Klassekampen.no
Lørdag 5. mai 2018
Omvendt upolitisk visjon.
OMGP

Til å være en internasjonal og upolitisk musikkonkurranse er Melodi Grand Prix oppsiktsvekkende lite internasjonal, upolitisk og musikalsk.

Eller oi, det heter jo Eurovision nå – et gyllent riss av en årlig visjon om det frie Europa, hvor vi kan samles på en og samme scene og heie hverandre fram, med glitter og pyro og nasjonalisme.

Hipp hurra og Arja Saijonmaa!

Jeg elsker dette helt på ekte. Og det gjør alle om de forstår hva for et fantastisk konsept det her er. For når det insisteres så hardt på at noe ikke er politisk, så ligger de politiske undertonene og gløder mellom de dårlige lyricsa. Også i årets finale neste uke.

Men forsoningsmaskineriet bak det hele er smart, det blir vanskeligere og vanskeligere å spotte spyttklysene forkledd som tilfeldig sammenraska engelske ord.

Jeg heier alltid på Israel. Det er det minste vi kan gjøre når vi boikotter alle brusmaskinene og persimonene deres. De spiser seg stadig lenger inn i Palestina, så da er det liksom litt som å heie på dem også. Min favoritt er «Golden boy» fra 2015: «I’m a golden boy, come here to enjoy (…) Pull me baby, I’m your trigger». I år sender de ei røslig dame som lager hønekaklelyder.

Og den flotte maskuline nasjonalismen Danmark har i år a, hæ? Dette er stramt komponert kunst på linje med welhavensk verselinjebalansering fra landet som tror feminisme er å være lesbisk, for makan til kombo av nasjonskjærlighet, machohyllest og kampvilje kamuflert som ideologisk fredsproklamering i ekte Game of Thrones-stil, er sjelden vare.

Ukraina er all time legende etter den aluminiumsfoliekledde Verka Serduchka i 2012. Landet vant i 2016 med en skikkelig upolitisk låt om deportasjonen av tartarer fra Krim i 1944 og stiller i år med fyr som synger «faith’s bout to be severed».

Så er det litt søtt at Russland legger så mye i en konkurranse hvor hovedingrediensene er homser og Europa. De stakkars russerne har måttet finne seg i stadig buing fra et sterkt regnbuefarget publikum. Det har de tenkt til å gjøre noe med – kan de slemme homoene bue på en søt dame i rullestol? Julija Samojlova ble først sendt til finalen i fjor, men siden den var i Ukraina, ble hun nekta innreise. Låta i år heter «I Wont Break». Hei, Putin!

Sverige har som vanlig en danselåt og vinner med den. God visjon!

karoline.henanger@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 15. mai 2018 kl. 11.11