Torsdag 31. mai 2018
LANG MARSJ MOT KUTT: Da kronprinsen markerte frigjøringsdagen 8. mai i Risør, stilte Marinemusikken opp med fullt ensemble. Til neste år kan det bli tynnere i rekkene etter kutt i budsjettet. FOTO: MARINEMUSIKKEN
Kulturminister Trine Skei Grande (V) lovte å kjempe mot kutt i Forsvarets korps, men tapte i regjering.
Anklages for løftebrudd
Undersak

– Kuttene

struper korpsene

Beregninger som Musikernes fellesorganisasjon har utført, viser at det mangler 25 millioner kroner på budsjettene til Forsvarets fem korps i Oslo, Bergen, Trondheim, Harstad og Horten.

I forrige uke gikk korpssjefen for Marinemusikken i Horten ut med et varsel til sine ansatte og samarbeidspartnere om konsekvensene. I brevet som Klassekampen har fått tilgang til, går det fram at Marinemusikken vil miste to musikerstillinger allerede fra 1. august, én på saksofon og én på horn.

Korpsets fagdirektør vil heller ikke bli erstattet når åremålet går ut.

Korpssjef Sten Kristian Brath frykter at kuttene «vil gi betydelige negative konsekvenser i et allerede tynt besatt korps».

I et forsøk på å opprettholde aktivitetsnivået, vil Marinemusikken ta penger fra produksjonsbudsjettet for å leie inn ekstramusikere ved behov. Men: «Sakte vil korpsenes aktivitet «strupes», som igjen gjør at kvaliteten blir gradvis dårligere», skriver han. Samarbeidet med kulturskoler og andre aktører i distriktet vil også bli skadelidende.

«Dette vil i hovedsak påvirke distriktet og betydningen korpset har for den sivile befolkningen», skriver Brath.

I fjor kjempet Venstre og kulturminister Trine Skei Grande for å stanse regjeringens kutt i Forsvarets korps. Nå anklages hun for løftebrudd av SV og Musikernes Fellesorganisasjon.

Musikk

På frigjøringsdagen 8. mai kom kronprinsparet på besøk til Risør for å hedre krigsseilerne og markere femtiårsjubileet for Konvoibyen. Hele dagen ble de akkompagnert av Kongelige Norske Marines Musikkorps fra Horten, og besøket ble avsluttet med konsert i Risørhuset.

Men dersom Stortinget ikke griper inn, kan Forsvarets korps få store problemer med å framføre «Gammel jegermarsj» og andre korpsklassikere, frykter Musikernes Fellesorganisasjon.

– Hvis et korps mister en tubaist eller en klarinettist, vil det ikke lenger være mulig å framføre stykker fra kjernerepertoaret. Så enkelt er det, men det later det til at vår kulturminister ikke forstår, sier Hans Ole Rian, leder av Musikernes Fellesorganisasjon (MFO).

Fakta

Forsvarets musikk

• Forsvarets musikk er fellesstab for Forsvarets fem korps.

• De fem korpsene er: Forsvarets Stabsmusikkorps (Oslo), Sjøforsvarets musikkorps (Bergen), Luftforsvarets musikkorps (Trondheim), Forsvarets Musikkorps i Nord-Norge (Harstad) og Kongelige Norske Marines Musikkorps (Horten), også kalt Marinemusikken.

• Fra i år er fire av korpsene finansiert med midler fra Kulturdepartementet (40 prosent) og Forsvarsdepartementet (60 prosent).

Har ikke lagt fram forslag

For selv om kulturminister Trine Skei Grande (V) flere ganger har lovet å kjempe mot kutt i budsjettene til Forsvarets fem gjenværende korps, har hun ikke lagt fram forslag om økte bevilgninger i årets reviderte statsbudsjett.

Dermed kan forsvarssjefen iverksette sin plan om å barbere korpsene med til sammen fire fagdirektørstillinger og åtte musikerstillinger fra høsten. Dette provoserer SVs kulturpolitiske talsperson på Stortinget, Freddy André Øvstegård.

– Kulturministeren lovet i valgkampen i fjor å stanse regjeringens forslag til kutt i Forsvarets musikk. På Stortinget stilte også Venstre seg bak flertallets ønske om å beholde samme antall stillinger som i dag. At Grande ikke innfrir nå som hun er blitt kulturminister, er dypt skuffende, sier Øvstegård.

Støtte på Facebook

Seinest 26. april skrev Grande på Facebook at hun fremdeles mener at Forsvarets musikk er «viktig for Norges forsvar og for at vi har gode profesjonelle musikere». Samtidig viste hun til at Venstre ikke hadde vært med på forliket om langtidsplanen for Forsvaret i 2016, hvor grunnlaget for kuttene i Forsvarets musikk ble lagt.

«Vi har ikke gitt opp kampen for Forsvarets musikk», avsluttet kulturministeren, som lovte å gå i dialog med forsvarsministeren for å reversere kuttene.

– Men nå har hun tydeligvis gitt opp og tapt kampen internt i regjeringen, konstaterer Øvstegård.

– I to år har vi hatt en kulturminister, Linda Hofstad Helleland, som ikke brydde seg om kultur. Nå har vi fått en kulturminister som er opptatt av kultur og ofte soler seg i glansen med kjente kulturprofiler, men som ikke kjemper for kulturlivet i regjering, legger han til.

Også Hans Ole Rian i Musikernes Fellesorganisasjon er skuffet over kulturministeren.

– Løftene som Venstre ga i opposisjon om at de skulle sikre Forsvarets musikkorps mot kutt, viser seg å ikke være verdt noe som helst, sier Rian.

Klassekampen har bedt kulturminister Grande om å svare på hvorvidt Venstre fortsatt står inne for merknaden i Stortingets kulturkomité om å bevare samme organisasjonsstruktur og antall årsverk i Forsvarets musikk som i dag.

Delt ansvar

Kulturdepartementets kommunikasjonsavdeling svarer på e-post at det er kulturpolitisk talsperson for Venstre på Stortinget som er rette adressat for spørsmålet.

– Vi har prøvd å gjøre vårt både på Stortinget og i regjering for å øke bevilgningen til Forsvarets musikk. Men dette er et kutt som har skjedd i et annet departement som kulturministeren ikke disponerer, svarer Grunde Almeland (V).

Han viser til at ansvaret for bevilgningene til Forsvarets musikk er delt mellom Forsvarsdepartementet og Kulturdepartementet.

– Men hvorfor har ikke Grande som kulturminister bedt sin kollega Frank Bakke-Jensen om å prioritere korpsene? Snakker de ikke sammen?

– Det spørsmålet kan du like gjerne stille til SV på Stortinget. Det var de som sørget for at det ikke ble flertall på økte bevilgninger allerede i fjor høst under budsjettbehandlingen, fordi de ikke snakket sammen internt i SVs partigruppe, sier Almeland.

Da saken var oppe til behandling i Stortinget i fjor, var det flertall for å øke bevilgningene til Forsvarets musikk. Men opposisjonspartiene klarte ikke å samle seg om et forslag, og dermed fikk regjeringens gjennomslag for sitt kuttforslag.

– Venstre har kjempet i flere år for Forsvarets musikk. Men skulle vi nå funnet penger i revidert budsjett, ville det gått ut over andre kulturinstitusjoner, svarer Almeland.

jonas.braekke@klassekampen.no

Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Mandag 17. desember 2018
Endringer i åndsverkloven gjør at flere kunstner­grupper må dele på samme vederlagspott. – Våre medlemmer vil sitte igjen med mindre, sier Jørgen Karlstrøm i Komponistforeningen.
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Lørdag 8. desember 2018
Tilhengerne kaller det en revolusjon. Eks-statsråd Gudmund Hernes kaller det tøv. Hva handler moteordet «dybdelæring» om – dypest sett?