Torsdag 17. mai 2018
Trump avlyser pressekonferanse med Stoltenberg 
USAs president Donald Trump dropper den planlagte pressekonferansen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Det hvite hus. 
Publisert: 17 Mai 15:36
USAs president Donald Trump dropper den planlagte pressekonferansen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Det hvite hus. 
De to hadde planlagt full pressekonferanse etter møtet, som finner sted torsdag kveld norsk tid. Men Det hvite hus bestemte seg i ellevte time for å avlyse.
Dermed får ikke journalister anledning til å stille spørsmål til Trump og Stoltenberg etter møtet. I stedet blir det en kort fotoseanse i forkant der begge ventes å si noen ord.
I amerikansk presse forklares avlysningen med at Det hvite hus av flere grunner ønsker å skjerme presidenten fra pressen akkurat denne dagen.

Ettårsdag for granskingStoltenbergs besøk finner nemlig sted på en spesiell dag for Trump. Ikke fordi det er Norges grunnlovsdag, men fordi det er ettårsdagen for spesialetterforsker Robert Muellers gransking av påstander om mulig samarbeid mellom Russland og Trumps valgkampstab.
«Gratulerer, Amerika, vi er nå i gang med år to av den største heksejakten i amerikansk historie», skrev Trump selv på Twitter torsdag morgen.
Ifølge CNN-journalist Kristin Donnelly skal en tjenestemann i Det hvite hus ha forklart at det er flere grunner til avlysningen, men at ettårsdagen er en del av forklaringen.
Et annet følsomt spørsmål er det planlagte toppmøtet mellom Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore 12. juni. Toppmøtet kan nå se ut til å henge i en tynn tråd, og Det hvite hus veier derfor sine ord nøye.

Anspent forhold til EuropaStoltenbergs besøk kommer også på et tidspunkt der forholdet mellom USA og Europa er mer anspent enn på lenge.
Trump har provosert europeiske allierte dypt med sin beslutning om å trekke USA ut av atomavtalen med Iran og gjeninnføre sanksjoner mot landet. Samtidig truer han europeiske land med ekstratoll på import av stål og aluminium. Begge deler kan ramme europeisk næringsliv hardt.
Onsdag gikk EUs president Donald Tusk ut med uvanlig krass kritikk av sin navnebror i Washington.
– I lys av president Trumps siste beslutninger vil noen kanskje tenke: Med slike venner, hvem trenger vel fiender? Men ærlig talt, Europa burde være takknemlig overfor president Trump. Takket være ham har vi kvittet oss med alle illusjoner, sa EU-presidenten.
– Han har fått oss til å innse at hvis du trenger en hjelpende hånd, så finner du den ytterst på armen din, sa han.

Delte meninger i EUKonfliktene med Trump ble et hovedtema da stats- og regjeringssjefene i EU samlet seg til toppmøte i Bulgarias hovedstad Sofia onsdag og torsdag.
Stats- og regjeringssjefene ga klart uttrykk for sin misnøye med Trumps beslutninger. Men flere av dem antydet også at de mente EU-presidenten hadde gått for langt i sin uttalelse.
– Jeg er ikke sikker på om jeg ville brukt akkurat de ordene, sa Irlands statsminister Leo Varadkar.
En slags «konfirmasjonstaleretorikk», mente Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.
– Jeg tror vi skal passe på at vi ikke går i Twitter-krig med den amerikanske presidenten, for å si det rett ut. Denne situasjonen er veldig alvorlig, sa han.
(©NTB)
Tirsdag 22. januar 2019
Dagbladet vil søke om pressestøtte. Dersom avisa innlemmes i ordningen, kan den ende opp med å motta en rekordhøy sum på over 50 millioner kroner.
Tirsdag 22. januar 2019
FEIL PÅ FEIL: Lista over medieblundere knyttet til Russland-etterforskningen vokser. Her er noen av dem.
Tirsdag 22. januar 2019
• Politikk kan iblant framstå som en dragkamp mellom fløyene, hvor én side får gjennomslag det ene året, før nye valg snur om på alt. I realiteten er det likevel slik at mye av det som vedtas blir stående, politiske skifter til tross. Det...
Tirsdag 22. januar 2019
SV I VINDEN: Medlemmene strømmer til opposisjonspartiene etter opprettelsen av den borgerlige firepartiregjeringen. Hos SV er veksten dobbelt så stor som hos Ap.
Mandag 21. januar 2019
• «Vi prøver å lure en hel befolkning, men mest oss selv, med å kalle dette en nærpolitireform.» Det skrev hovedverneombud for Sør-Øst politidistrikt, Bjørn Druglimo, på Politiforum denne helga. Han kommenterte funnene i en ny...
Mandag 21. januar 2019
MOTSTAND: Flere tusen ungarere protesterte lørdag mot regjeringens politikk og mot en ny, omstridt arbeidsmiljølov som åpner for 400 timer overtid per år.
Mandag 21. januar 2019
NY VEG: Regjeringa ventar på Statens vegvesen si eiga vurdering av kva oppgåver private kan få. – Me har ei oppleving om at Vegvesenet blir riven i bitar, seier tillitsvald Alf Edvard Masternes.
Mandag 21. januar 2019
Selvpubliserte bøker finner veien inn til forlagseide nettbokhandler. Kan gjøre det vanskeligere for leserne å navigere på nett, mener Anne Oterholm.
Lørdag 19. januar 2019
BYENS MANN: Eliten er ikke vegetarianere som sykler til jobb i Oslo, men rikinger som påvirker regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken i sitt svar til Trygve Slagsvold Vedum.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.