Klassekampen.no
Fredag 4. mai 2018
På oppdrag for norsk E-tjeneste, men ingen spion?
FSB og Grorud
NY VIN: Moxnes og Lysbakken.

Norske myndigheters behandling av Frode Berg er en skandale. Vi kan umulig vite alt som måtte skje i kulissene, men UD sier de behandler dette som en «konsulær sak». Berg blir med andre ord behandla på samme måte som en nordmann som blir tatt med heroin i Singapore.

Gitt at Berg har rett når han påstår at han var i Moskva på oppdrag fra E-tjenesten, må han ganske selvfølgelig få en helt annen type oppfølging enn hva en norsk narkotikasmugler blir til del. Berg innrømmer ikke å ha vært deltaker i spionasje, bare i kurérvirksomhet – og i en rettssak kan det jo være snakk om finurlig juss. Men snu saken på hodet: Vil en russer som i Oslo overleverer penger til norske agenter som har gått i tjeneste for FSB bli betrakta som spion? Dumt spørsmål.

Amatørismen rundt Frode Bergs oppdrag er en sann gavepakke til russiske myndigheter. Nå kan de holde ham fram som synlig bevis på at gammeldags spionasje forekommer fra begge sider – for de av oss som måtte ha behov for en slik bekreftelse. For eksempel de som fra dag én etter arrestasjonen skråsikkert har framholdt at «han Frode er ingen spion».

Men hvordan står det til i Groruddalen? Skyting på åpen gate er alvorlig, og jeg støtter dem som krever mer synlig politi. Jan Bøhler (Ap) stiller seg uforstående til at bakmennene i de gryende gjengene ikke blir tatt, all den stund «alle som bor her veit både navn og adresse på kjeltringene». Enig. Klarte politiet å rive opp A- og B-gjengen, må de også greie å få orden på folk som rekrutterer hasjselgere ned i elleveårsalderen.

Men ordensmakt er bare en del av svaret. Gratis barnehage, gratis kjernetid i SFO, ungdomsklubber, vekk med kontantstøtte, tilskuddsordninger til familier som ikke har råd til å sende sønner og døtre på fotballtrening. Politiet kan rydde opp i den dagsaktuelle kriminaliteten, men det er alt dette andre som må på plass for å hindre framtidig gettoisering.

Og mye går bra: Sjekk navnene på draktene til Skeid-spillerne som slo Sandefjord ut av cupen!

Frp har vært på sightseeing i Groruddalen, og Siv Jensen mener at skremmende mange av våre nye landsmenn «ikke er norske i hjertet». Hva faen betyr det? Og hvilke krefter flørter man med, når landsmøtet i Frp vedtar forbud mot bønnerop fra moskeer – en praksis som ikke utøves noe sted i landet?

Vedtaket er like dumt som forslaget om forbud mot nikab, og på den annen side – alt styret rundt omskjæring av jødiske guttebarn. Saker av mikroskopisk betydning bør behandles deretter.

I etterkant av Jon Michelets begravelse ble jeg stående i en hyggelig prat med min gamle redaktør Sigurd Allern. Jeg tror vi tenkte likt, idet vi så Audun Lysbakken og Bjørnar Moxnes forlate kirken som velkledde kamerater i tett passiar. En ny vin er i emning.

Ukas sekstiåtter-dust, Gunnar Magnus i Aftenposten: «Om Stalin het det riktignok at han hadde sine feil. Han tok livet av så altfor få.» Nei, hva skulle vi gjort uten filosofer?

Ukas lydspor: Christy Hays – «River Swimmer».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«Mye går bra: Sjekk navnene på draktene til Skeid-spillerne»

Artikkelen er oppdatert: 15. mai 2018 kl. 13.02