Mandag 14. mai 2018
ELSKET OG FRYKTET: Labour-leder Jeremy Corbyn har gjort seg populær med løfter om økonomisk venstrepolitikk. Det gjør EU livredde. FOTO: BEN STANSALL, AFP/NTB SCANPIX
• EU frykter Corbyns venstredreining • Truer med å stoppe britiske fly
Slik vil EU stanse ham
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.

EU

EU frykter at Labours leder Jeremy Corbyn skal vinne neste valg i Storbritannia og danne en venstreregjering som utfordrer den økonomiske høyrepolitikken som dominerer unionen i dag.

Ifølge den britiske avisa The Times vil EU derfor få på plass straffemekanismer i brexit-avtalen som skal hindre venstrepolitikken Corbyn har gjort seg populær med blant britiske velgere.

Nå vil EU få britenes høyrestatsminister Theresa May med på å avtalefeste at framtidig venstrepolitikk kan straffes med handelsskatter og kompensasjonskrav fra EU.

Om Corbyn forsøker å subsidiere britisk industri vil EU gå så langt som å nekte britiske fly innreise i EU-luftrom.

Brussel-innsatsen for å stanse Corbyn-prosjektet går fram av intervjuer The Times har gjort med EU-representanter som er tett på brexit-forhandlingene .

– Britisk politikk har forblitt uendret i generasjoner, men nå er det en ekte sjanse for at en venstreregjering reverser dette. Vi må beskytte oss selv og et indre marked, sier en høytstående EU-kilde The Times har snakket med.

Fakta

Jeremy Corbyn:

• Leder for Labour, Storbritannias største opposisjonsparti, siden 2015.

• Har stått i front for et venstreorientert grasrotopprør med en høyrevridd partielite.

• Har vunnet to partiledervalg og fått på plass et historisk radikalt partiprogram.

• Har lovet at dersom Labour får makten, vil partiet levere en «Labour-brexit» som setter arbeid og miljø først, og sikre trygghet for EU-borgere i Storbritannia.

Vil fjerne venstreverktøy

Helt siden Margaret Thatchers første valgseier i 1979 har Storbritannia blitt dominert av privatisering og frimarkedspolitikk.

Også sosialdemokratiske regjeringer, som under Tony Blair, har omfavnet høyresidas økonomiske politikk.

Corbyn, med sitt historisk radikale partiprogram, vil imidlertid utfordre elitenes økonomiske enighet.

Han har blant annet lovet å reversere privatisering og outsourcing gjennom sterkere statsstøtte til britisk industri og næringsliv.

Klassekampen har tidligere skrevet om hvordan EUs traktater gjør det vanskelig for Corbyn å innføre den politikken han vil ha. Det gjelder ikke minst statsstøtte til nasjonal industri.

Nå vil Brussel ta fra britene slike verktøy også når de forlater unionen.

EU vil få på plass klausuler som blant annet vil straffe politikk de ikke liker, med skattlegging av britisk eksportvarer til EU, blokkering av britiske finansinstitusjoner fra EU-markeder og mer omfattende tollsjekker.

Corbyn skaper ekte frykt

En av The Times’ kilder i Brussel forteller at EU i ­offentligheten løfter fram ­slike tøffe mekanismer med ­argumenter om at det er nødvendig for å hindre at Det konservative partiet går til angrep på sosiale rettigheter og miljøreguleringer.

Men en slik framstilling gjøres ifølge kilden mest «fordi det er bedre PR».

– Den ekte frykten er stats-subsidier under en Corbyn-regjering, sier kilden.

EU frykter at britene kan skaffe seg konkurransemessige fortrinn ved å subsidiere industrier og at et skifte mot offentlig eierskap kan skade europeiske selskaper.

«Brussel vil beskytte det indre marked mot Labours venstrepolitikk», skriver The Times.

Radikal suksess

Venstreløfter har bidratt til å sikre Corbyn seier i to partiledervalg de siste årene. Han har tatt Labour lange skritt mot venstre og vil nå gjøre det samme med hele Storbritannia.

I fjor gjorde Labour et overraskende sterkt parlamentsvalg på løfter om høyere skatter for de rike, nasjonalisering og beskyttelse av britisk industri.

Tidligere i mai gjorde Labour også sitt beste lokalvalg siden 1971. Resultatet ville holdt til nasjonalt flertall i et parlamentsvalg.

I partiprogrammet lover Labour blant annet følgende:

• Legge private jernbaneselskaper under statlig eierskap når kontraktene utløper.

• Snu privatiseringen av posten, Royal Mail, «ved nærmeste anledning».

• Opprette et offentlig, desentralisert system for energiforsyning og regionale, offentlig eide vannselskaper.

• Skape en ny, nasjonal investeringsbank og regionale utviklingsbanker for å understøtte britisk industri.

Indre splid

EU-kommisjonen mener slik støtte «skader konkurranse og virker handelsvridende». Det åpnes for støtte til regioner som sliter og til små og mellomstore bedrifter, men alle slike planer må godkjennes av EU-kommisjonen.

– Labours program, og mer generelt en sosialistisk plattform, er vanskelig, om ikke umulig, å gjennomføre innenfor EU. Hele EUs arkitektur er lagd for å forhindre slik politikk. Vi skal heller ikke glemme at EU-domstolen har siste ord når det oppstår uenigheter mellom EU og stater, sa den britisk-italienske forfatteren Thomas Fazi til Klassekampen i april.

Samtidig sliter Labour med intern splittelse, ikke minst knyttet til brexit.

Partiflertallet er for fortsatt EU-medlemskap, også blant dem som har støttet venstredreiningen av partiet under Corbyn.

Denne helga ble Corbyn kritisert av tidligere Labour-leder Neil Kinnock, som mener partilederen må støtte et forslag om å binde Storbritannia til EØS etter brexit.

Noe annet vil ifølge Kinnock være en «barnslig venstreillusjon».

eirikgs@klassekampen.no

Tirsdag 22. januar 2019
FEIL PÅ FEIL: Lista over medieblundere knyttet til Russland-etterforskningen vokser. Her er noen av dem.
Mandag 21. januar 2019
MOTSTAND: Flere tusen ungarere protesterte lørdag mot regjeringens politikk og mot en ny, omstridt arbeidsmiljølov som åpner for 400 timer overtid per år.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.
Fredag 18. januar 2019
KLINSJ: Labour-aktivist Mike Buckley mener ny folkeavstemning er eneste vei ut av dagens brexit-floke. Noe slikt vil være et historisk svik, hevder historiker og brexit-tilhenger Sheila Lowley.
Torsdag 17. januar 2019
UT: Daniel Hannan har jobbet for brexit i 20 år. Han tror fremdeles Storbritannia er på vei ut av EU, men innrømmer at nå kan alt skje.
Onsdag 16. januar 2019
BISMAK: Socialdemokraterna fører en selvutslettende strategi, mener rådgiveren til «Sveriges Gerhardsen». – Regjeringsavtalen smaker ikke godt, vedgår kommunalråden i «Sossarnas» bastion.
Tirsdag 15. januar 2019
KAOS: Vänsterpartiet kan slippe til Stefan Löfven som statsminister, selv om han må føre høyrepolitikk i regjering. – Det finnes ikke noe bedre alternativ, sier Ali Esbati.
Mandag 14. januar 2019
UNDER PRESS: Syriske flyktninger i Libanon stål­setter seg for mer uvær etter at stormen Norma forrige uke drev ­mange av dem på ny flukt.
Lørdag 12. januar 2019
AVTALE: Socialdemokraterna er villige til å svekke stillingsvernet, liberalisere husleieloven og gjeninnføre familiegjenforening. Alt for å beholde regjeringsmakten.
Fredag 11. januar 2019
MØRKLAGT: Det er ikke sikkert vi noen gang får vite hvem som egentlig fikk flest stemmer i presidentvalget. Det sier Kongo-forsker Morten Bøås.