke ville støtte slutterklæringen fra G7-møtet. FOTO: EVAN VUCCI/AP/SCANPIX
• Donald Trump trakk USA fra G7-erklæring • Truer allierte med å eskalere handelskonflikt
Gir velgerne handelsdrama
STØTTER TRUMP: USAs stålarbeidere, her fra Indiana, håper importtoll på stål skal gjøre livet enklere. FOTO: AFP/SCANPIX
UBEREGNELIG: Tysklands Angela Merkel og IMFs Christine Lagarde venter på Donald Trump på G7-møtet. 8FOTO: EVAN VUCCI/AP/SCANPIX
Justin Trudeau
VALGPLAN: Donald Trump innfrir løfter om kamp mot frihandel. Men også frihandelskritikere mener planen er en «katastrofe».

USA

Angela Merkel, Emmanuel Macron og Justin Trudeau håpet helgas G7-møte skulle roe ned en handelskonflikten med USA. Isteden fikk det transatlantiske samarbeidet nok en nesestyver da Donald Trump for første hang i historien trakk USAs støtte til en slutterklæring fra et G7-toppmøte.

Det skjedde etter at de øvrige lederne først trodde amerikanerne hadde godkjent en erklæring der man ble enige om å jobbe for «fri, rettferdig og gjensidig gunstig handel» og behovet for å bekjempe proteksjonisme.

Men på vei til tirsdagens møte med Nord-Koreas Kim Jong-un, tverrsnudde Trump og fulgte opp med trusler om å ytterligere eskalere handelsoppgjøret han lovet sine velgere i 2016-valgkampen.

Fakta

Trumps handelskrig:

• Donald Trump vil bøte på USAs store handelsunderskudd gjennom sterkere beskyttelse av amerikansk industri.

• Ikke minst har han lovet et oppgjør med Kina, som står for rundt 375 milliarder av USAs totale handelsunderskudd på totalt 566 milliarder dollar.

• Den siste tida er det imidlertid Canada og EU som har havnet i et handelsoppgjør med USA etter amerikansk toll på stål og aluminium.

«USA vinner alltid»

Trumps snuoperasjon skjedde etter at Canadas stats­minister Trudeau kritiserte USAs ferske toll på import av stål og aluminium fra Canada, EU og Mexico.

«Trudeau fremsto så ydmyk og mild under møtene våre på G7, bare for senere å stille på en pressekonferanse etter jeg dro, der han sier at «USAs toll er en fornærmelse» og at han «ikke vil bli herset med». Veldig uærlig og svak. Vår toll er et svar til hans 270 prosent på meieriprodukter», tvitret Trump.

Han anklaget også Trudeau for «falske påstander» og sa at «vi vil se på toll på biler som oversvømmer det amerikanske markedet».

Kina-oppgjør?

I løpet av G7-møtet sa Trump at «USA har blitt utnyttet i tiår etter tiår» og beskrev USA «som en sparegis som alle fortsetter med å stjele fra». Han sa også at USA vil vinne en handelskrig «tusen av tusen ganger».

I valgkampen lovet Trump et oppgjør med et frihandelsregime som har rammet amerikansk industri og arbeidsplasser. I mars innførte han 25 prosent toll på import av stål- og aluminium. Både EU-land, Canada og Mexico ble først midlertidig unntatt. Men en uke før G7-møte opphevet Trump unntaket.

EU, Canada og Mexico har svart med å innføre toll på flere amerikanske produkter.

På fredag skal USA etter planen kunngjøre nye tiltak rettet mot landet som står for størstedelen av USAs handelsunderskudd, Kina. Blant amerikanske bønder er det stor frykt for at kinesiske mottiltak vil ramme dem.

Sanders: «En katastrofe»

Mange analytikere ser Trumps handelsoppgjør som en del av Trumps valgkamparbeid foran Kongress-valget i november og presidentvalget i 2020.

«Han spiller for velgerbasen i rustbeltet», skriver Rana Foroohar i Financial Times.

Økonomianalytikeren er blant kritikere som mener Trump ikke har noen langsiktig plan bak sin proteksjonismeframstøt. Trumps handelsoppgjør får også kritikk fra harde kritikere av dagens frihandelssystem, som Vermont-senator Bernie Sanders. Sanders støtter blant annet proteksjonistiske tiltak «overfor land som Kina, Russland, Sør-Korea og Vietnam for å hindre dem å ulovlig dumpe stål og aluminium i USA og i verden».

Trumps tollstraff av EU, Canada og Mexico kaller ham imidlertid «tilfeldig og hensynsløs».

«Det er en absolutt katastrofe som vil føre til unødvendig økonomisk smerte for bønder, produsenter og forbrukere i Vermont og i hele landet», heter det i uttalelse.

«Ikke en handelskrig»

Sanders mener at om Trump vil beskytte amerikanske jobber så må han «signere en ordre som hindrer at store selskaper som flytter jobber til lavlønnsland får lukrative statlige kontrakter».

«Istedenfor å innføre stykkevise tariffer på handelspartnere bør han omfattende og fundamentalt omskrive hele vår forfeilede handelspolitikk for å hindre et kappløp mot bunnen og øke levestandarder i USA og i verden»

Også frihandelskritikere som Matt Stoller ved Open Markets Institute har kalt Trumps proteksjonismeplan «pinlig». Han mener likevel reaksjoner på Trumps proteksjonisme er overdreven:

«Dette er ikke en handelskrig, det er et par tariffer».

«Mye av det Trump gjør er autoritært. Men å peke på at handelssystemet ødelegger for USA og at våre allierte ikke betaler nok for Nato, er på høy tid», mener Stoller.

Han mener Trump-kritikere heller burde kjempe mot Trumps neglisjering av orkanofre i Puerto Rico og angrep på innvandrere og velferdsordninger.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Onsdag 19. desember 2018
• Regjeringen, LO og NHO presenterte i går en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, som skal gjelde de neste fire årene. Den nye avtalen er utvidet og skal gjelde hele arbeidslivet. Målet med avtalen er å kutte sykefraværet med ti prosent.
Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Tirsdag 18. desember 2018
• Ville du synes det var ubehagelig dersom du hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt et representativt utvalg nordmenn dette og andre spørsmål om holdninger til innvandring i...
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.