Klassekampen.no
Lørdag 19. mai 2018
En forestilling fra Norsk reprisekompani.
Pausepanda

Du vet ikke hva du har før du mister det. Det har blitt tydelig denne uka. Når lydene og bildene som styrer rutinene dine tas vekk, kan du da fortsatt gjennomføre hverdagen?

Når du er vant til å slumre til en monoton rapportering av nattas begivenheter og i halvsøvne drømme deg inn i gateslag i Kairo og at det var du som sendte meldingen til Liv Signe Navarsete (dette er åpenbart gamle nyheter, men jeg aner ikke hva som har skjedd denne uka), blir dagen brått annerledes når du må starte den med hits fra de fire siste tiår.

NRK er min kanal. Som Atle Antonsen en gang beskrev: Hvis NRK viser en film seint på kvelden, så er innafor å sitte oppe og se denne filmen. NRK sier at det er greit. Og denne uka har NRK sagt at det er greit å ta en pause. Heldigvis har rikskringkastingen forberedt seg til akkurat denne situasjonen med et utømmelig arkiv av sakte-tv.

Tirsdag klokka 19 skulle vanligvis Røyksopp-vignetten blinke over skjermen, og Nina Owing skulle fortelle hva som hadde skjedd i verden. Isteden rullet det ut en nyfødt liten bjørn: «En panda kommer til verden» i 45 minutter.

Men hvordan skulle det gå når 1700 NRK-journalister ble tatt ut i streik rett før selveste 17. mai? Ville toget fortsatt gå? Ville kongen fortsatt vinke? Hvis Sverre Magnus dabber på slottsbalkongen og ingen filmer det, har det da skjedd?

Sandra Borch mente at NRKs dekning av 17. mai var viktigere enn retten til å streike, noe NRK hånlig nok responderte på med å dekke 17. mai bitte lite grann – fra Oslo. Men som distrikts­bonus ble dagen startet med reprisevisning av «Hurtigruten minutt for minutt», noe som jo er ganske likt 17. mai-feiring: nasjonalromantikk, korps og folkemengder med flagg.

Med pandaens fødsel kom også en ny innsikt. Kanskje er det ikke så ille å våkne til «Live is Life» (nei, de synger ikke «Life is Life»), istedenfor å høre Bjørn Myklebusts irriterende krangel med en politiker som på sjette spørsmål fortsatt svarer «Det som er viktig nå …».

Var det ikke egentlig litt digg å se barnetoget gå opp Karl Johan uten å høre noen si «her kommer Sinsen skolekorps», når du selv kan lese «Sinsen» fra fanene?

Og hvis du ble lei av skolekorps nummer 13 med bakgrunnslyd fra en tilfeldig tilskuer, kunne du bare skru over på NRK2 og se «En panda kommer til verden».

Takk for pausa, Bjørn Myklebust. Jeg har aldri sett en panda bli født før.

velaughs@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 11. juni 2018 kl. 14.50