Lørdag 2. juni 2018
TRØBBEL: Arbeiderpartiets kraftsentrum i Trøndelag er rammet av indre uro grunnet flere lokale konflikter som har blusset opp etter sakene rundt Trond Giske. FOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX
Arbeiderpartiet i Trøndelag sliter med frafall og manglende motivasjon:
Ap-trøbbel i Trøndelag
URO: Tomrommet etter Trond Giske, politisk uenighet mellom Nord- og Sør-Trøndelag og skandaler i Trondheim har svekket Arbeiderpartiets største partilag.

AP

Det er trøbbel i Trøndelag Arbeiderparti. Partiet som i dag dominerer det nye trøndelags­fylket er preget av indre uro, og den siste tida har det blitt klart at en rekke profilerte politikere trekker seg. Mange sier at de ikke er motiverte til å stille til lokalvalget neste år.

Årsakene er sammensatte. En sentral trøndelagspolitiker sier at Trond Giskes fall har etterlatt et vakuum i det sammenslåtte fylket.

– En høvding er borte, sier politikeren, som mener Giskes fall er grunnen til at mange andre lokale konflikter har fått vokse seg store.

Fakta

Trøndelag Ap

• I mars i fjor slo fylkeslangene i Sør- og Nord-Trøndelag seg sammen til Trøndelag Ap.

• Da ble Oslo Ap vippet av tronen som Arbeiderpartiets største fylkeslag.

• Nå er Aps største fylkeslag preget av indre uro.

• Flere har trukket seg fra sine verv, deriblant fylkeslagets første leder, Anne Marit Mevasvik. Hun ble valgt til leder av fylkeslaget i desember i fjor.

– Er ganske umotivert nå

Klassekampen har snakket med en rekke trønderske politikere om situasjonen i Trøndelag og fått mange ulike synspunkter på situasjonen. De fleste gjengir likevel det samme bildet:

Det nasjonale valgnederlaget i september i fjor og sakene rundt Trond Giske har satt sine spor. Men til tross for den vanskelige Giske-saken trekker mange fram lokale konflikter som roten til problemene.

Mot det nasjonale bakteppet har Trondheim Ap hatt sine egne problemer, spesielt knyttet til den såkalte Kystad-saken. I tillegg har sammenslåingen av Nord- og Sør-Trøndelag ført til politiske konflikter mellom de to fylkeslagene – og sammenslåingen har ikke gått så glatt som mange hadde håpet på.

En av dem som nå sliter med motivasjonen er Hildegunn Gutvik, styremedlem og kvinnekontakt i Trondheim Arbeiderparti. Hun sier at det siste halvårets skandaler har tæret på pågangsmotet.

– Jeg er ganske umotivert nå, ikke minst fordi det meste av oppmerksomheten har gått til andre ting enn politikken, sier hun.

Svekket av skandale

Adresseavisen har i lang tid skrevet om problemer internt i partiet – spesielt etter at avisa avdekket det som senere har blitt kalt Kystad-saken.

Saken gikk i korte trekk ut på at den daværende lederen for Sør-Trøndelag Ap Rune Olsø skal ha hatt betydelige økonomiske interesser i en tomtereguleringssak, og at han forsøkte å påvirke behandlingen av saken i bystyret i Trondheim.

Olsø har selv benektet å ha brutt loven, og etterforskningen ble henlagt av Økokrim i januar i år.

Det er likevel klart at den politiske skandalen har rammet Arbeiderpartiet hardt, både i Trondheim og i Sør-Trøndelag. Flere Klassekampen har snakket med oppgir Kystad-saken som årsak til manglende motivasjon til politisk arbeid, og omtaler saken som et tillitsbrudd fra Rune Olsøs side.

Overkjørt av Sør-Trøndelag

Kystad-saken har også gjort sammenslåingen av de to tidligere lagene i Nord- og Sør-Trøndelag vanskeligere enn det mange hadde forventet.

På tross av at saken i utgangspunktet gjaldt Trondheim Ap, skapte avsløringene stor skepsis i Nord-Trøndelag.

I april i år kom i tillegg fylkesårsmøtet i det sammenslåtte Trøndelag Ap. Der opplevde flere nordtrønderske partilag å bli slått i en rekke viktige politiske saker. Blant disse var spørsmålet om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Mens Ap i Nord-Trøndelag har holdt seg til det mange mener er høyresida i partiet, er Sør-Trøndelag kjent som mer radikalt. Det at nordtrønderne tapte politisk skapte misnøye, og mange oppfattet at sørtrønderne, og spesielt Trondheim, overkjørte det tidligere nord-fylket.

Flere beskriver fylkesårsmøtet som «brutalt».

– Det er klart at det ble noen tøffe kamper, for vi skulle definere ny politikk, men jeg opplevde ikke at skillelinjene gikk på langs den gamle fylkesgrensa sier leder av Trondheim Ap Hanne Moe Bjørnbet.

– Vi har mange flinke folk

Adresseavisen har denne uka meldt at mange lokalpolitikere avstår fra å ta gjenvalg til lokalvalget neste år.

Bjørnbet mener avgangene ikke har vært «unormalt mange» og viser til at det har vært avganger også i tidligere år.

– Vi har mye flinke folk å ta av, og vi kommer til å stille bra liste neste år, sier hun.

Men Bjørnbet medgir at den siste tida har vært hard for partiet.

– Det er klart at Kystad- saken har vært tøff for Trondheim Ap. Det er ikke unaturlig at det påvirker motivasjonen.

politikk@klassekampen.no

Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.
Torsdag 29. november 2018
INNVANDRING: Torbjørn Røe Isaksen (H) tek opp konkurransen i asyl- og flyktningpolitikken mot Sylvi Listhaug (Frp) og Masud Gharahkhani (Ap).