Mandag 28. mai 2018
STO FRAM: Aisha Shezadi ble kjent for offentligheten da hun var medforfatter av boka «Utilslørt. Muslimske råtekster» i 2011. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
Den norske IS-kvinnen Aisha Shezadi har søkt UD om bistand til å bli hentet hjem fra Syria:
Bønnfaller Norge om hjelp
Erling Folkvord
Arfan Bhatti
VIL HJEM: I et brev til UD ber den norske Syria-fareren Aisha Shezadi om hjelp til å komme hjem til Norge. Ifølge nordmenn som nylig møtte kvinnen, angrer hun ikke på sin støtte til Den islamske staten (IS).

SYRIA

I et håndskrevet og signert brev som Klassekampen har sett kopi av, skriver Aisha Shezadi (26) at hun «ber herved norske myndigheter om bistand til å komme tilbake til Norge». Shezadi har i flere år vært en profilert skikkelse i det radikale islamistiske miljøet i Norge.

I brevet forklarer kvinnen at hun befinner seg i en flyktningleir nordøst i Syria, og at hun «frykter å bli tvangssendt tilbake til» Den islamske staten (IS).

Shezadi skriver at hun var fengslet i fire måneder før hun ble plassert i leiren for over to måneder siden.

Hun forteller også at hun har et barn på to år.

«Situasjonen er veldig vanskelig. Takk,» avslutter Shezadi.

Fakta

Norske IS-farere:

• Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere fortalt at om lag 100 norske personer har reist til Syria for å verve seg til Den islamske staten (IS).

• Ti av dem skal ha vært kvinner.

• I april opplyste PST at rundt 30 av de opprinnelig 100 har blitt drept i Syria eller Irak.

• Av de 70 gjenlevende skal 30 fremdeles befinne seg i Syria og Irak.

• De resterende 40 skal ha returnert til Norge.

Rømte fra «kalifat»

Aftenposten rapporterte i helga at Shezadi befant seg i leiren, og at ledelsen i det kurdiskkontrollerte området ønsker at Norge henter henne hjem.

De norske aktivistene Erling Folkvord og Johan Petter Andresen fra organisasjonen Solidaritet med Kurdistan møtte Shezadi tidligere i mai da de besøkte leiren i forbindelse med en reise i Nord-Syria.

Overfor Klassekampen forteller Folkvord og Andresen at de snakket med kvinnen i over en time i en kontorbrakke som lå i utkanten av leiren.

Etter samtalen satt de to nordmennene igjen med et klart inntrykk av at Shezadi, til tross for at hun endte med å flykte, fremdeles forsvarer IS, og at hun ikke angrer.

Overleverte brev til UD

Shezadi skrev det nevnte brevet i løpet av samtalen, og overrakte det til Folkvord og Andresen.

De leverte brevet til Utenriksdepartementet (UD) torsdag forrige uke.

Ifølge leirledelsen befinner det seg rundt 200 kvinner med tilknytning til IS i leiren, som inntil nylig også var kontrollert av organisasjonen.

Folkvord forteller at sikkerheten var streng, og det var blant annet fotoforbud i leiren.

– Ut fra det jeg så, virket leiren velorganisert. Det var ordnede forhold, men så fattigslig som en flyktningleir i et fattig land er, sier Folkvord.

Han forteller at Shezadi og hennes tunisiske ektemannvar del av en gruppe som flyktet fra IS i Eufratdalen sør for Raqqa i fjor høst.

– Hun flyktet angivelig på grunn av innbyrdes konflikt og drap IS-krigere imellom, forteller Folkvord.

– Hun skal ha betalt menneske­smuglere for å komme seg gjennom ulike etapper nordover mot Tyrkia og ble stoppet av sikkerhetstjenesten til nordsyriske myndigheter.

Nikab-aktivist

Helt siden Aisha Shezadi skrev teksten «Du, jeg og niqab» i Aschehougs antologi «Utilslørt. Muslimske råtekster» som i 20-åring, har hun deltatt i den offentlige debatten om radikal islam i Norge.

I slutten av tenårene gjennomgikk hun det hun selv har kalt «en spirituell prosess» og ikledde seg nikab. Shezadi, som er født og oppvokst i Bærum, dro rundt på norske skoler i regi av Foreningen Les for å fortelle om det kontroversielle valget. I et intervju med Klassekampen i 2012 fortalte hun at det var «hennes sjel som sa» at hun skulle begynne å gå med nikab.

Shezadi ble raskt ytterligere radikalisert. Hun ble en del av ekstremistmiljøet som senere ble kjent som Profetens Ummah og giftet seg med den kjente islamisten Arfan Bhatti.. Høsten 2014 dro hun til Syria for å tilslutte seg IS og leve i deres såkalte kalifat, noe bare ni andre norske kvinner har gjort.

På den tida var IS på frammarsj og tok kontroll over nye landområder i Syria og Irak i rekordfart. På Facebook skrøt Shezadi om livet i det såkalte «kalifatet», meldte VG høsten 2015. I dag har IS mistet grepet over størsteparten av områdene de kontrollerte.

Etter at Bhatti skilte seg fra Shezadi, ble hun gift med det norsk-chilenske IS-medlemmet Bastian Vasquez i Syria. I boka «To søstre» skriver forfatter Åsne Seierstad at Vasquez skal ha forårsaket dødsfallet til sønnen til Bhatti og Shezadi, og at Vasquez ble henrettet av IS som straff.

– Ytret ikke ett kritisk ord

Shezadi går fremdeles med nikab, ifølge nordmennene som møtte henne i Syria.

– Hva sa hun om sitt forhold til IS?

– Inntrykket jeg satt igjen med, var at hun har hatt flotte, komfortable dager i gode hus mens hun var hos IS. Hun beskrev en tilværelse som fornøyd og veltilpasset husmor, uten mangel på verken mat eller penger, sier Folkvord.

– Hun ytret ikke ett kritisk ord om noen av de forbrytelsene som IS har begått, og som IS fremdeles begår.

– Framsto hun som angrende på noe vis?

– Hun framsto for meg som en entusiastisk støttespiller for IS.

Både Folkvord og Andresen mener likevel at Norge må bistå Shezadi.

– Leiren er ikke et blivende sted for noen, og myndighetene i Nord-Syria ønsker heller ikke å beholde utenlandske statsborgere der. Her må Norge ta ansvar, fastslår Folkvord.

Andresen mener Norge også kan bidra med humanitær hjelp til Den demokratiske føderasjonen Nord-Syria, som styrer området.

– De har små inntekter, og Norge kan i alle fall bidra til husvære, mat og annet til flyktningene, sier han.

– Og naturligvis må Norge samarbeide med nordsyriske myndigheter for å få kvinnen til Norge og sørge for at hun blir behandlet i tråd med norsk lovgivning.

UD: Begrensede muligheter

Pressetalsperson Guri Solberg i Utenriksdepartementet uttaler på generelt grunnlag at «utenrikstjenesten har svært begrensede muligheter for å yte noen form for bistand til norske borgere som reiser inn i eller oppholder seg i Syria».

På spørsmål om hvordan UD har bistått i andre lignende saker, svarer Solberg i en e-post at «norske borgere som reiser til land i strid med UDs reiseråd påtar seg et stort personlig ansvar», da «mulighetene til å gi konsulær bistand i disse landene er svært begrenset».

yngvildt@klassekampen.no

yohans@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 29. mai 2018 kl. 10.48
Torsdag 21. februar 2019
FUSJON: Det hvite hus samarbeider med produsenter som selger atomteknologi til Saudi-Arabia. – Det kan være et lovbrudd, hevder kontrollkomite.
Onsdag 20. februar 2019
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.
Tirsdag 19. februar 2019
ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Lørdag 16. februar 2019
ØNSKE: Venezuelas Yvan Gil håper Norge står imot internasjonalt press og beholder sin nøytrale posisjon i kriserammede Venezuelas politiske strid.
Fredag 15. februar 2019
KATALANSK KRØLL: Det katalanske spørsmålet truer med å velte enda en spansk regjering. Midt i høyesterettssaken mot katalanske politikere mistet statsminister Sanchez budsjettflertallet i parlamentet.
Torsdag 14. februar 2019
I GANG: USAs konferanse om fred og sikkerhet i Midtøsten viser dype kløfter ­mellom USA og ­Europa, men bringer Israel og enkelte arabiske land sammen.
Onsdag 13. februar 2019
RYSTER: En rettssak der Catalonias selvstendighet står i sentrum, ryster Spania. – Høyesterett er en politisk domstol, sier Catalonias tidligere utdannings­minister til Klassekampen. Hun er i eksil i Skottland.
Tirsdag 12. februar 2019
OFFENSIV: Den kurdisk-ledede militsen SDF møter hard motstand fra rundt 600 IS-soldater. Amerikansk militærtopp advarer om at «titusener» av IS-soldater er spredt i Irak og Syria.
Mandag 11. februar 2019
DRAGKAMP: Equinor driver som normalt i Venezuela, men følger situasjonen tett. Både opposisjonen og regjeringen vil nå ha kontroll over olja.