Du kan bla til neste sideBla med piltastene

KREATIVITET

Å lytte i tro

NY TILLIT: I arbeidet med filmen «De andre» var filmskaper Margreth Olin avhengig av å ha tiltro til asylsøkerne hun møtte – og at de hadde tiltro til henne. Her et bilde fra filmen. FOTO: FILMWEB

For å endre oss selv og verden må vi holde ut det vi ikke vet. Derfor møtes kunstnere, teologer og kritikere for å diskutere tankene til psykoanalytikeren Wilfred Bion.

Wilfred Bion (1897–1979) var en av de mest sentrale skikkelsene i utviklingen av psykoanalysen. Han var inspirert av Sigmund Freud og gikk selv i analyse hos psykoanalytikeren Melanie Klein, men brøt på mange måter med dem begge. Bion var opptatt av den tidlige relasjonen mellom barnet og mor eller far, og utvekslingen av ikke- språklig informasjon. Bion var den som lanserte begrepet «containment», altså det å romme den andres følelser. Han var inspirert av den britiske poeten John Keats og uttrykket «negative capability». For Bion var det avgjørende å holde ut usikkerhet og uvitenhet, og å motstå trangen til å komme med ferdigtygde løsninger og svar. Ikke bare i det psykoanalytiske arbeidet, men i livet generelt.