Fredag 8. juni 2018
GODE VENNER, GOD PRIS: 8. mars i fjor ga Macrons kone Brigitte Macron en bønnhøring takk til Jean-Marc Dunmontet, eieren av teaterlokalene hvor valgkampanjens kvinnedagsarrangement fant sted. Nå viser det seg at kulturtoppen ga nær 80 prosent prisrabatt til Macrons valgkamp. FOTO: ERIC FEFERBERG, AFP/NTB SCANPIX
• Medier har avdekket valgkamp-fordeler for Macron • Opposisjonen krever ny gransking
Beskyldes for pristriksing
Undersak

Gransker stabssjef

Denne uka ble det også kjent at franske myndigheter har igangsatt korrupsjonsetterforskning av Alexis Kohler, stabssjefen til president Emmanuel Macron.

Etterforskningen vil dreie seg om perioden fra 2012 til 2016, da Kohler (45) hadde en høy stilling i det franske finansdepartementet.

Den franske påtalemyndigheten opplyser at de vil undersøke om Kohler fulgte regler som skal forhindre interessekonflikter. Potensielle interessekonflikter kan ha oppstått i tilknytning til den italienske shipping-giganten MSC.

Kohlers mor er kusinen til milliardæren Rafaela Aponte, som grunnla MSC sammen med ektemannen Gianlugi i 1970. Selskapet er i dag et av verdens største innen konteinerfrakt og cruise.

I en uttalelse fra Macrons kontor heter det at anklagene mot Kohler er fullstendig grunnløse. Samtidig understrekes det at presidenten vil samarbeide med etterforskerne.

Kohlers forbindelser til Aponte-familien ble først omtalt av nettmagasinet Mediapart, som spesialiserer seg på gravejournalistikk.©NTB

RIKE VENNER: Emmanuel Macrons valgkamp gås etter i sømmene. Presidentens kampanje fikk fordeler i form av vennepriser og solide rabatter.

FRANKRIKE

Til manges store overraskelse klarte Emmanuel Macron å knuse alle motkandidatene i Frankrikes presidentvalg i fjor – helt uten støtte fra et etablert parti i ryggen.

På bare ett års tid stablet den tidligere finansministeren og bankmannen sin egen bevegelse, En Marche!, på beina. I løpet av få måneder ble bevegelsen bygget til en solid valgkampmaskin, ved hjelp av tusenvis av flittige frivillige. Store arrangementer trakk horder av folk til overfylte saler over hele landet.

Fakta

Macrons valgkamp under gransking:

• Ifølge artikkel 52 i den franske valgloven kan ikke selskaper og kommersielle aktører «delta finansielt i valgkampen til en kandidat».

• Det er verken lov å gi finansielle bidrag eller «gi kandidaten goder, tjenester eller andre direkte eller indirekte fordeler til lavere priser enn normalt».

• Franske medier har avdekket at Emmanuel Macrons valgkampanje fikk, som eneste kandidat, omfattende prisavslag fra et eventbyrå under presidentvalgkampen i 2016.

Dyrt for valgkonkurrentene

Men i slutten av april avdekket Mediapart, et gravejournalistisk nettsted, og avisa Le Monde at Macrons kampanjestab hadde fått omfattende prisavslag fra GL Events.

Eventbyrået halverte prisen på flere tjenester helt fra den spede starten på Macron-kampanjen i 2016 og strøk nær 90.000 norske kroner fra prislappen på et arrangement i desember samme år.

Selskapets sjef, Olivier Ginon, beskrives som en venn av presidenten. Han har selv avfeid prisavslagene som «en helt vanlig kommersiell gest».

Men mens to av Macrons konkurrenter, høyrepartiets kandidat François Fillon og sosialistpartiets Benoît Hamon, måtte punge ut med 44.000 euro (drøyt 400.000 norske kroner) hver for arrangementer på Maison de la Mutalité i Paris, slapp Macron unna med å betale bare litt over halvparten for samme pakke.

Ifølge den franske valgloven kan ikke firmaer og kommersielle organisasjoner finansiere kandidatenes valgkamp.

Nye avsløringer

I går vokste omfanget av saken. Gravejournalister i France Info slår fast at «Emmanuel Macron har fått fordeler gjennom viktige rabatter i løpet av valgkampen, og ikke bare fra selskapet GL Events».

De viser til flere eksempler:

Midt i valgkampen ga teatertoppen Jean-Marc Dumontet 75 prosent, om lag 100.000 norske kroner, i rabatt for leie av en teaterscene. Journalistene peker på at Dumontet gikk ut og ga offentlig støtte til presidentkandidaten og nylig har blitt trukket fram som en mulig ny kulturminister i Macron-regjeringa.

Staben til sosialistkandidaten Benoît Hamon betalte ti ganger mer enn Macrons stab for leie av en sal i Paris under valgkampinnspurten.

Scenografen Arnaud Jolens, som var med på å bygge opp Macrons kampanje i rekordfart, fikk svært godt betalt. Ifølge lekkede dokumenter skal Macron-vennen ha fått en månedslønn på rundt 70.000 kroner for en 60 prosents deltidsstilling.

– Intet ulovlig forhold

Den franske kommisjonen for valgkampanjekontoer (CNCCFP) har gransket de første avsløringen fra Mediapart og Le Monde, men fastslo 7. mai at de ikke fant «noen uregelmessigheter» i Macrons valgkampregnskap. «Kommisjonen ser ut til å ha oversett potensielt omstridte fakturaer», hevder imidlertid gravejournalistene.

– Kommisjonen virker å være helt utdatert og lever ikke opp til hva man kan forvente av dem, sier Jean Christophe Picard, sjef i organisasjonen Anticor, som jobber mot korrupsjon i fransk politikk, til France Info.

I Frankrike er det CNCCFP som kontrollerer kampanjeregnskapene og tilbakebetaler store deler av kandidatenes valgkamputgifter – om de har fulgt reglene.

Macron var den kandidaten som brukte klart mest penger på fjorårets valgkamp, ifølge Le Monde. Av de cirka 160 millioner kronene Macron-kampanjen svidde av i innspurten, har 100 millioner kroner blitt tilbakebetalt av franske skattebetalere.

Etter France Infos nye avsløringer sto sjef for CNCCFPs like fullt fast på at «intet ulovlig forhold» skal ha skjedd.

Verken presidenten eller regjeringen har tidligere villet kommentere anklagene, men i går rykket talsperson for La République En Marche Benjamin Griveaux ut og hevdet at ingen regler var brutt.

Immun president

Det er den politiske opposisjonen uenig i.

Louis Aliot, visepresident for Nasjonal front, som nå har byttet navn til Nasjonal Samling, krever en ny gransking.

– Dette er en «Macron-affære», sa Aliot til France Info torsdag.

Også høyrepartiet Les Républicains (LR) ber myndighetene gjennomgå Macron-kampanjens fakturaer på ny:

«Informasjonen som ble avslørt torsdag morgen (...) kan tyde på at kommisjonen har blitt villedet av feilaktig eller ufullstendig informasjon, samt av at elementer har blitt tilbakeholdt, noe som sannsynligvis strider med reglene for valgkampfinansiering», skrev LR i en pressemelding.

Til France Info sier jussprofessor Romain Rambaud at Macrons «parti, kampanjestab og de tilbydende selskapene absolutt kan bli involvert i en offentlig gransking.»

Men presidenten selv er immun så lenge han sitter trygt i presidentpalasset.

yngvildt@klassekampen.no

Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.