Klassekampen.no
Lørdag 12. mai 2018
Leiv Inge bor i Hønefoss.
Slik gikk det

Det har åpenbart seg en gullgruve i Presse-Norge. Vi kan kalle den «Slik gikk det med»-saken. Konseptet er enkelt. Artikkelen tar utgangspunkt i en realityserie, en populær film eller liknende og kartlegger hvordan det har gått med deltakerne, skuespillerne og så videre.

Nå har jeg ikke forsket på dette, men på meg virker det som om antall «Slik gikk det med»-saker har skutt i været bare det siste året. Og nettavisene bruker dem for det de er verdt. En god «Slik gikk det med»-sak er prydet med et pluss-symbol og skal lokke oss bak betalingsmurene.

Et ferskt eksempel er VGs «Slik har det gått med gutta fra ‘American Chopper’». Og her er vi ved en viktig regel for «Slik gikk det med»-saken: Den trenger på ingen måte å handle om allment kjente personer eller fenomener. Sakens suksess måles heller på at mange nok personer nikker gjenkjennende og lar seg pirre til å punge ut noen kroner for å lese den.

Men er du blakk, frykt ikke! Jeg har sneket meg til svar på hvordan det har gått med noen av fenomenene som har vært tema for journalistisk gransking det siste året. (Kilde: VG, TV 2 og Dagbladet). Så vær så god, slik gikk det med:

«The biggest loser»-deltakerne:

Alle har gått opp i vekt siden de deltok i slankeprogrammet :(

De tolv parene som ble «gift ved første blikk» på tv:

To par har holdt sammen. De ti andre ble skilt ved nærmere ettersyn.

Farmen-hunden Margit:

Hun er trygg på seg selv, har fått ny eier og skal på lydighetskurs.

Barna fra Astrid Lindgren-filmene (i serien magidrepende fakta):

Lotta er statsviter, Pippi er skuespiller, Ronja er kommunikasjonsrådgiver, Karlsson på taket er vekter, og Emil er datatekniker.

Fritzls skrekkhus:

Det har blitt kjøpt opp av en leilighetsutvikler, som har omgjort det til to leiligheter. Fasaden har fått ny farge.

Kebabkongen fra elleve år tilbake (en lokal vri fra Ringerikes Blad, etter at Leiv Inge Kjemperud vant «den gjeve tittelen som Ringerikes kebabkonge» i 2007):

Leiv Inge har kjæreste og to barn, bor i Hønefoss og spiser fortsatt kebab.

For å si det med slagordet til Norges største avis: Det er godt å vite.

mariv@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 15. mai 2018 kl. 10.16