Onsdag 6. juni 2018
Harvard-professor fikk Holberg-prisen av kronprinsen
Cass Sunstein ga klar tale til politikere da han mottok Holbergprisen for sitt banebrytende arbeid. Han kombinerer juss, psykologi, økonomi og samfunnskunnskap.
Publisert: 06 Juni 14:00
Cass Sunstein ga klar tale til politikere da han mottok Holbergprisen for sitt banebrytende arbeid. Han kombinerer juss, psykologi, økonomi og samfunnskunnskap.
Kronprins Haakon overrakte Holbergprisen 2018 til jussprofessor Cass Sunstein ved en høytidelig seremoni i en fullsatt Universitetsaula i Bergen onsdag. Prisen er verdt 6 millioner kroner og tildeles for fremragende forskning innen fagfeltene humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi, der Sunstein dekker omtrent alt: Statsrett og demokratiteori, atferdsøkonomi og offentlig politikk, rettsvitenskap og juridisk teori, forvaltningsrett og risikoregulering.
Hans forskning og vidtrekkende arbeider har endret flere fagfelt og fått stor betydning for politikkutforming i USA.

Gode grunnerEn beæret prisvinner takket for prisen og kom samtidig med det som kan ses som klar tale til makthaverne i samfunnet. I arbeidet sitt med statsrett for nærmere 40 år siden så han et mønster som gjaldt hensynet til likhet, frihet, eiendom, religion og ytringsfrihet.
– Når nye goder og byrder innføres, må det være av hensyn til offentligheten. Med andre ord, myndighetene må ha en forståelig begrunnelse for å gi folk hjelp eller påføre dem belastninger, sa Sunstein.
Hvis myndighetene har gode grunner for å handle som de gjør, legger de gode argumenters kraft til grunn, forklarte Sunstein.
– Et system som dette forener politisk ansvarliggjøring med krav om begrunnelser, og prinsippet er forbundet med menneskelig verdighet, likhet og frihet, fortsatte han.

Klim-prisOgså Nils Klim-prisen ble delt ut onsdag, av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Denne prisen deles ut årlig til en nordisk forsker under 35 år for fremragende bidrag innen samme fagfelt som dem Holbergprisen dekker. I år går den til den norske statsviteren Francesca R. Jensenius for hennes forskning på valg, utvikling og likestillingsspørsmål i India og andre land.
I sin takketale trakk Jensenius fram to særlig viktige utviklingstrekk innen samfunnsvitenskapene i dag: Det ene er datarevolusjonen, med tilgangen på enorme datamengder fra hele verden og verktøyene til se dem i sammenheng. Det andre er at metoder og arbeid på tvers av fagfelt bidrar til at samfunnsvitenskapene også fokuserer sterkt på individuelle perspektiver.
(©NTB)
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Fredag 14. desember 2018
• Onsdag stemte folkevalgte i den svenske Riksdagen gjennom et nytt budsjettet for 2019. Med knapt flertall var det budsjettet fra de borgerlige partiene Moderaterna og Kristdemokraterna som vant, mot forslaget fra dagens rødgrønne...
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Torsdag 13. desember 2018
• I Oslo Høyres alternative budsjett for hovedstaden foreslår partiet å spare inn 48 millioner på renovasjon allerede fra 2019, skriver Dagsavisen. Det viser at Høyre besitter frekkhetens nådegave. Det var deres byråd som i sin tid ga...
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.