Klassekampen.no
Tirsdag 22. mai 2018
ISEN SMELTER: Men hvor fort? Ring faktasjekken!
‘Faktasjekking’ er blitt en del av propagandaen i Sverige.
Fake news!

Nylig rettet flere store svenske medier en grov anklage mot LO. En faktasjekk som har blitt satt i gang av Sveriges Television, SVT, skulle vise at lavere inngangslønninger i LO-yrker ikke presser ned andres lønninger, slik LO påstår.

Det er ingen tvil om at LO ble tatt på senga av denne såkalte «faktasjekken». En «researcher» på tv hadde tydeligvis sjekket etablerte og grunnleggende nasjonaløkonomiske markedsmekanismer, og kommet fram til at de ikke stemmer. Eller hvordan skulle nyheten ellers tolkes?

Det er naturligvis ikke slik at LO mener at alles lønninger påvirkes av lave inngangslønninger i arbeideryrker. Det de mener, er at det vil presse ned lønnsnivået i yrker med tilsvarende kompetanse. Denne sammenhengen er, som sagt, et resultat av rene markedsmekanismer som samfunnsøkonomer har vært påfallende enige om i mer enn et århundre.

Men nå fikk det svenske folket altså servert nyheten om at «fakta» viser at alt er feil og at LO lyver. Og det var ikke bare en obskur liten ekstremistavis som skrev det. Bak samarbeidet om en rekke faktasjekker fram mot valget i september står fem sentrale medier, blant dem SVT og Sveriges Radio.

Faktasjekken ble fulgt av flere. Visestatsminister Isabella Lövin sa under en partilederdebatt at for hvert minutt som debatten pågikk, smeltet 200.000 kvadratmeter is i Arktis.

Det gjør det ikke, mente de nye faktakontrollørene. De henviste til en studie som viste at akkurat nå, det vil si akkurat da i april 2018, smeltet ikke isen like raskt som for eksempel i september 2017.

Lövins pressefolk forsøkte å påpeke at det var snakk om den gjennomsnittlige avsmeltingen, ikke nøyaktig det som skjedde i det kvarteret klima­debatten pågikk denne aprildagen.

Men den såkalte faktasjekken sto fast på sin nærmest infantile tolkning av Lövins ord. Og de hevdet at deres faktasjekk mente isen ikke smeltet så raskt akkurat da.

Dette er naturligvis tungt. Bare noen måneder før valget går Sveriges største medier ut og påstår at visestatsministeren lyver om klimatrusselen og at LO lyver om arbeidsmarkedet.Og selvsagt løftes påstandene rett inn i valgkampen. For det er åpenbart hvilket parti som tjener mest på at vitenskap og fakta forvrenges.

Det fremmedfiendtlige høyrepartiet Sverige­demokraterna har jo allerede i årevis hevdet at politikere snakker tull og lyver, i det minste andre partienes politikere.

Snart kommer det flere «faktasjekker», har de samarbeidende mediene meddelt. Så politikere og debattanter kan bare stålsette seg når borgerlige medier finner fram til hittil ukjente motsetninger mellom vitenskap og fakta.

martin.klepke@arbetet.se

Oversatt av Lars Nygaard

«Det svenske folket fikk s­ervert nyheten om at LO lyver»

Artikkelen er oppdatert: 11. juni 2018 kl. 14.57