Tirsdag 29. mai 2018
CARLOS SAKSEHÅND: Kuttglade Carlos Cottarelli har fått tilnavnet «saksemannen». FOTO: NTB SCANPIX
• Vraket eurokritisk minister • Analytikere: Styrker ytre høyre
Spår tilbakeslag mot EU
HAR TROEN: EUs utenrikssjef Federica Mogherini (t.v.) er glad for presidentens inngrep. FOTO: AFP/NTB SCANPIX
MØRK HEST: Matteo Salvini, leder for det høyrenasjonalistiske partiet Ligaen. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
MOT KUTT: Fagforeningsaktivister marsjerer i Roma i juni 2010 mot økonomiske kutt. FOTO: AFP/NTB SCANPIX
REKYL: Da Italias populister utpekte en eurokritisk minister, grep presidenten inn. Det vil slå hardt tilbake, advarer italienske eksperter.

ITALIA

Børsene i Milano, Frankfurt og Paris steg mandag morgen, etter at Italias president i helga la ned veto mot utnevnelsen av Paolo Savona som ny økonomi- og finansminister.

Euromotstanderen Savona var nominert av protestpartiet Femstjernersbevegelsen (M5S) og det høyrenasjonalistiske partiet Ligaen, som sammen fikk flertall ved valget i mars. Begge partiene har vært kjent som euroskeptiske, men har tonet ned spørsmålet både før og etter valget.

President Sergio Mattarella forsvarte likevel vrakingen av Savona med at «uvissheten rundt vår posisjon i euroen har alarmert italienske og utenlandske investorer». Derfor ønsket han en person «som ikke anses som tilhenger av en linje» som kan «provosere fram Italias utgang fra euroen», ifølge BBC.

Saken fikk statsministerkandidat Giuseppe Conte til å gi opp forsøket på å danne regjering.

Fakta

Politisk krise i Italia:

• Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen (Lega) fikk til sammen halvparten av stemmene i valget på ny nasjonalforsamling i Italia 4. mars.

• De to partiene var regnet som de mest euroskeptiske og populistiske i valget.

• M5S og Ligaen lanserte 21. mai Giuseppe Conte som sin statsministerkandidat.

• 27. mai kunngjorde Conte at han hadde gitt opp forsøket på å danne regjering. Da hadde presidenten nedlagt veto mot nominasjonen av euromotstanderen Paolo Savona som økonomi- og finansminister.Kilde: NTB

Kuttgeneral inn

I går ble stafettpinnen gitt videre til økonomen Carlos Cottarelli, som har fått ansvar for å danne en såkalt teknokratregjering, der landet vil styres av en gruppe eksperter i stedet for vanlige politikere. Eurotilhengeren Cottarelli, som blant annet har vært direktør i Det internasjonale pengefondet (IMF), er også kjent som «saksemannen» på grunn av sin ivrige støtte til kutt i offentlige budsjetter.

Like før utnevnelsen av Cottarelli ble bekreftet i går formiddag, sa EUs italienske utenrikssjef Federica Mogherini at president Mattarella hadde tjent både det italienske folk og EU ved å hindre en regjering bestående av M5S og Ligaen, ifølge nyhetsbyrået APs gjengivelse.

Om den nye regjeringen ikke får tillit i nasjonalforsamlingen, er det duket for nyvalg etter august, varslet Cottarelli. Femstjernersbevegelsen og Ligaen har varslet at de ikke vil støtte en slik regjering. Dermed begynte Milano-børsen å dale utover mandagen.

Vil tjene høyre

Ambra Serangeli, doktorgradsstipendiat i filosofi ved Universitetet i Oslo, sier hun ble «sjokkert» av presidentens grep i hjemlandet i helga.

– Presidenten oppga økonomisk risiko som motivasjon for å gripe inn. Undervurderer han den politiske risikoen?

– Ja. Ut fra det han sa, framstår denne økonomiske risikoen som nokså abstrakt. Han fattet en svært viktig beslutning, som langt på vei var basert på spekulasjoner, sier Serangeli til Klassekampen.

Ved valget i mars ble Femstjerners­bevegelsen, under ledelse av Luigi Di Maio, større enn Ligaen. Serangeli er ikke i tvil om hvem som vil tjene på den siste politiske manøveren i Roma.

– Jeg tror balansen vil skifte i favør av Salvini, som vil gå seirende ut av denne saken.

Også den italienske aktivisten og forfatteren Thomas Fazi er sterkt bekymret.

– Tilbakeslaget vil bli alvorlig i både Italia og EU. Dette vil styrke nettopp de partiene man skulle stanse. Hvis det ble valg i morgen, ville disse partiene trolig økt sin stemmeandel, sier Fazi til Klassekampen.

Han kaller situasjonen «ekstremt urovekkende».

– Dette lover ikke godt for demokratiet verken i Italia eller Europa. President Mattarella innrømmer helt åpent at han nektet å godta ministeren fordi han var for kritisk til euroen. Dette savner virkelig sidestykke, at en ministerkandidat avslås utelukkende av politiske årsaker. Men denne saken viser også at det siste sløret av formelt demokrati har falt i Italia, og at eurosonelandene er kolonier, sier han.

Fazi mener signalet fra presidenten og EU er at «folket ikke har rett til å velge egen regjering, mens finansmarkeder og ikke-valgte, overnasjonale institusjoner kan intervenere i demokratiske prosesser».

– Jeg har ingen sympatier for Ligaen, og heller ikke så mye til overs for Femstjernersbevegelsen. Men millioner av italienere stemte på dem. De fikk klart flertall og ministerkandidaten hadde støtte fra begge partier, bemerker Fazi.

Mens Savona var kritisk til kuttpolitikken, har Cottarelli lenge vært kjent som «en finanspolitisk hauk», sier Fazi.

– Gitt den elendige tilstanden i italiensk økonomi vil det være katastrofalt å kjøre på med mer kuttpolitikk.

– Mørke tider

Han mener den siste utviklingen i Italia er et tegn på en dyp krise ikke bare i Italia, men også i EU.

– Det vi er vitner til, er de siste krampetrekningene til et døende system. Jeg ser for meg at folk som levde i Sovjetunionen på slutten av 1980-tallet hadde en lignende følelse, sier Fazi.

Økonomiprofessor Mario Pianta ved Universitetet i Urbino skriver i en e-post til Klassekampen at «polariseringen mellom reaksjonære, nyliberale populister som M5S og Ligaen, og nyliberale eliter som den neste teknokratiske regjeringen, er veldig farlig». «Et nytt rom for en anti-nyliberal venstreside må vokse fram», mener han.

Ambra Serangeli vedgår at hun foreløpig ser lite håp.

– I det kommende scenarioet vil det være lite rom for venstresida, og det bekymrer meg stort. Vi står overfor mørke tider, fastslår hun.

yohans@klassekampen.no

Torsdag 21. februar 2019
FUSJON: Det hvite hus samarbeider med produsenter som selger atomteknologi til Saudi-Arabia. – Det kan være et lovbrudd, hevder kontrollkomite.
Onsdag 20. februar 2019
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.
Tirsdag 19. februar 2019
ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Lørdag 16. februar 2019
ØNSKE: Venezuelas Yvan Gil håper Norge står imot internasjonalt press og beholder sin nøytrale posisjon i kriserammede Venezuelas politiske strid.
Fredag 15. februar 2019
KATALANSK KRØLL: Det katalanske spørsmålet truer med å velte enda en spansk regjering. Midt i høyesterettssaken mot katalanske politikere mistet statsminister Sanchez budsjettflertallet i parlamentet.
Torsdag 14. februar 2019
I GANG: USAs konferanse om fred og sikkerhet i Midtøsten viser dype kløfter ­mellom USA og ­Europa, men bringer Israel og enkelte arabiske land sammen.
Onsdag 13. februar 2019
RYSTER: En rettssak der Catalonias selvstendighet står i sentrum, ryster Spania. – Høyesterett er en politisk domstol, sier Catalonias tidligere utdannings­minister til Klassekampen. Hun er i eksil i Skottland.
Tirsdag 12. februar 2019
OFFENSIV: Den kurdisk-ledede militsen SDF møter hard motstand fra rundt 600 IS-soldater. Amerikansk militærtopp advarer om at «titusener» av IS-soldater er spredt i Irak og Syria.
Mandag 11. februar 2019
DRAGKAMP: Equinor driver som normalt i Venezuela, men følger situasjonen tett. Både opposisjonen og regjeringen vil nå ha kontroll over olja.