Fredag 27. april 2018
FOLK VIL HA FRED: I Sør-Korea støtter 80 prosent av befolkningen fredsproses sen som er underveis med Nord-Korea. Her aktivister i Sør-Korea som drømmer om gjenforening. FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP/SCANPIX
• Historisk toppmøte på Korea-halv øya • Kim og Moon undertegner fredserklæring
Legger felles USA-plan
FREDSHÅP: Både Nord- og Sør- Korea håper fred skal gi økonomisk opptur. I dag må Kim Jong-un og Moon Jae-in meisle ut en felles plan for å overbevise USA om å oppheve sanksjoner.

KOREA

I både Nord- og Sør-Korea er fredsforventningene enorme foran dagens historiske toppmøte mellom diktator Kim Jong-un og president Moon Jae-in.

De to landene har vært i krig siden 1950. I grensebyen Panmunjom skal lederne i dag underskrive en felles og allerede forberedt fredserklæring.

En slik «symbolsk og historisk svært viktig erklæring» skal ifølge Korea-ekspert Vladimir Tikhonov, professor ved Universitet i Oslo, vise verden at begge land ønsker fred og gradvis nedbygging av Nord-Koreas atomprogram.

– I Sør-Korea er det nå en atmosfære av eufori, folk er meget begeistret, og alle venter på det som skal skje, sier han til Klassekampen.

Tikhonov mener det er avgjørende å forstå at «den ideologiske konflikten i Korea er over».

– Det er ikke lenger store interessekonflikter. Isteden ønsker begge land seg grovt sett det samme: fred, stabilitet og at Nord-Korea blir en del av verdens kapitalistiske system, sier han.

Fakta

Fredsprosess på Korea-halvøya:

• Sør-Korea og Nord-Korea har den siste tida tatt stadig nye skritt i en etterlengtet fredsprosess.

• En sørkoreansk delegasjon besøkte Nord-Korea i mars. Like etter bekreftet USA en nordkoreansk invitasjon om et møte mellom Kim Jong-un og Donald Trump.

• I april sa Kim Jong-un at landet vil innstille testoppskytinger av missiler og atomprøvesprengninger.

• I dag møter Kim Sør-Koreas president Moon Jae-in i grensebyen Panmunjom.

Felles problem: USA

80 prosent av alle sørkoreanere støtter fredsprosessen. Den siste tida har hver minste detalj i dagens seremoni blitt øvd inn, med skuespillere i rollene som Moon og Kim.

– Generalprøven ble holdt i går. Alt er iscenesatt. Ritualer er enormt viktig i Korea, sier Tikhonov.

Da er det langt større usikkerhet knyttet til et annet planlagt toppmøte: Kims treff med USAs president Donald Trump.

Møtet ble overraskende annonsert i mars i år, og skal etter planen skje i mai.

Tikhonov tror dagens Korea-møte også blir et slags strategimøte i forkant av møtet med den amerikanske presidenten.

– De har et felles hovedproblem: USA. Koreanerne må overtale amerikanerne til å støtte fredsprosessen, og det viktigste på møtet er å forberede en felles plattform før møtet med Trump, sier han.

Moon vil ha nytt marked

Trump sitter med nøkkelen til noe både Nord- og Sør-Korea dypt ønsker seg: Oppheving av økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea, og dermed integrering av landet i verdensøkonomien.

En slik utvikling vil ha store positive virkninger også i Sør-Korea. Landet sliter med økonomisk stagnasjon og overproduksjon i industrien. Økonomien skriker etter nye markeder, og løsningen ligger rett på andre sida av grensa. Nord-Koreas økonomi er allerede i vekst, etter flere reformer under Kim, ikke minst innafor jordbruk og fiskeri. Om sanksjonene fjernes, vil Nord-Korea kunne nå veksttall som Kambodsja og Vietnam, rundt 6–7 prosent.

– Boligpriser i nærheten av den avmilitariserte sonen går allerede opp, sier Tikhonov.

Iran-uro følges

Han mener både Moon og Kim må ha ære for tilnærmingsprosessen og fredsforhåpningene.

– Jeg har stor respekt for Moon, som har vært demokratiforkjemper siden 1970-tallet. Men jeg gir også mye ære til Kim. Selv om Nord-Korea fortsatt er et brutalt diktatur, har det skjedd mye positivt, sier Tikhonov.

Han mener «Nord-Korea har hatt en konsekvent politikk over tid, med sikte på integrering».

Trumps ønske om å skrote atomavtalen med Iran følges tett på Korea-halvøya.

– Hvordan påvirker Iran-uroen fredsprosessen?

– Det forsterker spørsmål rundt USAs troverdighet. Det er vanskelig å stole på en avtale hvis den ene part kan trekke seg når som helst.

Samtidig øker usikker­heten i Sør-Korea rundt hvorvidt USA er en fornuftig alliert.

– I Sør-Korea er publikum svært interessert i det som skjer rundt Iran-avtalen. Mange stiller store spørsmål ved hva USAs garantier egentlig er verdt. Koreanere er først og fremst pragmatikere, og hvis ikke USA kan garantere stabilitet, må man finne andre. Og da tenker jeg selvfølgelig på Kina.

eirikgs@klassekampen

Torsdag 24. januar 2019
VOLD: Venezuela er i ferd med å gå tom for penger og opposisjonen mobiliserer i gatene. USA støtter åpent forsøket på å kaste sosialist­regjeringen.
Onsdag 23. januar 2019
USIKKERHET: Nå kan alt skje i det britiske parlamentet. Den konservative veteranen, brexit-tilhengeren og baronen Peter Lilley tror britene kan forlate EU uten en avtale.
Tirsdag 22. januar 2019
FEIL PÅ FEIL: Lista over medieblundere knyttet til Russland-etterforskningen vokser. Her er noen av dem.
Mandag 21. januar 2019
MOTSTAND: Flere tusen ungarere protesterte lørdag mot regjeringens politikk og mot en ny, omstridt arbeidsmiljølov som åpner for 400 timer overtid per år.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.
Fredag 18. januar 2019
KLINSJ: Labour-aktivist Mike Buckley mener ny folkeavstemning er eneste vei ut av dagens brexit-floke. Noe slikt vil være et historisk svik, hevder historiker og brexit-tilhenger Sheila Lowley.
Torsdag 17. januar 2019
UT: Daniel Hannan har jobbet for brexit i 20 år. Han tror fremdeles Storbritannia er på vei ut av EU, men innrømmer at nå kan alt skje.
Onsdag 16. januar 2019
BISMAK: Socialdemokraterna fører en selvutslettende strategi, mener rådgiveren til «Sveriges Gerhardsen». – Regjeringsavtalen smaker ikke godt, vedgår kommunalråden i «Sossarnas» bastion.
Tirsdag 15. januar 2019
KAOS: Vänsterpartiet kan slippe til Stefan Löfven som statsminister, selv om han må føre høyrepolitikk i regjering. – Det finnes ikke noe bedre alternativ, sier Ali Esbati.
Mandag 14. januar 2019
UNDER PRESS: Syriske flyktninger i Libanon stål­setter seg for mer uvær etter at stormen Norma forrige uke drev ­mange av dem på ny flukt.