Torsdag 26. april 2018
Lederne for Nord- og Sør-Korea skal drøfte atomvåpen og plante tre for fred
Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har en historisk mulighet for forsoning når de møtes for første gang.
Publisert: 26 April 23:54
Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har en historisk mulighet for forsoning når de møtes for første gang.
Formelt sett er landene fortsatt i krig, siden det aldri ble undertegnet noen fredsavtale etter Korea-krigen på 1950-tallet.
Etter at Nord-Korea utviklet kjernefysiske sprengladninger, har den fastfryste konflikten utløst frykt for atomkrig mellom Nord-Korea og Sør-Koreas allierte USA.
Men de siste månedene er forholdet mellom landene blitt bedre. Fredag morgen lokal tid vil diktatoren Kim Jong-un krysse delelinjen til Sør-Korea, hvor han blir tatt imot av president Moon Jae-in.

Kim og TrumpKim blir den første nordkoreanske lederen som setter sine ben i nabolandet siden Korea-krigen tok slutt i 1953.
I den såkalte demilitariserte sonen – som omgir verdens tyngst bevoktede grense – vil sørkoreanske æresvakter eskortere Kim og Moon til grenselandsbyen Panmunjom. Her blir det holdt en velkomstseremoni.
Samtalene mellom de to lederne vil deretter begynne i det såkalte Fredshuset. Både nordkoreanske atomvåpen og en permanent fredsavtale mellom landene skal diskuteres.
Toppmøtet vil legge grunnlaget for det planlagte senere toppmøtet mellom Kim og USAs president Donald Trump. Men samtalene mellom de to koreanske lederne kan vise seg å bli viktigere.
– Det er møtet mellom Moon og Kim som vil avgjøre om en avtale mellom Kim og Trump kommer til å overleve, har historiker Stein Tønnesson framholdt overfor NTB.

Søsteren deltarSamtalene mellom Kim og Moon vil bli holdt ved et bord som er nøyaktig 2.018 millimeter bredt – for å symbolisere året møtet holdes.
I Kims delegasjon er også hans søster Kim Yo-jong, som var til stede under vinter-OL i Sør-Korea i februar.
Etter den første runden med samtaler reiser nordkoreanerne etter planen tilbake over delelinjen for å spise lunsj. Senere skal Kim og Moon plante et tre som symboliserer fred og velstand.
Deretter er det klart for en ny runde med diskusjoner, før det er meningen at de to lederne skal undertegne en avtale og komme med en felles uttalelse.
Til slutt skal de spise middag sammen, og menyen er allerede blitt offentliggjort. De vil blant annet få servert en potetrett som skal minne diktatoren Kim Jong-un på tiden da han gikk på skole i Sveits.
(©NTB)
Torsdag 24. januar 2019
VOLD: Venezuela er i ferd med å gå tom for penger og opposisjonen mobiliserer i gatene. USA støtter åpent forsøket på å kaste sosialist­regjeringen.
Torsdag 24. januar 2019
• Et demonstrasjonstog for fri tilgang til fosterreduksjon ville ikke samlet mange. Likevel har protestene mot innskrenkningen av denne retten dominert den politiske debatten om regjeringsplattformen. Mange reagerer sterkt på måten endringen...
Torsdag 24. januar 2019
Vebjørn Sand vil reise fem lysende søyler i Holmen­kollen for å markere 75-års­dagen for frigjøringen. Kommunen har foreløpig ingen andre planer for kunstmarkeringer av jubileet.
Torsdag 24. januar 2019
KVOTER: Regjeringen har reservert 15 uker av for­eldrepermisjonen for fedrene. ­Mødrene synes er nok med 13 ukers fedrekvote, viser ny rapport fra Nav.
Onsdag 23. januar 2019
• For unge mennesker er det to ting som veier tungt når de vurderer å få barn: om forholdet går bra og økonomisk trygghet. Det svaret kan de fleste for så vidt tenke seg fram til selv, men det er også resultatet i en studie forskerne Anne...
Onsdag 23. januar 2019
En ny studie viser at vanlige arbeidsfolk er mindre synlige i dagens medie­bilde enn for 20 år siden. Norske journalister har «middelklasseblikk», mener forsker.
Onsdag 23. januar 2019
USIKKERHET: Nå kan alt skje i det britiske parlamentet. Den konservative veteranen, brexit-tilhengeren og baronen Peter Lilley tror britene kan forlate EU uten en avtale.
Onsdag 23. januar 2019
PÅ SIN POST: Knut Arild Hareide vil vokte KrFs primærpolitikk som leder for KrFs stortingsgruppe. Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold mener ingen andre kan fylle rollen.
Tirsdag 22. januar 2019
Dagbladet vil søke om pressestøtte. Dersom avisa innlemmes i ordningen, kan den ende opp med å motta en rekordhøy sum på over 50 millioner kroner.
Tirsdag 22. januar 2019
FEIL PÅ FEIL: Lista over medieblundere knyttet til Russland-etterforskningen vokser. Her er noen av dem.