Tirsdag 24. april 2018
IMOT ENSRETTING: – Med sitt ensidige fokus på bestselgere vil Tanum Concept skade bredden i det fysiske boksalget, frykter Tore Slaatta, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
I Danmark er andelen krimbøker som selges i matbutikker, dobbelt så stor som i fagbokhandlene:
Ut mot «bok i butikk»
Undersak

– Har ikke sett slike skjevheter før

Tendensen som så langt har gjort seg gjeldende i Coops Tanum Concept-butikker, er interessant, mener NHH-professor Øystein Foros.

I 2014 var han veileder for en student som undersøkte hvorvidt bokhandlene favoriserte bøker fra eierforlagene.

– Hun fant veldig få tegn på skjevheter som skulle tyde på at eierforlagene fikk noen fortrinn i kjedene, både når det gjelder bøker som fikk stå på utstilling og i det generelle utvalget, forteller Foros.

Overrepresentasjonen av Cappelen Damms bøker i Coop-butikkene er i så måte interessant, mener Foros.

– Det er noe man ikke har funnet tidligere.

– Du mener dette er noe nytt?

– Jeg kan i hvert fall ikke komme på noen eksempler der vi har sett denne typen skjevheter tidligere.

Ifølge NHH-professoren er det sannsynlig at skjevheten i utvalget først og fremst har praktiske årsaker.

– Cappelen Damm-konsernet sitter igjen med en større avanse for hver bok fra eget forlag de selger over disk. Men en tung overvekt av Cappelen Damm-bøker vil likevel ikke reflektere kundenes etterspørsel. Dersom Jo Nesbø ikke stilles ut, får de solgt færre bøker, sier han.

Slik bokmarkedet er i dag, kontrollerer noen få forlagskonsern alle salgskanalene for bøker, sier Anitra Figenschou, forlegger og høyskolelektor ved BI.

– Når ingenting av det som det forhandles om, er gjennomsiktig og åpent, må vi bare ha tillit til at aktørene ikke bruker makten sin til å tvinge konkurrenter ut av markedet, sier Figenschou.

– For å sitere Astrid Lindgren: Den som er veldig sterk, må også være veldig snill.

Kilde: Marie Bilde Rasmussen, «Sortiment af bøger i fysiske bokudsalg i Danmark» (nov. 2017)
Sakprosaforfatternes leder langer ut mot Tanums inntog i Coop-­butikkene. – Bokhandelkjedenes ensretting blir småtteri sammenliknet med dette, sier Tore Slaatta.

BØKER

For to måneder siden var det offisiell lansering av Tanums nye konsept for boksalg i landets 700 Coop-butikker, kalt Tanum Concept. Som Klassekampen omtalte i går, får bokhandlerkjeden kritikk for å prioritere bøker fra sitt eget eierforlag til Coop-butikkene. Av samtlige bøker som hittil er blitt promotert på nettsidene, kommer tre av fire fra Cappelen Damm.

Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er vel så bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde.

– Tanum Concept later som de er en bokhandel. Men utvalget framstår som usedvanlig dårlig, med ensidig vekt på bestselgere. Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge. Det er et trist skue, rett og slett, sier Slaatta.

Han mener Tanum med sin bestselgerstrategi undervurderer kundene i det såkalte massemarkedet og oppfordrer kjeden til å vise fram et mer mangfoldig utvalg.

Fakta

Tanum Concept:

• I september i fjor inngikk bokhandlerkjeden Tanum en avtale med Coop om å selge bøker i matvarekjedens nærmere 700 butikker.

• Fra nyttår mistet Blad­centralen retten til å distribuere bøker fra forlag til Coop. Blad­centralen er eid av de store forlagene og magasin­konsernene i fellesskap.

• 1. mars i år ble den nye salgskanalen Tanum Concept lansert, med egen Facebook-side og nettside.

Danske tilstander

– Det er mange fordeler ved ordningene i det norske litterære systemet. Men det er avhengig av at aktørene opptrer med tillit og troverdighet for å kunne bestå. Hvis dette er framtida for bokbransjen, vil kritikken mot bokhandelkjedenes ensretting bli småtterier i sammenlikning, sier Slaatta.

Foreløpig er det bare Tanum som har inngått avtale med en av de store matvarekjedene om salg av bøker. I Danmark har utviklingen kommet lenger med boksalg fra etablerte forlag i de fleste matbutikker.

En undersøkelse som ble gjennomført av det danske bok- og litteraturpanelet i fjor, viste at utvalget i danskenes «supermarkeder» var dominert av krim, reisebøker og matbøker (se grafikk).

– Noe av det som er bekymringsfullt, er at det er vanskelig å få kvalitetstitler inn i bokhandelen og få dem synliggjort. Dette kjenner vi igjen også i Norge, sier Tonje Vold, førsteamanuensis i litteratur ved Oslomet.

Hun er medlem av det danske bok- og litteraturpanelet. I går la utvalget fram en ny rapport om småforlagenes betydning for det danske bokmarkedet.

– Danmark har lenge hatt et mer liberalt bokmarked, og bestselgerfokuset er enda mer merkbart der, sier Vold.

Frykter bokhandeldød

Heidi Marie Kriznik, leder i Den norske forfatterforening, frykter at fagbokhandlene vil bli utkonkurrert i distriktene, fordi de er avhengige av de samme bestselgerne for å overleve.

– Den kunnskapen om bøkene som bokhandleren har, finner du ikke på Coop. Heller ikke utvalget. Dette er kanskje den fremste kritikken, at Tanum Concept ensretter tilbudet til leserne, sier hun.

Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at Tanum Concept er i oppstartsfasen.

«Vi kommer til å øke mangfoldet når alt kommer opp å stå. Vi har prioritert å få all logistikk på plass slik at det blir mulig å håndtere en større bredde», skriver hun på e-post.

kultur@klassekampen.no

Torsdag 14. november 2019
Bare en knapp promille av befolkningen har meldt seg på «Hele Norge leser». Anne-Kari Bratten i Spekter, som er samarbeidspartner for kampanjen, har selv valgt å ligge unna.
Onsdag 13. november 2019
Céline Sciammas partnar, filmstjerna Adèle Haenel, har blåse liv i fransk metoo. Saman har dei laga ein film om stormfull erotikk fri frå dominas.
Tirsdag 12. november 2019
Forfatterforbundet har i lengre tid forhandlet med andre forfatter­organisasjoner om millioner fra bibliotekvederlaget. Nå står forhandlingene bom fast.
Mandag 11. november 2019
En tredel av Forfatterforbundets medlemmer gir ut bøkene sine selv. Snart kan de få enklere tilgang til ettertraktede stipendmidler.
Lørdag 9. november 2019
Striden rundt kulturredaktør Eivind Røssaak i 1996–97 handlet egentlig om andre ting enn hva som sto i avisa, mener tidligere Klassekampen- redaktør Paul Bjerke.
Fredag 8. november 2019
Resetts bruk av anonyme skribenter gjør at redaktør Helge Lurås ikke har fått innpass i Norsk Redaktør­forening.
Torsdag 7. november 2019
Av 17 bildekunstnere som tjente over én million kroner i fjor, er bare fire kvinner. Utstillingsaktuelle Ørnulf Opdahl er på andreplass med 6,4 millioner kroner i nettoinntekt.
Onsdag 6. november 2019
Jo Nesbø og Jørn Lier Horst tok store lønnshopp i fjor. Til sammen tjente de 64 millioner kroner. – Vinnerne tar det meste, sier forfatter Mikkel Bugge.
Tirsdag 5. november 2019
Medietilsynet gir Dagbladet Pluss stryk for innholdet, men tar ikke stilling til selskaps­konstruksjonen. – Kan åpne for liknende søknader, sier medieviter.
Mandag 4. november 2019
Historien om Henrik Ibsens uekte barn, som framsettes i Sverre Mørk­hagens nye bio­grafi, er ettergått av slektsgranskere. De konkluderer med at det ikke er hold i teorien.