Klassekampen.no
Lørdag 9. juni 2018
FAKTISK HELT OND: Ungarns statsminister Viktor Orban blir fordømt uten faktagrunnlag i norske medier, skriver forfatteren. FOTO: ATTILA KISBENEDEK, AFP/NTB SCANPIX
Et sovjet-aktig regime, Marsdal?

UNGARN

Ja, Orbán er autoritær, skriver Magnus Marsdal 7. juni etter at jeg påviste en rekke faktafeil i hans beskrivelse av Ungarn.

Problemet er at Marsdals påstand om at den ungarske statsministeren er autoritær, og at hans oppgjør med den økonomiske liberalismen har ført til «statens jernkledde neve», kan være like sann eller usann som de feilaktige opplysningene hans om at infrastrukturen har brutt sammen, hvor mange intellektuelle som har rømt landet og antydninger om høy arbeidsløshet.

For ingenting av det ser ut til å bygge på undersøkelser.

Saken er at Ungarn og Orbán er blant de temaene i opinion og media som har blitt definert som så «onde» at man ikke behøver å sjekke fakta. Det er nok å resirkulere skriverier man finner her og der. Og kontradiksjon – at man også sjekker hos den utskjelte motpart – er et ikke-eksisterende fenomen. Det betyr ikke at det ikke finnes sterkt kritikkverdige forhold også i Ungarn. Men ensidigheten krever ekstra årvåkenhet med hensyn til kildekritikk, ikke et totalt fravær av den.

Når Marsdal skriver at det er et sovjet-aktig regime for mediesensur, bekrefter det inntrykket av manglende kunnskap, realitetsorientering og egne undersøkelser ikke bare om Ungarn, men også Sovjetunionen. Var det regjeringskritiske medier i Sovjet?

Jeg tror ungarske medielover atskiller seg fra norske på en måte vi ikke liker, for eksempel ved å ha forbud mot å benekte nazistiske og kommunistiske forbrytelser. Også Tyskland og Frankrike har meg bekjent den type avgrensinger. Jeg har ikke sjekket, men ville gjort det før jeg, som Marsdal, trekker fram kanonene.

Hvis noen skulle ønske å sette seg inn i den siden av saken, kan man også lese på engelsk om det ungarske medietilsynet på deres hjemmeside nmhh.hu.

thomas.vermes@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 11. juni 2018 kl. 14.01