Klassekampen.no
Mandag 14. mai 2018
ANDRE BRIGADES MUSIKKORPS: På vei opp til slottet. FOTO: RIKSANTIKVAREN
En tanke til alle oboister i korpsenes år

Gjestespill

Jeg har hatt glede av å dele mine barne- og ungdomsopplevelser i denne spalten. Nå er det midt i mai og det mangler ikke på minner. Mai er jo korpsenes høysesong. Selv hadde jeg en relativt kort karriere. Som muligens kjent er jeg sønn av en musiker – og ikke bare ble det blokkfløyte med barokkgrep, det ble obo i korps.

Den nokså tungdrevne oboen og marsjering ble en dårlig kombo for meg, og min tid i korpset ble kort. Likevel: Korpsene har greid seg utmerket uten mitt bidrag. Til tross for meldinger om både opp- og nedgang i antall medlemmer, så spilles og øves det i tusenvis av skoler og gymsaler året igjennom.

Vi har i dag en rekke gode korps som holder et høyt nivå. Særlig må jeg peke på de militære korpsene, som har lang musikalsk tradisjon og historie her i landet. Ja, i 2018 er Forsvarets musikk, med sine fem profesjonelle musikkorps, hele 200 år. I et år der de kjemper med ryggen mot veggen for fortsatt bærekraftig drift.

Men det er ikke bare de militære korpsene som holder høyt nivå. Korps over hele landet holder profesjonelt nivå – og særlig kan jeg nevne Eikanger-Bjørsvik musikklag fra Lindås, Manger musikklag og Stavanger Brass Band.

Her er det en spennende dimensjon. Er disse korpsene som profesjonelle å regne? I min tid i Kulturrådets musikkutvalg var det et tilbakevendende tema. Jeg må innrømme at jeg brukte noe energi så i hvert fall ett korps fikk ensemblestøtte. Og nå ser jeg de er ute.

Det kan det være mange grunner til. Men jeg er likevel undrende til at en på den ene side kan støtte band med tenåringer, med en ep som eneste kunstnerisk prestasjon, og på den andre siden ikke kan støtte korps med alle kjennetegn til profesjonalitet. Og ikke minst: Hva slags kjennetegn har profesjonalitet?

I år er det korpsenes år, og det hadde vært fint med en grunnleggende debatt om hvordan vi forholder oss til både korps og det profesjonelle.

I mellomtiden får vi nyte korpsene som marsjerer i våre gater nå i mai. Jeg sender i alle fall en vennlig tanke til alle oboister.

God 17. mai!

musikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 15. mai 2018 kl. 10.12