Fredag 27. april 2018
Pompeo kaster seg inn i verdenspolitikken 
Mike Pompeo hastet av gårde til flyplassen så snart han var tatt i ed som ny utenriksminister i USA. Klokka tikker for skjebnesvangre beslutninger. 
Publisert: 27 April 16:24
Mike Pompeo hastet av gårde til flyplassen så snart han var tatt i ed som ny utenriksminister i USA. Klokka tikker for skjebnesvangre beslutninger. 
Pompeo hadde NATOs utenriksministermøte i Brussel som første stopp på hasteturen. Der fikk han ordet nøyaktig 12 timer og 34 minutter etter at Senatet godkjente ham.
– Jeg tror faktisk det er ny rekord, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.
Det var lenge usikkert om Pompeo ville rekke møtet. Han reiste så snart formalitetene i Washington var på plass.
– Jeg hoppet på flyet og kom rett hit. Og det er det god grunn til. Det arbeidet som gjøres her, er uvurderlig, sa Pompeo da han ble ønsket velkommen av Stoltenberg.
– Presidenten ville veldig sterkt at jeg skulle reise hit, så jeg er glad jeg nådde det, sa han.

Lang erfaringStoltenberg var full av lovord og trakk spesielt fram Pompeos lange og varierte erfaring som alt fra CIA-sjef til amerikansk soldat i Tyskland under den kalde krigen.
– Det er den perfekte bakgrunnen for USAs fremste diplomat, sa han.
Pompeo fikk også hilst på utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
– Han har en bakgrunn som er veldig relevant for den jobben han nå får. Han har god oversikt over den sikkerhetspolitiske situasjonen og hvordan de forskyvningene man har sett i verden, påvirker USA, sier hun.
Hun mener Pompeo framsto som ganske moderat da han ble grillet i Senatet før godkjenningen. Men hun forsikrer også om at hun vil si ifra når hun er uenig med ham.

Vanskelige spørsmålDet må Pompeo også regne med at andre europeiske utenriksministre kommer til å gjøre. Han får nemlig svært vanskelige saker på bordet der det haster å få løsninger på plass.
Allerede innen 1. mai skal det avgjøres om det midlertidige unntaket som EU har fått fra USAs nye importtoll på stål og aluminium, skal videreføres.
Frykten er stor for at unntaket kan bli fjernet.
Etterpå står atomavtalen med Iran for tur. Her pågår det nå et intenst diplomati for å få USA til å bli værende i avtalen. En beslutning er ventet innen 12. mai.

Prøver å overbevise USAUSAs president Donald Trump er sterkt kritisk til atomavtalen og har brukt ord som «forferdelig», «sinnssyk» og «latterlig» om den. Med Pompeo har han dessuten fått en utenriksminister på laget som regnes som betydelig mer skeptisk til avtalen enn forgjengeren Rex Tillerson.
Europeiske land har likevel ikke gitt opp og bruker nå alle kanaler for å forsøke å overbevise amerikanerne. Fredag var det ventet at Iran-avtalen ville bli diskutert både på sidelinjen av fredagens NATO-møte og i Det hvite hus på møtet mellom Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel.
Søreide mener det er vanskelig å spå hva utfallet blir.
– Bekymringen er at det er vanskelig for Europa alene å fylle det økonomiske og politiske tomrommet som da vil oppstå, sier hun.
Hun håper USA blir værende i avtalen.
– Vi har ikke noe bedre alternativ, og Iran har vist at de etterlever avtalen, sier Søreide til NTB.(©NTB)
Torsdag 24. januar 2019
VOLD: Venezuela er i ferd med å gå tom for penger og opposisjonen mobiliserer i gatene. USA støtter åpent forsøket på å kaste sosialist­regjeringen.
Torsdag 24. januar 2019
• Et demonstrasjonstog for fri tilgang til fosterreduksjon ville ikke samlet mange. Likevel har protestene mot innskrenkningen av denne retten dominert den politiske debatten om regjeringsplattformen. Mange reagerer sterkt på måten endringen...
Torsdag 24. januar 2019
Vebjørn Sand vil reise fem lysende søyler i Holmen­kollen for å markere 75-års­dagen for frigjøringen. Kommunen har foreløpig ingen andre planer for kunstmarkeringer av jubileet.
Torsdag 24. januar 2019
KVOTER: Regjeringen har reservert 15 uker av for­eldrepermisjonen for fedrene. ­Mødrene synes er nok med 13 ukers fedrekvote, viser ny rapport fra Nav.
Onsdag 23. januar 2019
• For unge mennesker er det to ting som veier tungt når de vurderer å få barn: om forholdet går bra og økonomisk trygghet. Det svaret kan de fleste for så vidt tenke seg fram til selv, men det er også resultatet i en studie forskerne Anne...
Onsdag 23. januar 2019
En ny studie viser at vanlige arbeidsfolk er mindre synlige i dagens medie­bilde enn for 20 år siden. Norske journalister har «middelklasseblikk», mener forsker.
Onsdag 23. januar 2019
USIKKERHET: Nå kan alt skje i det britiske parlamentet. Den konservative veteranen, brexit-tilhengeren og baronen Peter Lilley tror britene kan forlate EU uten en avtale.
Onsdag 23. januar 2019
PÅ SIN POST: Knut Arild Hareide vil vokte KrFs primærpolitikk som leder for KrFs stortingsgruppe. Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold mener ingen andre kan fylle rollen.
Tirsdag 22. januar 2019
Dagbladet vil søke om pressestøtte. Dersom avisa innlemmes i ordningen, kan den ende opp med å motta en rekordhøy sum på over 50 millioner kroner.
Tirsdag 22. januar 2019
FEIL PÅ FEIL: Lista over medieblundere knyttet til Russland-etterforskningen vokser. Her er noen av dem.