Klassekampen.no
Fredag 25. mai 2018
Det må gå ei grense for å kjempe tapte kamper.
Neste år, Jerusalem!
FIN: Tullesangen som vant MGP.

Jeg har lurt litt på taktikken i forkant av neste års finale i Eurovision Song Contest, men har omsider kommet til enighet med meg sjøl. Finalen kommer til å bli arrangert i Jerusalem. Tanken på at Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal velge Tel Aviv, er for naiv til å bli tatt på alvor. Selvfølgelig velger han Jerusalem.

Like naivt er det å mene at Grand Prix skal være «upolitisk». Hallo?! Samiid Ædnan! Er det noen hjemme, eller er lyset bare slått av?

Sånn sett havner vi litt i skvis, vi som vanligvis trekker på skuldrene av verdens tåpeligste freakshow. For faktum er jo at den tullete sangen som gikk til topps i Lisboa er skikkelig fin – om vi ser reint politisk på det. Etter at metoo har rula i et halvt år, kunne vel kampanjens initiativtakere neppe ha drømt om denne typen uttelling i et alt overveiende tanketomt show som Eurovision Song Contest:

I’m not your toy

You stupid boy

I’ll take you down now, I’ll make you watch me

Dancing with my dolls on the motha-bucka beat

Men hvordan skal vi takle det, stilt overfor det faktum at finalen kommer til å finne sted i Jerusalem? Jeg mener «bli hjemme»-tanken er dødfødt. En sak er at noe sånt aldri kommer til å skje; til det er nordmenn flest altfor glad i Grand Prix. Jeg tror ikke en gang Rødt våger å gå i krigen for dette. Men viktigere:

Her kommer den seilende som på sølvfat – denne ypperlige muligheten til å demonstrere mot uhyrlighetene i Gaza! Mot okkupasjonen av Vestbredden og Jerusalem! Jeg hadde ikke i mine villeste fantasier tenkt at jeg skulle reise langt i anledning finalen i Grand Prix. Men nå blir jeg med, til og med som medlem i festkomiteen, om noen vil invitere meg inn. Men noen må arrangere ballet. Smoking og lang kjole – Torstein Dahle og Gerd von der Lippe?

Neste år, Jerusalem? Yes, sier jeg. La oss fylle de trange gatene med palestinaflagg! Og det kan bli litt av et party. For – som jeg skreiv forrige fredag – Jerusalem er verdens vakreste by. Så får vi håpe Sidsel Wold kommer til å være til stede. For hennes arbeidsgiver NRK kommer i hvert fall til å være der!

Jeg håper Palestinakomiteen og BDS-bevegelsen vil ta dette forslaget opp til seriøs vurdering, ikke avfeie det som per definisjon dustete. Jeg mener dette er en plan av typen «genialt, Egon». Med den store forskjellen at vi, palestinavennene, kommer til å sitte igjen med jackpot.

Ellers noterer jeg at Einar Gerhardsen er på moten igjen, mannen som var kjent for en usedvanlig fingerspitzgefühl når det kom til å skjønne hva folk flest mente, ense hvilken vei vinden blåste. Denne uka satt Leif Sande norgesrekord i motsatt retning, idet han her i avisa ga følgende råd til Jonas Gahr Støre:

«Gjenreis drømmen om Europa, da skal du se meningsmålingene går i riktig retning.»

Med drøyt 70 prosent nei til EU på gallupen. Kanskje like greit at mannen ikke lenger styrer taktikk og strategi i LO?

Ukas lydspor: Courtney Barnett – «Tell Me How You Really Feel».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«La oss fylle de trange gatene med palestinaflagg»

Artikkelen er oppdatert: 11. juni 2018 kl. 15.19