Tirsdag 24. april 2018
KLARE: Opprørsgruppa Den revolusjonære kommandohæren (MaT) har vært stasjonert i Tanf sørøst i Syria. Mange av krigerne kommer fra provinsen Deir ez-Zor, som de akter å gjenrobre. 8FOTO: MAT
• Kamper om Deir ez-Zor-provinsen i Syria • Norskstøttet milits: Kjemper mot Assad om kontroll
Vil krige for sitt hjemsted
Undersak

– Holdt oss innenfor mandat

Klassekampen skrev lørdag at flere eksperter på internasjonal lov mener Norge kan ha brutt folkeretten gjennom sin støtte til syriske opprøre.

Det var Utenriksdepartementet (UD) som utarbeidet det juridiske grunnlaget for Norges støtte til syriske opprørere i Jordan og Syria.

UD rakk ikke å svare på Klassekampens forespørsel fredag. De har sendt vår henvendelse videre til Forsvarsdepartementet.

I en e-post sier seniorrådgiver Marita Wangberg at «det gir liten mening å spekulere i om» Norges oppdrag i Syria og Jordan «ville vært brudd på folkeretten».

«Norske styrker hadde mandat til å trene, rådgi og støtte lokale syriske styrker som skulle bekjempe ISIL. De holdt seg innenfor dette mandatet. De lokale gruppene som norske styrker trente har ikke kjempet mot Assad-regimet mens de ble trent og støttet av Forsvaret», skriver hun.

Folkerettseksperten Mary Ellen O’Connell mener Norge kan ha brutt «prinsippet om ikke-intervensjon».

Professor Malcolm Langford ved Universitetet i Oslo mener opprørernes mål om å kjempe mot regimet gjør at «sannsynligheten for at Norge har brutt folkeretten er ganske høy».

HJEM: Opprørere som Norge bisto i Syria kjemper for det som hele tida har vært deres «ultimate mål»: Kontroll over deres oljerike hjemprovins, Deir ez-Zor.

Syria

Forrige uke skrev Klassekampen flere saker om hvordan syriske opprørere Norge har støttet i krigen mot Den islamske staten (IS), nå prioriterer kamp mot regimet til Bashar al-Assad.

Regjeringen har ikke villet si hvilke opprørere Norge har trent og hevder opprørernes kamper mot regimet har oppstått etter at Norge avsluttet sitt Syria-oppdrag.

Kilder i og rundt militsen Den revolusjonære kommandohæren (MaT) sier at deres internasjonale allierte alltid har visst at de også ville kjempe mot Assad-regimet.

Slike kamper skal blant annet ha skjedd mens norske soldater trente militsen på en USA-styrt base i al-Tanf i Syria.

Nå gir gruppas øverstkommanderende flere detaljer om militsens ambisjoner. Han flagger ikke minst at de vil delta i kampen for å gjenvinne kontroll over sin hjemprovins: Oljerike Deir ez-Zor.

– Vårt ultimate mål er Deir ez-Zor. Vi er klare for dette nå, sier Muhannad al-Talla til Klassekampen.

– Vår oppgave blir å organisere og lede offensiven mot Deir ez-Zor.

Fakta

Oppdrag Syria:

• I mai 2016 kunngjorde regjeringen at norske soldater skulle sendes til Jordan for å delta i opplæring av syriske opprørere, som en del av kampen mot Den islamske staten (IS).

• De rundt 60 norske spesial­soldatene skulle ifølge regjeringen også ha «mandat til å kunne trene, rådgi og gi operativ støtte fra syrisk territorium dersom operasjonskonseptet krever det».

• Oppdraget ble forlenget i mars 2017. Den operative delen ble avsluttet i oktober 2017, og oppdraget ble offisielt avsluttet 10. mars i år.

Skapt for hjemstedskamp

Militsen som Norge har støttet, har sin bakgrunn fra Deir ez-Zor-regionen, helt øst i Syria. I løpet av krigen har opprørerne blitt presset ut fra hjemtraktene, ikke minst av IS.

Men mange sunniarabiske opprørere har også et anstrengt forhold til en annen gruppe som har dominert i området: Syrias demokratiske styrker (SDF), med kurderhæren YPG i front.

MaTs drøm om å vende tilbake har imidlertid levd videre blant gruppas krigere.

– Vår gruppe ble til med utgangspunktet at vi ville kjempe for og i Deir ez-Zor, sier al-Talla.

Sendte ut erklæring

Den siste tida har dragkampen om Deir ez-Zor blitt stadig mer intens. Det har skjedd etter at den kurdiskdominerte styrken SDF har redusert sin kontroll over området.

Assad-regimet, opprørsgrupper som al-Tallas menn og IS posisjonerer seg nå for å fylle vakuumet.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights har det de siste dagene foregått kamper mellom IS og Assad-allierte styrker i området.

Men opprørsgrupper som MaT og tidligere USA-støttede Den østlige hærs løver, vil kjempe for at verken IS eller Assad vinner kontroll.

«Vi i MaT, og på bakgrunn av en oppfordring av individer fra familiene våre og samfunnsborgere i de østlige områdene, stiller oss disponible til å forsvare Deir ez-Zor fra trusselen fra IS, Assad-styrker og iranske militser», heter det i en pressemelding signerte av al-Talla selv.

Blodig historie

Overfor Klassekampen bekrefter al-Talla meldingens innhold. Han sier også at hans internasjonalt allierte er fullt klar over militsens intensjon om å befri sin hjemlige region. Militsen har tidligere forsøkt å erobre områder i regionen fra IS. Men da al-Tallas menn i 2016 angrep byen Abu Kamal, ble de raskt nedkjempet av islamistene. På internett finnes videoer der IS-krigere henretter vestligstøttede opprørere og paraderer med opprørenes avanserte våpen, utstyr og kjøretøy.

I dette slaget skal IS også ha fått tak videoopptak der man kan se al-Talla få instruksjoner av vestlige tjenestemenn. Videoene viser også det som skal være en IS-henrettelse av en av al-Tallas menn.

utenriks@klassekampen.no

Tirsdag 22. januar 2019
FEIL PÅ FEIL: Lista over medieblundere knyttet til Russland-etterforskningen vokser. Her er noen av dem.
Mandag 21. januar 2019
MOTSTAND: Flere tusen ungarere protesterte lørdag mot regjeringens politikk og mot en ny, omstridt arbeidsmiljølov som åpner for 400 timer overtid per år.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.
Fredag 18. januar 2019
KLINSJ: Labour-aktivist Mike Buckley mener ny folkeavstemning er eneste vei ut av dagens brexit-floke. Noe slikt vil være et historisk svik, hevder historiker og brexit-tilhenger Sheila Lowley.
Torsdag 17. januar 2019
UT: Daniel Hannan har jobbet for brexit i 20 år. Han tror fremdeles Storbritannia er på vei ut av EU, men innrømmer at nå kan alt skje.
Onsdag 16. januar 2019
BISMAK: Socialdemokraterna fører en selvutslettende strategi, mener rådgiveren til «Sveriges Gerhardsen». – Regjeringsavtalen smaker ikke godt, vedgår kommunalråden i «Sossarnas» bastion.
Tirsdag 15. januar 2019
KAOS: Vänsterpartiet kan slippe til Stefan Löfven som statsminister, selv om han må føre høyrepolitikk i regjering. – Det finnes ikke noe bedre alternativ, sier Ali Esbati.
Mandag 14. januar 2019
UNDER PRESS: Syriske flyktninger i Libanon stål­setter seg for mer uvær etter at stormen Norma forrige uke drev ­mange av dem på ny flukt.
Lørdag 12. januar 2019
AVTALE: Socialdemokraterna er villige til å svekke stillingsvernet, liberalisere husleieloven og gjeninnføre familiegjenforening. Alt for å beholde regjeringsmakten.
Fredag 11. januar 2019
MØRKLAGT: Det er ikke sikkert vi noen gang får vite hvem som egentlig fikk flest stemmer i presidentvalget. Det sier Kongo-forsker Morten Bøås.