Mandag 4. juni 2018
VETERAN: Den svenske diplomaten Hans Blix ledet FNs våpeninspektører i Irak fra 2000 fram til USAs invasjon i 2003. FOTO: BEN STANSALL, AFP/NTB SCANPIX
FNs tidligere våpeninspektør Hans Blix er optimistisk foran Trump og Kim-møte:
Ser lyst på atomdialog
POSITIV: Selv om flere aktører prøver å spolere Nord-Korea-samtalene, går prosessen i riktig retning, sier Hans Blix til Klassekampen.

Nord-Korea

Hvem skal ta hotellregningen til Kim Jong-un? Det var problemstillingen en rekke medier tok for seg i går, etter nyheten om at Nord-Korea ikke ville betale for Kims opphold på luksushotellet The Fullerton i Singapore, når han etter planen skal møte USAs president Donald Trump neste tirsdag.

USA ønsker ikke å betale for Kim, angivelig fordi amerikanerne, ifølge The Washington Posts kilder, frykter at nordkoreanerne skal oppfatte gesten som en fornærmelse.

At overskriftene halvannen uke før et møte mellom de to historiske erkefiendene preges av uenigheter om en hotellregning, kan kanskje tolkes som et godt tegn. FNs tidligere våpeninspektør Hans Blix ser i alle fall flere lyspunkter i prosessen som kanskje kan gi fred på Korea-halvøya.

– Jeg er faktisk litt optimistisk, sier Blix til Klassekampen på telefon fra sitt hjem i Stockholm.

Fakta

Hans Blix:

• Svensk jurist, embetsmann og politiker for Folkpartiet. Født 1928 i Uppsala.

• Utdannet ved Uppsala universitet, Columbia University og Cambridge University. Har også en doktorgrad fra Stockholms universitet, der han har vært dosent i Folkerett.

• Statssekretær i det svenske utenriksdepartementet fra 1976 og utenriksminister fra 1978 til 1979.

• Leder for Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) fra 1981 til 1997. Leder for FNs våpeninspektører i Irak fra 2000 til 2003.KILDE: NTB

Små steg

Den svenske veterandiplomaten ble verdenskjent i forkant av USAs invasjon av Irak i 2003. Som leder for FNs våpeninspektører i landet ba han USA om mer tid til å gjøre inspeksjoner for å finne ut om Irak fortsatt hadde masseødeleggelsesvåpen, slik USA hevdet.

Det fikk han ikke. I ettertid viste det seg at våpnene ikke fantes.

I dag følger Blix Nord-Korea-samtalene tett. Han peker på at budskapene som flyr mellom partene i offentligheten, først og fremst handler om hvordan de vil framstå i forhandlingene.

– Her har man USA, som er stort og sterkt, og som har å gjøre med en pygmé. USA vil ikke framstå som for ettergivende. Samtidig har nordkoreanerne sin stolthet, sier Blix.

Han mener Nord-Korea har tatt flere viktige steg, som å erklære stans i test av raketter og kjernevåpen.

– Denne erklæringen var ensidig, uten å kreve noe fra USA. Det gjorde det lettere for USA å gå videre. Man ventet at Nord-Korea ville kreve stans i USAs militærøvelser med Sør-Korea, men det krevde de ikke, sier Blix.

– Samtidig gjorde USA visse innskrenkninger i øvelsene, etter at Sør-Korea ba USA avstå fra å sende inn B-52-bombefly, legger han til.

Uskrevne avtaler

Slik kan det også bli på Singapore-toppmøtet, tror Blix: At mye av det man blir enige om å gjennomføre, forblir uuttalt for å unngå at noen av partene framstår som svake.

– Det kan komme parallelle uttalelser om hva man skal gjøre, uten at det framstår direkte som en avtale, sier han.

Flere aktører kan likevel tenkes å ville spolere samtalene. Blant annet har USAs nære allierte Japan, som er erkefiende av Nord-Korea, advart Trump mot å stole på løfter fra regimet i Pyongyang.

USAs forsvarsminister Jim Mattis, som i helga møtte sin japanske motpart Itsunori Onodera, sa i går at det er uaktuelt å lette på sanksjonene mot Nord-Korea før regimet har tatt «irreversible og dokumenterbare» skritt mot atomnedrustning.

Blix tror Japan er redde for at USA skal lokkes med på noe som ser ut som en framgang, men uten konkrete skritt.

– At Nord-Korea har erklært stans i test av kjernevåpen og raketter er utmerket, men det er ikke slik at man kan stole absolutt på det. Det som er bra med en slik erklæring, er at det krever ingen verifisering – man ser når de tester raketter, og man kjenner det når de tester atombomber.

– Sprekker i Trump-leiren

Det er først og fremst internt i Trump-administrasjonen «spoilerne» finnes, mener Blix. Han tenker spesielt på John Bolton, Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, som ifølge Blix har «krevd at nordkoreanerne skal gi fra seg sine kjernevåpen på et sølvfat i Singapore».

Bolton har tidligere tatt til orde for regimeskifte i en rekke land, inkludert Nord-Korea. Blix beskriver ham som «ekstrem» blant kretsen av konservative hauker i Washington.

Samtidig ser Blix «åpenbare sprekker i Trump-leiren».

– CIA-sjef Mike Pompeo har besøkt Nord-Korea og vil åpenbart gå videre i prosessen, sier han.

– At prosessen ser ut til å gå videre, betyr det at John Bolton er vingeklippet?

– Ja, jeg håper det. Bolton anerkjenner ingenting annet enn amerikansk makt. Han er dyktig og dessverre veldig energisk.

Fredsfyrste

Den tidligere inspektøren sammenligner de pågående samtalene med et teppekjøp på en basar.

– Den ene parten gir et bud, og den andre sier «nei, det er uaktuelt, nå går jeg». Da sier den andre «ok, kom tilbake» og gir et nytt tilbud. Men det er aldeles ikke sikkert at det blir noe teppekjøp, sier han.

– Når det dreier seg om egen sikkerhet, vet Trumps rådgivere at nordkoreanerne har større tiltro til sine bomber enn et stykke papir.

En faktor som ikke skal underdrives, er Trumps personlighet, mener Blix:

– Han er jo utrolig forfengelig. Nå ser han en anledning til å framstå som en fredsfyrste. Kanskje ser han for seg en fredspris. Han har framstått som en elak gubbe så lenge. Nå tenker han kanskje det er dags for å framstå som en fredsmann.

yohans@klassekampen.no

Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.