Klassekampen.no
Onsdag 9. mai 2018
Skjedekrans

Dette er ikke bare en epistel om blomster, men om den svært mye omtalte møydomshinnen eller jomfruhinnen, og blomster, eller urter for å være mer presis.

Nå er det slått fast en gang for alle at det aldri har vært noen hinne, og at det nødvendigvis ikke kan avsløre om en kvinne har hatt samleie selv om det foretas nitid inspeksjon av skjede­kransen.

Det er ingenting som kan sprekke, det er en krans som kan være mer eller mindre trang og som kan utvides ved for eksempel bruk av tampong.

Vrangforestillingen om jomfru­hinnen har vært til stor ulykke for kvinner opp igjennom historia, og det er her blomstene kommer inn, og her skal jeg presentere en blomsterbukett som har hjulpet undertrykte kvinner.

Marikåpe, eller Frøyas-serk før kristendommen, ble også kalt «jomfru-urt». I England ble den omtalt som «en kvinnes beste venn», for hvis hun vasket underlivet med uttrekk av urten, ville kjønnsdelene trekke seg sammen og jomfruhinnen gjenopprettes. Også den moralske Sigrid Undset lar en av personene utbryte i Kristin Lavransdatter, og nå gjelder det en annen urt, nemlig valurten: « (…) har du ikke mere av det sterke vannet? Det som kunne gjøre kvinne til mø i brudeseng. Jeg vet nok om det bryllupet her i bygden da du (be) redte bad til den lokkede bruden.»

En av de finere adelsfruene i Italia, Catharina Storza, skrev i boka si «Eksperimenter» hvordan kvinner som var så uheldig å miste møydommen sin før de ble forlovet, kunne gjenopprette «skaden».

De kunne smøre vann med salvie på skjeden gjentatte ganger. Den fine adelsfruen kunne da garantere at alle ble så trange at de selv nesten ikke trodde det!

Menn hadde også sine kunster. Blant annet i Eiker rundt 1850 visste man at «hvis man gjorde en ring av Hjertensfryd og lod hende lugte til,» måtte hun raskt pisse hvis hun ikke var jomfru.

Og i Gausdal omkring 1880 er det nedskrevet hvordan en skal finne ut om «en Pige er Mø eller ikke»: «Brænd martrem-Rod (krysantemum), lad Pigen lugte derpaa. Er de ikke Mø, skal de strax lade sit vand.» Dette med pissingen og kvinner går igjen i såkalte «lægebøker» og svartebøker over hele landet. Forunderlig.

Nå er det snart sommer, og de første vårblomstene har alt kommet. Det kan bli en vakker bukett med både marikåpe, valurt, salvie, hjertensfryd (sitronmelisse) og krysantemum. Blomstene må bare nytes!

arngeir.berg@nesbru.vgs.no

Artikkelen er oppdatert: 15. mai 2018 kl. 10.38